«Μια μουσική διαδρομή με δυο στάσεις στο Παρίσι» | Ρεσιτάλ πιάνου Κατιάνα Γεωργά
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

«Μια μουσική διαδρομή με δυο στάσεις στο Παρίσι» | Ρεσιτάλ πιάνου Κατιάνα Γεωργά

"Μια μουσική διαδρομή με δυο στάσεις στο Παρίσι", από τον Ιωάννη Σεβαστιανό Μπαχ στον Κυριάκο Σφέτσα με την πιανίστα Κατιάνα Γεωργά στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.

Σε κάθε περίοδο της μουσικής, αναζητήσεις και επιρροές καθρεφτίστηκαν χαρακτηριστικά και στο στυλ γραφής, ειδικά μάλιστα στα έργα για πιάνο, που ήταν σταθερά ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή όργανα για συνθέτες, ερμηνευτές και κοινό.   
Από τον Μπουζόνι που ανασύνθεσε με ρομαντική ματιά τη γνωστότατη Chaconne για βιολί του Μπαχ και την ομολογουμένως καθοριστική παρουσία του Σοπέν στο πιανιστικό σύμπαν, στην ιμπρεσιονιστική περίοδο των Ντεμπυσύ και Ραβέλ και την πιο πρόσφατη πιανιστική δημιουργία του Έλληνα συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα.
Το Παρίσι είναι πόλος έλξης των περισσότερων δημιουργών των έργων του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Σφέτσα. Ωστόσο, για το ρεσιτάλ της, η σολίστ διαλέγει δύο από τα έργα του που γράφτηκαν αργότερα, κατά την επιστροφή του στον τόπο καταγωγής του τη Λευκάδα, εκεί όπου οι μουσικές διαδρομές κατασταλάζουν και μια εσωτερική ανασκόπηση δίνει καθοριστική έμπνευση και προσωπικό μουσικό ύφος.
Τα εξαιρετικά σημαντικά έργα για πιάνο του Κυριάκου Σφέτσα  ηχογραφούνται και αναμένεται η κυκλοφορία τους από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Κατιάνα Γεωργά άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία έξι ετών στο Ωδείο Αθηνών με τους Λ. Βιτσεντζάτου, Ε. Συριώτη και Α. Γαρουφαλή. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών αποφοίτησε παίρνοντας  Δίπλωμα πιάνου με Άριστα και Α΄ Βραβείο. 
Συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία (Royal College of Music) στην ταξη του Ν. Immelman και ολοκλήρωσε παίρνοντας το Postgraduate Diploma in solo and ensemble performance με την υψηλότερη βαθμολογία. Συνέχισε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι στο CRD de Gennevilliers με τους Josette Morata, J. C. Bouvresse και αποφοίτησε με Διπλώματα πιάνου και μουσικής δωματίου (Α΄ Βραβείο και συγχαρητήρια της επιτροπής παμψηφεί), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Κατιάνα Γεωργά έχει λάβει συμβουλές και έχει επηρεαστεί πιανιστικά και μουσικά από τους Ortance Cartier Bresson, Jacob Rodney, Germaine Mounier, Gery Moutier. 
Διδάσκει πιάνο στο Conservatoire Slave de Μusique και στην École de musique d’ Issy-Les-Moulineaux.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Οrchestre de Conservatoire de Gennevilliers και η  Οrchestre "Les Ιntégrales", ως μέλος συνόλου μουσικής δωματίου και ως συνοδός εγχόρδων και πνευστών οργάνων. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Μαρόκο, Σλοβενία και Μονακό. 
Στο ενεργητικό της έχει πολλά βραβεία από συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς: Rubinstein international compétition, 2018 Bagnolet - Γαλλία, deuxième prix, Ibla Grand Prize, 2008 - Σικελία, Ιταλία, prix of distinguished pianist, A. Alieva international competition, 2006 – Gaillard, Γαλλία, Prix special pour la meilleure interpretation d’un oeuvre contemporain (βραβείο καλύτερης ερμηνείας σύγχρονου έργου) και deuxième prix - catégorie professionnels (Β΄ Βραβείο του όλου διαγωνισμού), C. Ficher competition (διαγωνισμός προκλασικής μουσικής), 1996 Royal College of Μusic - Λονδίνο, Highly commented. 
Η δισκογραφική της δουλειά περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις: Le Pierrot Lunaire του Α. Schoenberg - Οrchestre "Les Intégrales", "Las Malenas live au Triton" (ζωντανή ηχογράφηση με την ορχήστρα τάνγκο "Las Malenas”), Jean Martinon - l’ intégral pour violon et piano (ηχογράφηση με τα άπαντα του συνθέτη για βιολί και πιάνο - Claire Couic, βιολί).
Στα τρέχοντα σχέδιά της συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ηχογράφησης του συνόλου των έργων για πιάνο του Κυριάκου Σφέτσα, παραγωγή που αναμένεται να κυκλοφορήσει από την ΕΡΤ. 
Παράλληλα ηχογραφεί το πιανιστικό έργο του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου σε άλμπουμ με τον τίτλο ''Διασπορά''- από το ομότιτλο κομμάτι που αφιερώνεται από τον συνθέτη στον μουσικό ερευνητή του έργου Ελλήνων συνθετών του ελλαδικού χώρου και της διασποράς, Θωμά Ταμβάκο. Η ηχογράφηση γίνεται σε συνεργασία με την Plaza Mayor Company και θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2024. 
Δεδομένου ότι η διασπορά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτισμικής παρουσίας, η Κ. Γεωργά δεν μπορούσε παρά να αποδεχθεί αυτή τη μουσική πρόταση, πολύ περισσότερο αφού η ελληνική διασπορά συμπεριλαμβάνει και την ίδια προσωπικά.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000