Συναυλία με έργα για βιολί & πιάνο | Χριστόφορος Καραθανάσης - Βασίλης Ρακιτζής
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Συναυλία με έργα για βιολί & πιάνο | Χριστόφορος Καραθανάσης - Βασίλης Ρακιτζής

Ο Χριστόφορος Καραθανάσης και ο Βασίλης Ρακιτζής συμπράττουν σε ένα ρεσιτάλ με κλασικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα του ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η δημοφιλής Σονάτα "της Άνοιξης” του L.van Beethoven διαδέχεται τη λυρική ρομάντζα της Αμερικανίδας συνθέτριας Amy Beach. Στο δεύτερο μέρος, μετά το ιμπρεσιονιστικό Midsummer Moon της Βρετανίδας συνθέτριας Rebecca Clarke, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ορμητική και νεανική πρώτη Σονάτα του G. Fauré.

Πρόγραμμα

Amy Beach: Romance for Violin & Piano, Op. 23


L. V. Beethoven: Σονάτα για Βιολί και Πιάνο σε Φα μείζονα op. 24
1) Allegro
2) Adagio molto espressivo
3) Scherzo: Allegro molto
4) Rondo: Allegro ma non troppo

Rebecca Clarke: Midsummer moon για Βιολί και Πιάνο αρ.1 σε Λα μείζονα

G. Fauré: Σονάτα για βιολί και πιάνο
1) Allegro molto
2) Andante
3) Scherzo: Allegro vivo
4) Finale: Allegro quasi presto

---

Ο Χριστόφορος Καραθανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 ετών.
Σπούδασε με τον καθηγητή Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και δεύτερο βραβείο.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam με τον Ούγγρο βιολονίστα Istvan Parkaniy και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με τον καθηγητή Simon Fischer. Επίσης, το 2017 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ίδιας σχολής στην διδασκαλία παραστατικών τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των βιολιστών Christoph Poppen, Hagai Shaham, καθώς επίσης και στο 5ο διεθνές σεμινάριο βιολιού και μουσικής δωματίου του Λεωνίδα Καβάκου.
Από το 1999 έως το 2001 υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων με την οποία έδωσε συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη.
Το 2003 και το 2006 ήταν μέλος της ορχήστρας νέων Gustav Mahler με την οποία έδωσε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης (Λουκέρνη, Βερολίνο, Στουτγάρδη κ.α.). Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας. Πρόσφατα ξεκίνησε το blog www.violinmatters.com στο οποίο γράφει για θέματα σχετικά με το παίξιμο και την διδασκαλία του βιολιού.
Από το έτος 2007 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο Βασίλης Ρακιτζής είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και των Ωδείων Αθηνών και
Άμστερνταμ. Υπήρξε μαθητής της Πόπης και της Μαρίας Ευστρατιάδη, του Martin Roscoe, του Naum Grubert, και της Caroline Palmer, και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Martino Tirimo και Λεωνίδα Καβάκου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο "Ελένη Τιμ. Μυκονίου". Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και είναι καθηγητής πιάνου στο Christ's Hospital (West Sussex, UK), στο Royal School και στο Hindhead Music Centre (Surrey, UK).

 

TETAΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000