Ρεσιτάλ κιθάρας | O Ορέστης Καλαμπαλίκης παίζει Μάνο Χατζιδάκι
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ κιθάρας | O Ορέστης Καλαμπαλίκης παίζει Μάνο Χατζιδάκι

Ο Ορέστης Καλαμπαλίκης, βραβευμένος κιθαριστής και συνθέτης, προτείνει ένα πρόγραμμα για σόλο κιθάρα με κέντρο τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, πλαισιωμένο και από δικές του συνθέσεις.
Οι διασκευές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι έγιναν από τον ίδιο τον Ορέστη και είναι αφιερωμένες στην Έλενα Παπανδρέου, η οποία τις ερμήνευσε στο δίσκο “Paper Moon”(2023, BIS Records). Ως επί το πλείστον, πρόκειται για τραγούδια για το θέατρο ή τον κινηματογράφο. Πολλά από αυτά γράφτηκαν “καθαρά για βιοποριστικούς σκοπούς” κατά τον ίδιο το συνθέτη, όμως έγιναν μεγάλες επιτυχίες και άντεξαν στο χρόνο, επηρεάζοντας σημαντικά την αισθητική της ελληνικής μουσικής.
Η μουσική του Χατζιδάκι διακρίνεται από μία θαυμαστή και σπάνια ποιότητα που απαντάται στους μεγάλους συνθέτες αλλά και στην παραδοσιακή μουσική: καταφέρνει να είναι ακριβής χωρίς όμως να είναι περίπλοκη. Έστω και εάν το αρμονικό, αντιστικτικό και ενορχηστρωτικό τοπίο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, οι μελωδίες παραμένουν όμορφες και απλές, μπορώντας έτσι να σταθούν από μόνες τους. Μπορούν δηλαδή να τραγουδηθούν à capella, να παιχτούν στο πιάνο ή την κιθάρα και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οποιοδήποτε ακροατή, μεταδίδοντας του ένα ζωηρό συναίσθημα.
Προφανώς, ένας από τους κύριους σκοπούς αυτών των διασκευών είναι να αναδείξουν τις ηχοχρωματικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα και τρόπους παιξίματος.
Όμως τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν για να υποστηρίξουν υπέροχους στίχους, γραμμένους από τον Νίκο Γκάτσο, τον Μιχάλη Μπουμπούλη, τον Αλέκο Σακελλάριο, αλλά και πολλές φορές από τον ίδιο το συνθέτη. Και αυτοί οι στίχοι σε μία οργανική εκτέλεση χάνονται. Βαθύτερος λοιπόν στόχος αυτών των διασκευών είναι να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από το νόημα αυτών των στίχων. Να μας κάνουν να αισθανθούμε κάτι από τα λόγια, έστω και εάν αυτά απουσιάζουν.-

Την επομένη του ρεσιτάλ του, ο Ορέστης Καλαμπαλίκης θα διδάξει σε σεμινάριο κιθάρας στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

  • Σεμινάριο κιθάρας με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη
    • Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

    Σεμινάριο κιθάρας με τον Ορέστη Καλαμπαλίκη

    Μοναδική ευκαιρία για τους σπουδαστές όλων των επιπέδων να διδαχθούν από τον βραβευμένο κιθαριστή και συνθέτη Ορέστη Καλαμπαλίκη στο σεμινάριο που θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Απριλίου από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.