MENU
Το Κορυφαίο Ωδείο στην Ελλάδα

CV

Η Φένια Παπαδόδημα ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές της στο Conservatoire C.N.S.A.D (Ανώτατη Εθνική δραματική σχολή της Γαλλίας), στο Παρίσι. Επιλέγεται σ’ αυτή τη σχολή με άλλες οκτώ Γαλλίδες ανάμεσα σε χίλιους διαγωνιζόμενους. Παράλληλα σπουδάζει λυρικό τραγούδι με την σοπράνο Liliane Mazeron, ινδικό καρνατικό τραγούδι με τον Sri Venudas, αφρικάνικη άρπα ( n’goni) και φωνητικό αυτοσχεδιασμό με τοn Moussa Hema. Tραγουδάει με το γαλλικό συγκρότημα Carreta.
Συνδυάζει τη θεατρική πράξη με το τραγούδι, τη φωνητική έκφραση, τον αυτοσχεδιασμό. Παίζει στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές σε παραστάσεις σπουδαίων Ευρωπαίων σκηνοθετών και διακρίνεται στο είδος του μουσικού θεάτρου όπου με τη φωνή της ξεχωρίζει για τις αυτοσχεδιαστικές της ικανότητες και τη δυνατότητα της να συνδυάζει φωνητικά διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, μελωδίες και ρυθμούς από όλον τον κόσμο.
Ως jazz vocalist συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και σημαντικούς μουσικούς της τζαζ σκηνής στην Νέα Υόρκη, ηχογραφώντας θρυλικά standards, ενώ ολοκληρώνει έναν κύκλο σπουδών πάνω στη σύνθεση και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό στο New School University.

Επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ηχογραφεί μία σειρά ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών και παίρνει δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το ωδείο του Δ. Ηλιόπουλου. Συνεργάζεται με τους Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση του Αχιλλέα Χαλδαιάκη και συμμετέχει στην τελευταία τους συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. 

Παρουσιάζει με τεράστια επιτυχία την μουσική παράσταση «Μια γάτα που την λέγαν Billy Holiday» με τον David Lynch. Παίζει με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής:
David Lynch, Yoel Sotto, Tάκης Μπαρμπέρης, Νίκος Καπηλίδης, Κώστας Μπαλταζάνης, Γιώργος Παλαμιώτης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Λευτέρης Χαβουτζάς, Χάρης Λαμπράκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης κ.ά.

Ηχογραφεί ένα προσωπικό άλμπουμ «Το μαντήλι της νεράιδας» ( Λύρα) και δύο world jazz άλμπουμ σε συνεργασία με τον Γιώργο Παλαμιώτη: Eleusis, Tales of the Holy και Photini’s Delos με Έλληνες και Γάλλους μουσικούς. Περιοδεύουν σε Ελλάδα και Γαλλία.

Δημιουργεί τα σχήματα: Fenia et les Zazous, Grace Flowers quartet, Amorgo quartet, Nostalghia, και τέλος το Nekyia quartet, με το οποίο παρουσιάζει μία διασκευή της Νέκυιας της Οδύσσειας («Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα ) στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2017, με τους : Παναγιώτη Κωστόπουλο, Μάρκο Χαιδεμένο, Γιώργο Παλαμιώτη και Λεωνίδα Σαραντόπουλο.
Από το 2015 συνθέτει μουσική, τραγούδια και γράφει στίχους για μία σειρά παραστάσεων μουσικού θεάτρου: Εναλλακτική Λυρική Σκηνή (Ο ξεπεσμένος δερβίσης 2018), Εθνικό Θέατρο (Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ 2018), Θέατρο Τέχνης (Νέκυια – Έκσταση 2017), Γαλλικό Ινστιτούτο (Je suis Ulysse 2017), Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Άνθος του γιαλού 2019), Θέατρο Φούρνος (Φλανδρώ 2022), Θέατρο ΕΛΕΡ (Έξοδος 2023 ), αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.
Συνεργάζεται με τη Γωγώ Ξαγαρά (άρπα) και την Ήβη Παπαθανασίου (βιολοντσέλο).
Με τον Γιώργο Παλαμιώτη δημιουργούν το «Αθηναϊκό Μουσικό θέατρο» και υπογράφουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ElaiΩnas Festival από το 2015.
Γράφουν και παρουσιάζουν στη ΝΕΤ τη μουσική εκπαιδευτική εκπομπή Caroussel.
Γαλλία και Ελλάδα/ Συνεργασίες - εμφανίσεις:
- Langhoff, Adrien, Olivier, Sommier, Jean Francois Perret, Michel Deutch/(Théâtre de l’ Odéon, de Gennevilliers, Bobigny MC 93, Théâtre National de Strasbourg, Festival d’ Avignon, Théâtre de la Tempête)
- Σαββόπουλος, Μ. Φαραντούρη, Β. Λέκκας, Θ. Παπακωσταντίνου, Μ. Φάμελος, Κ. Βόμβολος κ.ά.

Η Φένια Παπαδόδημα δίδαξε φωνητική στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας την περίοδο 2016-18. Από το 2023 ανέλαβε εκ νέου τη διδασκαλία jazz τραγουδιού, αλλά και παραδοσιακού και σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Φένια Παπαδόδημα

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΜΑΘΗΜΑ

Μοντέρνο τραγούδι | Jazz αυτοσχεδιασμός | Παραδοσιακό & σύγχρονο ελληνικό τραγούδι