"Alone Together" Συναυλία με έργα για δύο πιάνα | Έφη Παπαθωμαΐδη - Γιάννης Μιχαηλίδης
Εκπαιδευτικό Έτος 2022-2023

"Alone Together" Συναυλία με έργα για δύο πιάνα | Έφη Παπαθωμαΐδη - Γιάννης Μιχαηλίδης

Η Έφη Παπαθωμαΐδη και ο Γιάννης Μιχαηλίδης, στην επέτειο των 27 χρόνων συνεργασίας τους, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο κορυφαία έργα του ρεπερτορίου για 2 πιάνα: Την αριστουργηματική Σονάτα Κ. 448 σε ρε μείζονα του W.A. Mozart και την ονειρική Σουίτα αρ. 1 Fantaisie (Tableaux), Op. 5 του Rachmaninov, αλλά και ένα νέο έργο του Έλληνα συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ.

Η Έφη Παπαθωμαΐδη γεννήθηκε στον Βόλο όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την Έλλη Αδάμ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Αλίκης Βατικιώτη. Με υποτροφία του Αχιλλοπουλείου Ιδρύματος ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι. Πρώτα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Μουσικής με την Aline Fidler και στη συνέχεια στην École Normale Supérieure de Musique με την France Clidat. Έλαβε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και πήρε μαθήματα από τους πιανίστες F. Gevers, I. Malinin, και R. Szidon. Ως σολίστ συνέπραξε με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες Βόλου και Λάρισας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Vratza Βουλγαρίας και το σύνολο Πνευστών Ν. Μάντζαρος. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στην Ιταλία. Έπαιξε στην O.R.T.F - France Culture, στο Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΑ και ηχογράφησε δύο CDs με έργα Ελλήνων συνθετών. Από το 1989 ως το 2014 ήταν καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, ενώ την περίοδο 2003 - 20012 δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο Ωδείο Ορφείο και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε πιάνο αρχικά με την Αριάδνη Μαγραμπή και στη συνέχεια με την Αλίκη Βατικιώτη στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε με τιμητική διάκριση. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, στο Royal College of Music με τον Hubert Dawkes. Έκανε ειδικές σπουδές στη μουσική δωματίου και στη συνοδεία του Lied για τις οποίες απέσπασε πτυχία από τη Royal Academy of Music (LRAM). Έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως σολίστ και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου (Τρίο «Μουσικά Νιάτα Ελλάδος» με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση και τον τσελίστα Δημήτρη Γούζιο, "Trio Arte" με τον βιολονίστα Γιάννη Τζουμάνη και τον τσελίστα Δημήτρη Γούζιο, "Arte Ensemble”, “Piano Quintetto Encore"). Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡT. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών από το 1987 μέχρι το 2009. Είναι καθηγητής στο Ωδείο Ορφείο.


Η Έφη και ο Γιάννης, συνεργάτες αλλά και φίλοι, έχουν μια παράλληλη αξιοσημείωτη πορεία από την Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησαν ταυτόχρονα, ως το Ωδείο Αθηνών, όπου φοίτησαν στην τάξη της αείμνηστης και αγαπημένης Αλίκης Βατικιώτη. Η Αλίκη, καθόρισε μουσικά αλλά και γενικότερα την ζωή και των δύο. Από εκεί και μετά "χωρίζουν" κάπως οι δρόμοι των σπουδών τους. Ο Γιάννης αποφοιτά νωρίτερα και φεύγει για το Λονδίνο όπου σπουδάζει στο Royal College of Music. Η Έφη, λίγο μετά, πηγαίνει στο Παρίσι, όπου γίνεται δεκτή και φοιτά στην École Normale Supérieure de Musique. Και οι δύο έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα, τόσο στις σόλο εμφανίσεις, όσο και στη Μουσική δωματίου. Ως ντουέτο σε 2 πιάνα - σχήμα άκρως απαιτητικό από κάθε άποψη - αποφασίζουν να συνυπάρξουν από το 1995. Από τότε έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες με εξαιρετικές κριτικές και επιτυχία. Τον Μάρτιο του 2015,έπαιξαν ως σολίστ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα του F. Poulenc και τον Δεκέμβριο του 2016 καθώς και τον Μάιο του 2017 ερμήνευσαν το Κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα Κ. 365 του W. A. Mozart με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

W.A. MOZART Σονάτα για 2 πιάνα σε ρε μείζονα Κ.448
Ι. Allegro con spirito
II. Andante
III. Allegro molto

 

Ν. ΤΑΙΗΛΟΡ Scarlet letters - 3 πρελούδια για δύο πιάνα (σε Α' εκτέλεση)
Ι. Alone Together
II. Sunday Dreaming
III. Choose to be Me

 

S. RACHMANINOV Σουίτα αρ. 1 Fantaisie (Tableaux), Op.5 για 2 πιάνα
Ι. Barcarolle
II. La nuit… L’amour
III. Les larmes
IV. Pâques


ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 2103634000