Ρεσιτάλ πιάνου Ιωάννης Ποταμούσης | Steinway Artist | Piano Day 2024
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ πιάνου Ιωάννης Ποταμούσης | Steinway Artist | Piano Day 2024

Piano Day. H 88η μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη στο πιάνο και στα 88 πλήκτρα του! Στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας επιλέξαμε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου την Παρασκευή 29 Μαρτίου με το ρεσιτάλ του Ιωάννη Ποταμούση, διεθνώς αναγνωρισμένου ως "χαρισματικού και γεμάτου πάθος πιανίστα που ξεχωρίζει για την καλλιτεχνικότητα και την εσωτερική και ποιητική του έκφραση" και με ένα πολύ λαμπερό και απαιτητικό πρόγραμμα με έργα που αγαπάει να παίζει ο ίδιος. Ένα πρόγραμμα αντάξιο της γιορτής του πιάνου.

Χαρακτηρίστηκε ως «Έλληνας βιρτουόζος» από τους κριτικούς του New Jersey Press και ως «Κολοσσός των πλήκτρων» από την εφημερίδα Passiatempo. Η εφημερίδα Kölner Stadt Angeiger έγραψε για την ερμηνεία του στο πέμπτο κοντσέρτο του Μπετόβεν: «...ο Ιωάννης Ποταμούσης εντυπωσίασε το κοινό με την δυναμική παρουσία καθώς και με την δυνατότητα που έχει να δημιουργεί διάλογο με την ορχήστρα», «εκπληκτική δεξιοτεχνία....μοναδική ατμόσφαιρα» έγραψε η  Cincinnati Post. Η Voice of America έγραψε «Ο Ιωάννης Ποταμούσης στο ντεμπούτο του στo  Symphony Space στο Manhattan ερμήνευσε το πρώτο κοντσέρτο του Tchaikovsky με τεράστια επιτυχία. Απέσπασε κολακευτικά σχόλια και κριτικές». Η εφημερίδα Gulf News  για τις συναυλίες του στο Dubai έγραψε : «...αξίζει να ακούει κανείς τον πιανίστα Ιωάννη Ποταμούση να ερμηνεύει την Ισπανική Ραψωδία του  Liszt. Καθώς τον παρακολουθούσαμε να ταυτίζεται με την μουσική, μαζί του και εμείς γοητευτήκαμε από τη μουσική η οποία μας έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα....» «....όλοι θα έπρεπε να δουν και να ακούσουν τον Ιωάννη Ποταμούση στην σκηνή· μπορεί να είναι θυελλώδης κάποιες φορές, με χιούμορ κάποιες άλλες, ενώ μπορεί να γίνει και απαλός σαν αέρας».

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και Αμερική. Στην Ελλάδα έχει εμφανισθεί με την ΚΟΑ το 2000 αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ της Σύμης. Έχει επίσης εμφανισθεί στην Κύπρο σε ατομικό ρεσιτάλ στο θέατρο ΠΑΣΥΔΥ. Στην τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή έπαιξε τέσσερα ατομικά ρεσιτάλ στο Dubai και Abu Dhabi· συνέπραξε, επίσης, και με την Ορχήστρα των Εμιράτων ως σολίστ, ενώ ακολούθησαν μία σειρά ρεσιτάλ στην Ιερουσαλήμ. 

Οι εμφανίσεις του στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει στα πλαίσια του μουσικού θεσμού «Trinity Concert Series» καθώς και στο φεστιβάλ Schumann και Bach  του Mannes College of Music, στο  Steinway Hall του Manhattan, στο Harvard Club, στο Metropolitan Club, στο Symphony Space, στο Γερμανικό Προξενείο  κ.α. Επίσης, έχει εμφανισθεί στο Schenectady της Πολιτείας Νέας Υόρκης, στο Aronoff Center  του Cincinnati,  στο Memphis University,  στο Margaret Williams Hall New Jersey, στην αίθουσα συναυλιών του New Mexico Music University μεταξύ άλλων. Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες: New Amsterdam Symphony Orchestra, Collegium Music Koeln, the Summit Festival Orchestra New Jersey, the New Jersey City Symphony Orchestra, Santa Fe Concert Association Symphony Orchestra, Deaborn Symphony Orchestra, Santa Fe Community Orchestra, Musica Da Camera,  και Rutgers Symphony Orchestra.

Κατά την περίοδο των σπουδών του απέσπασε σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2001 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον World Piano Competition  στο  Cincinnati· την ίδια χρονιά κέρδισε την πρώτη θέση στον International Piano Concerto Competition  της NASO, New York. Στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου στην  Santa Fe του New Mexico απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία κοντσέρτου ερμηνεύοντας το πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του  Tchaikovsky (2004). Συγκαταλέγεται, επίσης, ανάμεσα στους βραβευθέντες στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου για την καλύτερη σονάτα του Beethoven στο Μemphis του Tennessee.  Στην Ελλάδα έχει επίσης βραβευθεί με το βραβείο Μυκονίου σε διαγωνισμό πιάνου που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών το 1998. 

Από το 2015 στο Abu Dhabi είναι ο συν-ιδρυτής της σειράς συναυλιών για νέους καλλιτέχνες «Pollen- spreading the seeds of Music» και καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού νέων καλλιτεχνών υπό την αιγίδα της NSO Abu Dhabi. Διατελεί μέλος της κριτικής επιτροπής όλων των μεγάλων διαγωνισμών πιάνου στα ΗΑΕ συμπεριλαμβανομένου και του διαγωνισμού Chopin στο Abu Dhabi, ενώ είναι ταυτόχρονα ο υπεύθυνος της σχολής του πιάνου του Brighton College, Abu Dhabi καθώς και καθηγητής πιάνου στο New York University Abu Dhabi. Επίσης από το 2022 συγκαταλέγεται στη λίστα των Steinway Artists. Οι ηχογραφήσεις του υπάρχουν στις πλατφόρφες Spotify, Apple Music, Amazon Music YouTube Music σε παραγωγή της εταιρείας Subways Music. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

C. Debussy: 5 Preludes from Book 1
(Danseuses de Delphes…)
(La sérénade interrompue…)
(La cathédrale engloutie…)
(La danse de Puck…)
(Minstrels…)
 
E. Granados:
El amor y la muerte (Ballad), from “Goyescas”
 
F. Chopin:
Scherzo no 3 in c-sharp minor op 39
 

F. Liszt:
Sonate in b minor


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000