8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής Unesco
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής Unesco

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, υπηρετώντας τα ιδανικά του Πολιτισμού και θέλοντας να καταστεί αρωγός των νέων μουσικών ταλέντων της πατρίδας μας, προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής, για το 2023. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, 106 80, Αθήνα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της καλλιτεχνικής άμιλλας και η ηθική ανταμοιβή εκείνων που με τη μελέτη παρουσιάζουν και αξιοποιούν το ταλέντο τους. 

Οι διαγωνιζόμενοι θα αξιολογηθούν στις κάτωθι κατηγορίες από κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από αναγνωρισμένους και καταξιωμένους καθηγητές και μουσικούς. 
Πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι ο Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης.  
Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν στις κάτωθι μουσικές κατηγορίες: 
1. ΠΝΕΥΣΤΑ (Φλάουτο, Όμποε, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο κλασικό, Φαγκότο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Κόρνο, Τούμπα) 
2. ΕΓΧΟΡΔΑ (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο) 
3. ΠΙΑΝΟ 
4. ΚΙΘΑΡΑ
5. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (Μπουζούκι, Ταμπουράς, Ούτι, Κλαρίνο, Σαντούρι, Κανονάκι, Λύρα Κρητική-Ποντιακή,  Βιολί παραδοσιακό, Λαούτο και Ακορντεόν)
6. ΜΟΝΩΔΙΑ 
7. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Για όλες τις κατηγορίες οργάνων ισχύουν οι κάτωθι ηλικιακές κατηγορίες:
- ΕΦΗΒΟΙ: από 12 ως 18 ετών (17 και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού
- ΕΝΗΛΙΚΕΣ: από 18 ως 28 ετών (27 και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού

Για τη Μονωδία:
- ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Γυναίκες από 18 ως 28 ετών (27 και 12 μηνών) και άνδρες από 18 ως 30 ετών (29 και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού. 

Για τη Βυζαντινή Μουσική: 
- ΕΦΗΒΟΙ: από 12 ως 18 ετών (17 και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού
- ΕΝΗΛΙΚΕΣ: από 18 ως 30 ετών (29 και 12 μηνών), συμπληρωμένα μέχρι την ημερομηνία του διαγωνισμού.

Ο 8ος Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός του Ομίλου, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 
Ο Όμιλος θα απονείμει βραβεία (Α’, Β’, Γ’) και επαίνους και μόνον το Α’ βραβείο (για κάθε διαγωνιστική κατηγορία οργάνων και φωνών) θα έχει το χρηματικό έπαθλο των 300€. 
O Όμιλος σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του διαγωνισμού, διατηρεί το δικαίωμα, να απονείμει Ειδικό Βραβείο Μουσικής «Όμιλος UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε.» σε έναν μόνο διαγωνιζόμενο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της εξαιρετικά υψηλής, ερμηνευτικής επίδοσής του. 
Το Ειδικό Βραβείο Μουσικής συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 150€.  

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις, 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου  Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, 106 80, Αθήνα), χωρίς την παρουσία κοινού. Μέσα στο 2024 θα οριστεί ημερομηνία για την τελετή απονομής των βραβείων, επαίνων και αναμνηστικών διπλωμάτων του διαγωνισμού, καθώς επίσης και συναυλία, όπου θα ερμηνεύσουν οι διακριθέντες του διαγωνισμού. 

Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 (με σφραγίδα ταχυδρομείου). 

Αναλυτικά οι όροι, καθώς και λεπτομέρειες ή ανακοινώσεις για το διαγωνισμό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.clubunesco.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

  • Ακροάσεις για την Ορχήστρα Gustav Mahler (GMJO) 2023
    • Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

    Ακροάσεις για την Ορχήστρα Gustav Mahler (GMJO) 2023

    Η Αθήνα και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας θα αποτελέσουν και τη φετινή χρονιά έναν από τους σταθμούς για τις ακροάσεις της Gustav Mahler Jugendorchester. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τη στελέχωση της ορχήστρας για τις περιοδείες της την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.