Ρεσιτάλ βιολιού Κρίστι Πλέστη | πιάνο: Δήμητρα Μαντζουράτου (Σειρά Οι Νέοι για τους Νέους)
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ βιολιού Κρίστι Πλέστη | πιάνο: Δήμητρα Μαντζουράτου (Σειρά Οι Νέοι για τους Νέους)

Διανύοντας τον 35o κύκλο της, η σειρά συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους” αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής. Η Κρίστι Πλέστη, εξαιρετική βιολονίστα της νέας γενιάς, παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα Mozart, Bach, Franck και Ravel με τη σύμπραξη στο πιάνο της Δήμητρας Μαντζουράτου. 

Η Κρίστι Πλέστη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Σε ηλικία πέντε ετών, ξεκίνησε να παίζει βιολί με δασκάλα τη μητέρα της, Μαργαρίτα Πλέστη. Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα με τους Βασίλη Παππά και Αρμπέν Καντέσα. Το 2015 απέκτησε Δίπλωμα με Άριστα και βραβείο από το “Ωδείο Ορφείο Αθηνών”, με καθηγητή τον Δημήτρη Σέμση. Το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αυστρία, στο Vorarlberger Landeskonservatorium (παράρτημα του Mozarteum στο Salzburg), με καθηγητή τον Rudens Turku. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, συνεχίζει τις σπουδές της για σολιστικό Μαστερ στο Hochschule der Künste Bern, με καθηγητή τον Philip A. Draganov.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Λεωνίδα Καβάκο, Christoph Poppen, Grigori Zhislin, Ana Chumachenco, Andreas Röhn, Anna Gebert, Linday Bendayan, Christoph Schickedanz και Rainer Schmidt. Είναι μέλος της “Sinfonieorchester Vorarlberg” (SOV) στην Αυστρία και έχει παίξει ως Κονσερτίνο στη συμφωνική Ορχήστρα του Landeskonservatorium και στην Camerata Junior του Μεγάρου Μουσικής. Επίσης, έχει εμφανιστεί ως Σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Sinfonieorchester des Vorarlberger Landeskonservatorium και την Camerata Junior. Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως στη Ραδιοφωνία του Vorarlberg (ORF), στον διαγωνισμό για ανερχόμενους καλλιτέχνες του Vorarlberger Landeskonservatorium, καθώς και στον Φίλωνα και στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα. Έχει λάβει υποτροφίες από τον Σύλλογο “οι Φίλοι της Μουσικής” και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η Δήμητρα Μαντζουράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο σε ηλικία 6 ετών με την Αναστασία Κουναλάκη. Πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί, Α’ βραβείο, χρυσό μετάλλιο εξαιρετικής ιδιοφυΐας και χρηματικό έπαθλο εις μνήμην Τουρνάισεν (τάξη Μπέττυς Μπαρζούκα - Γαϊτάνου). Παράλληλα, πραγματοποίησε σπουδές ανώτερων θεωρητικών στο ίδιο ωδείο και απέκτησε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με διάκριση. Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του ίδιου τμήματος, στον τομέα της ιστορικής μουσικολογίας. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η ιστορική εξέλιξη της σχολής του πιάνου στην Αθήνα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».
Έχοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σπούδασε για τρία χρόνια στο «Koninklijk Conservatorium Brussel» στο Βέλγιο στην τάξη του Daniel Blumenthal και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πιάνο. Έχει συμμετάσχει ως ερμηνεύτρια σε masterclasses των M. Tirimo, N. Petrov, F. Wibaut, P. Badura - Skoda, B.Ringeissen και D. Pollack και έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος τα καλοκαιρινά μαθήματα στην Ακαδημία Mozarteum του Salzburg μελετώντας με τον S. Dorensky και τον J. Lateiner.
Από τo 2008 έως το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Forum για φλάουτο και πιάνο που διοργανώθηκε στο Diekirch του Λουξεμβούργου. Έχει δώσει συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική ραδιοφωνία. Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε κριτικές επιτροπές ελληνικών διαγωνισμών πιάνου. Διδάσκει πιάνο στο μουσικό σχολείο Ιλίου και στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών.
Από το 2014 έως σήμερα έχει σταθερή συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση, παρουσιάζοντας ευρύ φάσμα του σχετικού ρεπερτορίου σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Trio opus 1.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
W. A. Mozart: Violin Sonata No.26, B-flat Major, K 378
J. S. Bach: Partita No.2 in D-Minor, Chaconne, BWV 1004
C. Franck: Sonata for Violin and Piano in A-Major
M. Ravel: Tzigane
 


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000