Τέσσερα χέρια σε μαύρο και άσπρο | Συναυλία του Duo Pianismo Αντιγόνη Μηλιώρη, Δήμητρα Μανέ
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Τέσσερα χέρια σε μαύρο και άσπρο | Συναυλία του Duo Pianismo Αντιγόνη Μηλιώρη, Δήμητρα Μανέ

Η μουσική για 4 χέρια σε ένα πιάνο και για 2 πιάνα είναι μια από τις πιο επικοινωνιακές μουσικές εκφράσεις. Προσελκύει μεγάλο μέρος του φιλόμουσου ακροατηρίου χάρη στη θεατρικότητα αλλά και τη συμπαγή πολυφωνικότητα του ρεπερτορίου.

Τα 6 κομμάτια για 4 χέρια του S. Rachmaninoff αναδεικνύουν την πολυφωνικότητα του οργάνου. Άρωμα Ελλάδας και Αργεντινής αναδύεται από τους 8 Νησιώτικους Χορούς του Γιάννη Κωνσταντινίδη και την περίφημη Milonga del Angel του Astor Piazzolla ενώ με το Concertino του Dmitri Shostakovich τα δύο πιάνα παρασύρουν τον ακροατή σε ένα παιχνίδι έντονης μουσικής έκφρασης και επικοινωνίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

S. Rachmaninoff (1873-1943): Έξι κομμάτια για 4 χέρια op. 11
Γ. Κωνσταντινίδης: 8 Νησιώτικοι Χοροί για 2 πιάνα
A. Piazzolla (1921-1992): Milonga del angel
D. Shostakovich ( 1906-1975): Concertino op. 9

To Duo Pianismo συγκροτείται από τις Αντιγόνη Μηλιώρη και Δήμητρα Μανέ, οι οποίες συνεργάζονται ως ντουέτο από το 2007 παρουσιάζοντας στο κοινό ρεπερτόριο αποτελούμενο από έργα για δύο πιάνα και έργα για τέσσερα χέρια. Έχουν εμφανιστεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (2008), στην αίθουσα «Λούλη Ψυχούλη» του Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum (2008), στο «Από μηχανής θέατρο» (2008), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού (2008, 2010), στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορυδαλλού (2009, για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Αυτιστικών Ατόμων), στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ρέστειον» (2009), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (2009) στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (2010, 2012), στο Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου (πορτραίτο του συνθέτη Παναγιώτη Θεοδοσίου,2010) στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Γλυφάδας (Μάρτιος και Μάιος 2011), στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού (Κόρινθος, Μάρτιος 2019), στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Κύκλος Βάγκνερ, Απρίλιος 2019), στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών (Οκτώβριος 2019), στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Γλυφάδα,2023). Τον Μάρτιο του 2009 παρουσίασαν «Το Καρναβάλι των ζώων» του Καμίλ Σαιν Σανς σε μικρούς μαθητές δημοτικού στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. Έχουν μελετήσει και παρουσιάσει σε πολλές συναυλίες στην Αθήνα δεκάδες έργα Ελλήνων συνθετών και συνθετριών ενώ έχουν ηχογραφήσει κάποια από αυτά με τη στήριξη του Τρίτου προγράμματος, στο CD με τίτλο «Σε άσπρο και μαύρο». Για πολλά χρόνια ήταν ενεργά μέλη της ομάδας «Εργαστήρι για τη μελέτη της ελληνικής μουσικής για πιάνο».

Η Αντιγόνη Μηλιώρη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου με την Έφη Αγραφιώτη και ανώτερων θεωρητικών με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Athenaeum. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής δωματίου στην Internationale Academie d’ Ete de Nice. Μελέτησε επίσης σε master class πιάνου με τους Vladimir Krainev, Anne Oeland, Lazar Berman, Paul Badura Skoda, Οrsolya Szabo, Rita Wagner, Peter Nagy, Daniel Blumenthal και μουσικής δωματίου με τους Sergei Kravthenko & Jean Mouillere. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές της ολοκλήρωσε σπουδές Οικονομικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος MSc in European Studies από το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε). Εργάζεται ως οικονομολόγος στον ιδιωτικό τομέα.
Η Δήμητρα Μανέ γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου με την Έφη Αγραφιώτη στο Ωδείο Athenaeum και ανώτερων θεωρητικών με τον Παναγιώτη Θεοδοσίου. Μελέτησε επίσης πιάνο στο Moscow State Conservatory (International Summer School) καθώς και με τους Vladimir Krainev, Michail Ovtchinikov, Anne Oeland, Sontraud Speidel, Bernard Ringeissen, Lazar Berman, Paul Badura Skoda, Οrsolya Szabo, Rita Wagner, Peter Nagy και Δημήτρη Τουφεξή (master classes). Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα, την Κρήτη τη Λευκάδα καθώς και στην κρατική τηλεόραση. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Σχολής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα ενώ στο ίδιο σχολείο διδάσκει πιάνο και μουσική. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές της ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000