Σεμιναριακοί Κύκλοι Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Σεμιναριακοί Κύκλοι Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία

"Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία" διάρκειας 40 ωρών, με φυσική παρουσία ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση

Ο σεμιναριακός κύκλος είναι αυτοτελής, έχει συνολική διάρκεια 40 ώρες και διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, από το 2014 έως σήμερα: από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, νηπιαγωγούς κ.ά. που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της (Η γνώση μουσικού οργάνου δεν είναι απαραίτητη). Επίσης, απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον κύκλο μπορεί να παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.

Πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη ώρα 18:00-19:30 (20 ώρες με φυσική παρουσία στο Ωδείο Φ. Νάκας Ιπποκράτους 41 ή με ζωντανή εξ αποστάσεως παρακολούθηση). Επιπλέον, ο κύκλος περιλαμβάνει ένα τριήμερο με φυσική παρουσία (Παρ., Σαβ., Κυρ.- 20 ώρες) στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Για όσους δεν καταφέρουν να έρθουν στο Ωδείο το συγκεκριμένο τριήμερο δίνεται η δυνατότητα για εξ αποστάσεως ζωντανή παρακολούθηση του τριημέρου και ολοκλήρωση του κύκλου μόνο εξ αποστάσεως.

Υπεύθυνη κύκλου: Πελίνα Ευαγγέλου

Ο κύκλος περιλαμβάνει - Σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ ΑΠΘ και διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Βιωματικά εργαστήρια και 4ωρη παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών μουσικοθεραπείας που έχει πραγματοποιήσει η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη". 

[Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης]

Τα σεμινάρια είναι θεωρητικά και βιωματικά. Περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

· Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
· Σε ποιους απευθύνεται
· Θεραπείες μέσω τέχνης
· Οι Ιδιότητες της Μουσικής και η Χρήση της Μουσικής στη Μουσικοθεραπεία
· Βασικές σχολές και είδη Μουσικοθεραπείας
· Εφαρμογές της Μουσικοθεραπείας σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια
· Στόχοι και αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας
· Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συνεδρίες)
· Η μουσικοθεραπεία στον κόσμο και στην Ελλάδα,
· Η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
· Κοινοτική/Κοινωνική Μουσικοθεραπεία-Community Music Therapy
· Έργα Κοινοτικής Μουσικοθεραπείας (συναυλίες, ντοκιμαντέρ κ.ά.)
· Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
· Βιωματικά εργαστήρια (αυτοσχεδιασμοί, μουσική ακρόαση κ.ά.)
· Βιβλιογραφία

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-24

Mπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή να μας καλέσετε στο ΤΗΛ.:  2103634000

Το μήνυμά σας εστάλη επιτυχώς.
Υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην αποστολή. Δοκιμάστε ξανά.
Εισάγετε το ονοματεπώνυμο σας
Εισάγετε τo κινητό σας Μη έγκυρος αριθμός κινητού
Μη έγκυρη ηλικία
Παρακαλώ συμπληρώστε το reCAPTCHA