Συναυλία με τις Χριστίνα Μπένση, τσέλο - Kanami Ito, πιάνο | Σειρά "Οι Νέοι για τους Νέους"
Εκπαιδευτικό Έτος 2022-2023

Συναυλία με τις Χριστίνα Μπένση, τσέλο - Kanami Ito, πιάνο | Σειρά "Οι Νέοι για τους Νέους"

Διανύοντας τον 34o κύκλο της, η σειρά συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους” αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

Η Ελληνίδα βιολοντσελίστα Χριστίνα Μπένση και η Γιαπωνέζα πιανίστα Kanami Ito συμπράττουν το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα Μέντελσον, Σοστακόβιτς και Σούμαν.

----

Η Χριστίνα Μπένση γεννήθηκε το 2001 σε καλλιτεχνική οικογένεια. Ξεκίνησε να μελετά τσέλο σε ηλικία 5 ετών με δάσκαλο τον πατέρα της Ευγένιο Μπένση. Φοίτησε στην αρχή στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης όπου συμμετείχε στην ορχήστρα του Ωδείου και στην συνέχεια στο Χαλκηδόνιο Ωδείο. Σε ηλικία 11 ετών εγγράφεται στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και συνεχίζει τις σπουδές της με καθηγήτρια τη Μαρίνα Κισλίτσινα.
Σε ηλικία 16 ετών παίρνει το δίπλωμά της στο βιολοντσέλο από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο.
Εν τω μεταξύ συμμετείχε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον διεθνή διαγωνισμό "The Muse" στη Σαντορίνη αποσπώντας το 2ο Βραβείο και έπαινο, τον Οκτώβριο του 2015 στον διαγωνισμό “Φίλωνα” αποσπώντας το Α' Βραβείο, ενώ έλαβε την υποτροφία της Yamaha Music Foundation of Europe για το διδακτικό έτος 2015/2016.
Έχει λάβει μέρος σε Εθνικά και Διεθνή σεμινάρια στη Λευκάδα με τον Δημήτρη Πάτρα, στην Αθήνα με τον Δημήτρη Τουφεξή "γνωριμία με την ορχήστρα από την πλευρά του σολίστ", στη Ρώμη με τον Antonio Meneses, στην Αυστρία (ISA seminars) με την Xenia Jankovic, τον Christoph Richter και τον Romain Garioux, στο Μάντσεστερ με τον Rafael Wolfisch, στη Λιθουανία με τον Nicholas Jones, στη Γερμανία με τον Wenn-Sinn Yang καθώς και σε σεμινάρια μουσικής δωματίου στο Μάντσεστερ και στο Montepulciano.
Από το 2013 μέχρι το 2017 ήταν μέλος της νεανικής ορχήστρας Καμεράτα-Junior Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη Α’ βιολοντσέλου έχοντας εμφανιστεί κατ’ επανάληψη ως σολίστ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι το 2019 φοίτησε με υποτροφία (MDS) από το βρετανικό κράτος στο Chetham’s School of Music στο Manchester με καθηγητή τον
Nick Jones. Αποφοιτώντας το 2019 έγινε δεκτή στην Hochschule für Musik στο Detmold της Γερμανίας με καθηγήτρια την Xenia Jankovic.
Το 2017 έπαιξε με την ορχήστρα C.S.O (Chetham’s Symphony Orchestra) στην αίθουσα Bridgewater Hall στο Μάντσεστερ, έδωσε συναυλία μουσικής δωματίου και τραγούδησε με την χoρωδία του Chetham’s στον Καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ.
Το 2018 συμμετείχε σε συναυλίες στο RNCM (Royal Nothern College of Music), στον καθεδρικό ναό του Grapenhall, στη θερινή κατοικία του Μπετόβεν στο Baden της Αυστρίας, στο Μάντσεστερ Northern Lights concert - Stoller Hall, στον καθεδρικό ναό St James στο Piccadilly, στο Λονδίνο με μουσική Μπαρόκ και στο Μάντσεστερ με κουιντέτο εγχόρδων.
To 2019 συμμετείχε στον διαγωνισμό Τάσος Παππάς, στη Θεσσαλονίκη, όπου απέσπασε το Α’ βραβείο στην κατηγορία της και το ειδικό Βραβείο Τάσος Παππάς για ταλαντούχους νέους μουσικούς. 
Το 2021 συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό International Jeunesses Musicales Competition στο Βελιγράδι οπού προκρίθηκε στον ημιτελικό γύρο και απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη εκτέλεση του υποχρεωτικού κομματιού Odysseus του συνθέτη Nimrod Borenstein.

Η πιανίστα Kanami Ito γεννήθηκε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και μεγάλωσε στο Τόκιο.
Έκανε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών. Το 2010 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Kunitachi College of Music στο Τόκιο με καθηγητές τους Minoru Umemoto και Chiharu Hanaoka. Το 2013 έλαβε την υποτροφία Okada Kuro και υποτροφία από την Ακαδημία Μουσικής Kunitachi για να παρακολουθήσει τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία της Νίκαιας. Αποφοίτησε από εκεί ως η καλύτερη της χρονιάς της.
Το 2016 μετοίκησε στη Γερμανία, όπου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές σολίστ πιάνου στο Hochschule für Musik Detmold με καθηγητή τον Jacob Leuschner, αποφοιτώντας το 2019.
Από το 2019 συνεχίζει το μεταπτυχιακό της στη μουσική δωματίου για πιάνο στο Hochschule für Musik Detmold με τον καθηγητή Jacob Leuschner και είναι βοηθός καθηγητή συνοδείας στα μαθήματα τσέλου του καθηγητή Alexander Gebert και της καθηγήτριας Xenia Jankovic στο Hochschule für Musik Detmold.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
F. Mendelssohn Cello Sonata No 2 in D major, Op. 58
D. Shostakovich Cello Sonata in D minor, Op. 40
R. Schumann Adagio and Allegro, Op. 70

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 

ΩΡΑ 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000