CV

Η Αγγελική Τουμπανάκη θεωρεί την ανθρώπινη φωνή ως το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο. Με τη φωνή αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, εκφράζεται και επικοινωνεί, πιστεύοντας στην καλλιτεχνική έκφραση πέρα από μουσικά σύνορα και νόρμες. Η προσέγγισή της στην τέχνη είναι σε διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές/οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία. Με αφετηρία την εκπαίδευσή της στην τζαζ μουσική και με την έρευνα και συλλογή παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων δημιουργεί το προσωπικό της ερμηνευτικό και ενορχηστρωτικό στίγμα.

Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας –είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Ανάμεσα στα δύο πεδία επέλεξε την τέχνη και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.
Ειδικότερα, έχει παρακολουθήσει Jazz Master Classes (Improvisation, Free Improvisation) με τους Bobby Mc Ferrin, Bob Stoloff, JD Walter, Jay Clayton, Rene Marie, Sheila Cooper, Deborah Carter. Έχει φοιτήσει στο Jazz τμήμα στο Ωδείο Athenaeum με υπεύθυνο τον Σύλβιο Σύρρο και έχει διδαχθεί Τεχνική φωνής (SLS) από την Σοφία Νοητή. Έχει ολοκληρώσει το 3ο επίπεδο στο Integrated Voice Therapy με την λογοθεραπεύτρια-ειδική φωνοθεραπεύτρια Ελπίδα Κουτσουμπάκη. Φοιτά στο τμήμα Βυζαντινής Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιερής Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει Σεμινάρια, Ινδικoύ κλασσικού τραγουδιού με τον Uday Bhawalkar, Πέρσικου κλασσικού τραγουδιού με την Mama Khadem, Ρυθμολογίας με τον χορευτή Francisco Jose Suares Barrera, Flamenco τραγουδιού με τον Vincente Gelo, Κλασσικό Οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdogular, Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και Βουλγάρικο τραγούδι με την Tzvetanka, Varimezova στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.
Διδάσκει «Τεχνική της φωνής», «Αυτοσχεδιασμό» και «Θεωρία της Μουσικής» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Διδάσκει ηθοποιούς και αναλαμβάνει τη «Φωνητική προετοιμασία» και «Μουσική διδασκαλία» σε θεατρικές παραστάσεις.
Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη θεάτρου και εκπαιδευτικό Σωτήρη Καραμεσίνη, διδάσκοντας το εκπαιδευτικό σύστημα θεατρικής πράξης και άσκησης «MUSA» (Musical System of Acting) –μια ολιστική μέθοδο φωνητικής άσκησης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου.
Παραδίδει σεμινάρια με θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος της Φωνής» και «Ο Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός». Διοργανώνει «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing), όπως διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης και ανθρώπινης επικοινωνίας. Συχνά προσκαλεί εκλεκτούς βοκαλίστες από το εξωτερικό (Christiane Karam, Jay Clayton κ.ά.) διοργανώνοντας αντίστοιχα σεμινάρια και events για τον μηχανισμό της φώνησης.
Ανήκει στην ομάδα των εκπαιδευτών του Αrtventure Camp –ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό camp, που τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού 2019 στην κατηγορία Βιωματικός Τουρισμός.
Είναι μέλος της «Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής», με σκοπό τον σχεδιασμό θεραπείας και την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

Αγγελική Τουμπανάκη

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΜΑΘΗΜΑ

Μοντέρνο τραγούδι | Jazz αυτοσχεδιασμός |Φωνητικός κύκλος