MENU
Το Κορυφαίο Ωδείο στην Ελλάδα

CV

Η Μαριάννα Πεταλά γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βόλο από όπου κατάγεται. Ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική ξεκινώντας με μαθήματα αρμονίου και θεωρίας της μουσικής. Στη συνέχεια, επιλέγει να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, όπου έρχεται σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής (κλασική, βυζαντινή, παραδοσιακή), διδάσκεται πιάνο και ταμπουρά και επίσης συμμετέχει σε χορωδιακά σύνολα και εκδηλώσεις, ποικίλου ρεπερτορίου. Παράλληλα, ξεκινά σπουδές Ειδικού Αρμονίας με καθηγητή τον Γιάννη Καρκάλα, τις οποίες ολοκληρώνει με Άριστα και σπουδές Κλασικού Πιάνου.
Με την αποφοίτησή της και την εισαγωγή της στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, βρίσκεται στα Ιωάννινα, όπου θα ξεκινήσει τις σπουδές της στη Φωνητική και το Τραγούδι, τα Ανώτερα Θεωρητικά και την Ψαλτική Τέχνη, με καθηγητές τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Δ. Υφαντή, Άρχοντα Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. και πρωτοψάλτη Ιωαννίνων (†2017) και τον Μιχαήλ Δ. Κόγκα, συνθέτη, αρχιμουσικό, καθηγητή Ανώτερων Θεωρητικών, Φωνητικής και Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Το 2013 της απονέμεται Υποτροφία-Βραβείο Αριστείας στη Βυζαντινή Μουσική από το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη–Κουτσοχέρα.
Ακολουθεί η συμμετοχή της στον Δ’ και Ε’ Πανελλήνιο διαγωνισμό ψαλτικής που διοργανώνεται στο Βόλο το 2014 και 2015 αντίστοιχα, όπου της απονέμεται Β’ βραβείο στο ανώτερο επίπεδο. 

Επίσης, από το 2015 και έπειτα, συμμετέχει ως ερμηνεύτρια σε συναυλίες και μουσικά αφιερώματα σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Ηγουμενίτσας, καθώς και σε εμφανίσεις στον ευρύτερο χώρο των Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια, αποκτά πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής (2017), πτυχίο Ωδικής (2018), πτυχίο Ενοργάνωσης (2018), πτυχίο Μοντέρνου Τραγουδιού (2019),  Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής (2019) και πτυχίο Αντίστιξης (2022), όλα με βαθμό Άριστα παμψηφεί, φοιτώντας στην τάξη του Μιχαήλ Κόγκα. Επιπλέον, αποκτά πτυχίο Autorgan (2023), με βαθμό Άριστα 100, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στον τομέα του Αρμονίου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Ιωαννίνων, με καθηγητή τον Δημήτρη Λεοντάρη.
Το 2020 ξεκινάει μαθήματα σαξοφώνου, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά μέχρι σήμερα.

Ακόμη, στον ελεύθερο χρόνο της, αγαπά να πειραματίζεται με διάφορα μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, ούτι, μπαγλαμά και γιουκαλίλι, καθώς και να ασχολείται με τη σύνθεση και τη στιχουργική.

Το 2021, εισάγεται 2η στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου φοιτά με ειδίκευση στο Τραγούδι και διδάσκεται τη φωνητική τεχνική, με καθηγητές τον Ανδρέα Καρακότα και Παναγιώτη Τουρνά.

Το 2022 επιλέγεται να εκπροσωπήσει τη Σχολή της, ως ερμηνεύτρια στον τομέα του Αστικού Λαϊκού Τραγουδιού στα πλαίσια της «1ης εντατικής εβδομάδας» (30 Μαϊ – 02 Ιουν) του προγράμματος  T.U.N.E. (Traditional Music Undergraduate Network in Europe 2021-2024), ενώ από το 2023 συμμετέχει στο project       «Arta Saz» του Εργαστηρίου Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΑΜΙΠ) με καθηγητή τον δρ. Νίκο Ανδρίκο.

Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων   σχετικά με την φωνή, την ψαλτική, την παραδοσιακή αλλά και την ευρωπαϊκή μουσική, τη μουσική τεχνολογία, τα χορωδιακά σύνολα, τη μουσική ανάλυση, τη σύνθεση κ.ά., καθώς και διαλέξεις παιδαγωγικού χαρακτήρα από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς και άλλους εξειδικευμένους φορείς.

Μέσω της διδακτικής διαδικασίας, επιθυμεί να μεταδώσει την αγάπη και τον ενθουσιασμό της για το τραγούδι και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να ανακαλύψουν τις δυνατότητες της φωνής τους.

Από το σχολικό έτος 2022-23, είναι μέλος του εκπαιδευτικού δυναμικού  στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στα Ιωάννινα.

 

Μαριάννα Πεταλά

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΜΑΘΗΜΑ

Μοντέρνο τραγούδι