Beethoven-Schubert: Σονάτες στο μεταίχμιο κλασικισμού-ρομαντισμού | Ρεσιτάλ πιάνου Σταύρος Δρίτσας
Εκπαιδευτικό Έτος 2022-2023

Beethoven-Schubert: Σονάτες στο μεταίχμιο κλασικισμού-ρομαντισμού | Ρεσιτάλ πιάνου Σταύρος Δρίτσας

Δύο συνθέτες-τιτάνες της Βιέννης των αρχών του 19ου αιώνα, οι Beethoven και Schubert, καθόρισαν τον ρου της μουσικής δημιουργίας όσο λίγοι άλλοι γεφυρώνοντας τη δύση του Κλασικισμού με τη χαραυγή του Ρομαντισμού. Ο σολίστ πιάνου Σταύρος Δρίτσας «πατά» πάνω σε αυτή τη νοητή γέφυρα παρουσιάζοντας σονάτες-ορόσημα των δυο συνθετών, από την περίφημη Waldstein και την προτελευταία op.110 σονάτα του Beethoven ως στο κύκνειο άσμα του Schubert, την τελευταία του σονάτα D.960. 

Πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven:

Σονάτα «Waldstein» op.53 σε Ντο μείζονα 
I. Allegro con brio
II. Introduzione: Adagio molto 
III. Rondo. Allegretto moderato - Prestissimo 

Σονάτα op.110 σε Λα-ύφεση μείζονα
Ι. Moderato cantabile molto espressivo
II. Allegro molto 
III. Adagio ma non troppo - allegro ma non troppo


Franz Schubert: 

Σονάτα D.960 σε Σι-ύφεση μείζονα 
Ι. Molto moderato 
II. Andante sostenuto 
III. Scherzo 
IV. Allegro ma non troppo 

---

Ο Σταύρος Δρίτσας καθιερώνεται διεθνώς ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σολίστ πιάνου της γενιάς του, με τον Τύπο να τον περιγράφει ως έναν «ιδιοφυή νέο μουσικό» (La Tercera) και «έναν ιδιαίτερο πιανίστα με σκέψη, ευαισθησία και ωραίο ήχο» (Critics Point). Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ κι ως σολίστ με ορχήστρες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Κύπρο, Λετονία και Ρωσία, σε αίθουσες του Κρατικού Ωδείου Tchaikovsky της Μόσχας, Barbican Centre, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Royal Albert Hall, Πανεπιστήμιο της Βόννης, Θέατρο Ολύμπια, Παλάτι των Ιπποτών της Αμβέρσας, Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Λετονίας, Teatro Sperimentale της Ancona. Η φετινή σεζόν συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με ορχήστρες όπως η Wiener Kammerorchester, οι Συμφωνικές Ορχήστρες του Μονακό και του Καΐρου καθώς και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τη Steinway & Sons, ρεσιτάλ σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ρεσιτάλ/masterclasses στην Κίνα ως επισκέπτης καθηγητής της Σχολής Menuhin. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Δωματίου του Covent Garden, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Magna Carta Sinfonia και τη Sinfonietta Αθηνών, ενώ διευθύνει συχνά από το αναλόγιο την ορχήστρα εγχόρδων City of London Soloists, της οποίας είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Οι City of London Soloists αποτελούνται από τους καλύτερους νέους μουσικούς του Λονδίνου και μέσα από πρωτότυπα προγράμματα και καινοτόμες ιδέες, επιχειρούν να διευρύνουν το κοινό της κλασικής μουσικής καθώς και το έρεισμά της στη σύγχρονη, πολυδιάστατη κοινωνία.
Έχοντας ήδη κερδίσει βραβεία σε ποικίλους διαγωνισμούς πιάνου, έλαβε από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer το Βραβείο Νέου Σολίστ για τη μέχρι τώρα παρουσία του στο μουσικό στερέωμα. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ασχολείται ενεργά με τα έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Το 2023 σημαίνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία, με τα άπαντα πιανιστικά έργα του Βρετανού συνθέτη Ronald Corp. Έχει ηχογραφήσει επίσης Bach, Beethoven, Schubert και Chopin για το BBC Radio 3, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη Ραδιοφωνία της Λετονίας.
Γεννημένος το 1996, ο Σταύρος Δρίτσας σπούδασε στη Schola Cantorum των Παρισίων (Diplôme Supérieur) με την Αγάθη Λεϊμονή και στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου (BMus and MMus in Performance) με τη Lucy Parham. Πλέον είναι υπότροφος της Fondantion Ressonance της Ελβετίας, όπου παρακολουθεί μαθήματα τελειοποίησης με την Elizabeth Sombart. Οι σπουδές του έχουν υποστηριχτεί με υποτροφίες από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, το Guildhall School και Henry Wood Trust. Ενεργός ο ίδιος στη διδασκαλία, διδάσκει μουσική δωματίου και πιάνο στα ωδεία Φίλιππος Νάκας και Athenaeum, δίνει συχνά masterclasses, ενώ μαθητές του ήδη αποσπούν βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.
Ο Σταύρος Δρίτσας ανήκει στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Talent Unlimited από το 2017.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000