ΜΑΘΗΜΑΤΑ Βρεφονηπιακή Μουσική Αγωγή

O Tομέας Βρεφονηπιακής μουσικής αγωγής απευθύνεται σε βρέφη και νήπια από δέκα μηνών, με συστήματα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από δεκαπέντε χρόνια και μόνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Δημιουργός των συστημάτων είναι η Yamaha Music Europe στη Γερμανία, όπου εκπαιδεύτηκαν οι βρεφονηπιαγωγοί - μουσικοί που διδάσκουν το σύστημα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και τα παραρτήματά του.

Γιατί είναι σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με τη μουσική όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Όλες οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν ότι οι ικανότητές μας να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας έχουν τις ρίζες τους στη βρεφική ηλικία. Τα μωρά διαθέτουν, ακόμα και από τη γέννησή τους, ιδιαίτερα ανεπτυγμένους μηχανισμούς εκμάθησης. Ένα περίπλοκο "λογισμικό" καθιστά τον εγκέφαλό τους ικανό να αναπτύσσεται με κάθε άγγιγμα, μυρωδιά, άκουσμα, εικόνα, γεύση. Τα βρέφη μαθαίνουν με τη μίμηση. Μεταξύ του 6ου και 12ου μήνα της ζωής τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τη δική τους γλώσσα και το επόμενο στάδιο είναι ο σχηματισμός των λέξεων.

Το άκουσμα των μουσικών φράσεων και η μίμησή τους κατά το χρονικό αυτό διάστημα ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου και η μουσική γίνεται "δεύτερη γλώσσα" τους.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, η ενασχόλησή μας με τη μουσική πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στον κύκλο της ζωής μας, όταν η ανταπόκριση στους ήχους είναι έμφυτη και αντανακλαστική. Η αντίδραση του βρέφους στη μουσική από ακούσια μετατρέπεται σε εκούσια, μόνο όταν το βρέφος πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Πού και πώς γίνεται το μάθημα.


Το μάθημα γίνεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί μία διδακτική ώρα.

Oι τάξεις μας έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες των ευαίσθητων αυτών ηλικιών, με χαρούμενα και ζωηρά χρώματα. Με τα κρουστά όργανα ως απαραίτητο 'μουσικό' εξοπλισμό, τα υλικά και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά, υποαλλεργικά και στόχο έχουν να εξάψουν τη φαντασία και να επιστρατεύσουν όλες τις αισθήσεις των λιλιπούτειων μαθητών μας.

Τα βιβλία μας

Πολύτιμος βοηθός δασκάλων και γονέων είναι τρία πολύχρωμα βιβλία, ένα για το σύστημα Robbie και δύο για το σύστημα Teddy. Mε χαρούμενη, ζωηρή εικονογράφηση αποτελούν πόλο έλξης για βρέφη και νήπια. Πολύ περισσότερο αφού συνοδεύονται από CDs με τραγούδια και ποιηματάκια, ειδικά για τις ηλικίες αυτές. Το Νανούρισμα, το Ψαράκι, τα Χριστούγεννα, οι Κούνιες, η Οικογένεια των πουλιών, τα Δάχτυλά μου, είναι μια ενδεικτική θεματολογία που παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών ασχολιών των παιδιών, είναι δηλαδή, κάτι απόλυτα γνώριμο και οικείο. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, από κλασική μέχρι... ροκ και με ποικιλίες ρυθμών, ώστε η διασκέδαση κατά την ώρα του μαθήματος να είναι κάτι περισσότερο από εγγυημένη.

Ο ρόλος των γονέων και οι ευκαιρίες επικοινωνίας με τη "νέα" γλώσσα, τη γλώσσα της μουσικής

Η συμμετοχή ενός γονέα στο μάθημα κρίνεται απαραίτητη, αφού τόσο στο βρέφος όσο και στο νήπιο παρέχει ασφάλεια και παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ενθάρρυνσή του να εκφραστεί και να εξελιχθεί.

Η μουσική λειτουργεί σαν μια καινούρια γλώσσα για τα παιδιά, αλλά και σαν ένας νέος τρόπος επικοινωνίας στη σχέση γονέα - παιδιού. Το μάθημα εξάλλου μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για δημιουργικό παιχνίδι και στο σπίτι, προσφέροντας νέες ιδέες και νέα ερεθίσματα, τόσο ως προς την ακρόαση της μουσικής, όσο και σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. χειροτεχνικές κατασκευές.

  • Μάθημα ομαδικό
  • Εβδομαδιαία διάρκεια
    45'