04/05/2020

Online music courses

Online music courses

Αγαπητοί μαθητές και γονείς,

Σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τη δεύτερη περίοδο της Πανδημίας Covid-19 και το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων, βρισκόμαστε σε αναμονή οδηγιών από το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Κρίνοντας απαραίτητη τη μετάβαση σε εξ αποστάσεως διδασκαλία μέχρι να αποκατασταθεί η χωρίς περιορισμούς λειτουργία του Ωδείου, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο λειτουργίας μας για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, ξεκινήσαμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία για όλους τους τομείς σπουδών εκτός του Τομέα Βρεφονηπιακής Μουσικής Αγωγής (τμήματα Robbie-Teddy), αλλά και εκτός του τμήματος Junior Strings του Τομέα Μουσικής Προπαιδείας. Κανονικά θα γίνονται και όλα τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα όλων των τομέων σπουδών, εκτός των μαθημάτων της μουσικής δωματίου και των μουσικών συνόλων, διότι η σημερινή τεχνολογία δεν υποστηρίζει αποτελεσματικά την ταυτόχρονη μουσική εκτέλεση.

Επίσης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου λειτουργεί η Γραμματεία του κεντρικού ωδείου (Ιπποκράτους 41 τηλέφωνο 210 3634000) και η Γραμματεία του παραρτήματος Θεσσαλονίκης (τηλέφωνο 2310 320560) προκειμένου να συντονίσουν το έργο των διδασκόντων, αλλά και το πρόγραμμα των ομαδικών και θεωρητικών μαθημάτων. Οι μαθητές όλων των παραρτημάτων της Αττικής θα εξυπηρετούνται από τη Γραμματεία του κεντρικού και οι μαθητές Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης.

Προτεραιότητά μας είναι η αναπλήρωση του συνόλου των μαθημάτων που δεν έγιναν από τις 11 Μαρτίου, όταν διεκόπη για προληπτικούς λόγους η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Όπως προαναφέρθηκε, είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων του αρμόδιου Υπουργείου σε ό,τι αφορά τον χρόνο επαναλειτουργίας των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επίσης αναμένουμε διευκρινίσεις για θέματα παράτασης - λήξης του εκπαιδευτικού έτους, προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων κ.ά..

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι μία από τις σημαντικές προκλήσεις που έφερε μαζί του  ο Covid-19 και θα μείνει ως θετική παρακαταθήκη στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Το Κολέγιο Berklee, με το οποίο είμαστε ακαδημαϊκοί συνεργάτες καθώς και το Boston Conservatory εκτελούν το σύνολο του εκπαιδευτικού τους έργου σε όλους τους μαθητές τους εξ αποστάσεως. Τα μουσικά μυαλά σε όλο τον κόσμο δουλεύουν προς την κατεύθυνση υπερπήδησης των τεχνικών δυσκολιών. Το Berklee πειραματίζεται εντατικά σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκτέλεση μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων.

Ήδη υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές προτάσεις για εφαρμογή ατομικής μελέτης για μουσική δωματίου, ορχήστρα και για κάθε είδους μουσικό σύνολο, ώστε όταν επιτραπεί η φυσική συνύπαρξη του κάθε μουσικού συνόλου, οι μουσικοί να έχουν ήδη μελετήσει το μέρος τους ώστε να υπάρξει άμεσα ένα καλό συλλογικό αποτέλεσμα.

Έχουμε την τεχνογνωσία εκτέλεσης εξ αποστάσεως μαθημάτων σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και εκπαιδεύουμε με σεμινάρια το διδακτικό προσωπικό του Ωδείου.

Έτσι καλούμε ολόκληρη τη μαθητική μας κοινότητα να υποστηρίξει ενεργά και πρακτικά την εξ αποστάσεως διδασκαλία, διότι μόνο θετική συνεισφορά μπορεί να έχει αυτή στο συνολικό εκπαιδευτικό μας έργο, είτε χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί της δια ζώσης διδασκαλίας όταν αυτό δεν είναι εφικτό, είτε συμπληρωματικά και ενισχυτικά.

Εύχομαι σε όλους γρήγορη επάνοδο στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

 

Λεωνίδας Αρνιακός

Διοικητικός Διευθυντής