Μουσικοπαιδαγωγική ΕκπαίδευσηΤο πρόγραμμα αναλύει τις βασικές αρχές γνωστών μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων, όπως Orff, Dalcroze, Kodály, Martenot, Paynter, Swanwick κ.ά. Το μάθημα χωρίζεται σε ενότητες και περιλαμβάνει παιχνίδια για την εύκολη και ευχάριστη διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά  προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Οι σπουδές είναι μονοετούς διάρκειας (Οκτώβριος - Ιούνιος), και οι συναντήσεις γίνονται μία φορά τον μήνα, ημέρα Σάββατο και διαρκούν 4 ώρες (2.30 - 6.30 μ.μ.)

Δίδακτρα 80 €/μήνα. 

Τα μαθήματα γίνονται στο κεντρικό κτήριο του Ωδείου, Ιπποκράτους 41, Αθήνα με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3634000.


ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

1. Μουσικοκινητικά παιχνίδια  23/10/2021

2. Φωνητική αγωγή και διδασκαλία τραγουδιών 13/11/2021

3. Παιχνίδια και μέθοδος διδασκαλίας του ρυθμού 4/12/2021

4. Εκμάθηση ποικιλίας κρουστών οργάνων Orff με ομαδικό παίξιμο, body percussions 15/1/2022

5. Παιχνίδια ανακάλυψης των κρουστών μουσικών οργάνων και εξάσκησης της ακουστικής μνήμης (dictée) 5/2/2022

6Ενεργητική ακρόαση, ηχοϊστορίες και παιχνίδια για την εμπέδωση διαφόρων μουσικών εννοιών (crescendo, decrescendo, accelerando κ.ά.) 2/4/2022

7. Αυτοσχεδιασμός και σύνθεση με χρήση της φωνής, των κρουστών οργάνων και γραφικών παραστάσεων 9/4/2022

8.  Κατασκευές μουσικών οργάνων από απλά ανακυκλώσιμα υλικά 14/5/2022

9. Τρόποι οργάνωσης μαθημάτων διδασκαλίας μουσικής σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τρόποι οργάνωσης θεματικών μουσικοκινητικών παραστάσεων (χριστουγεννιάτικων, καλοκαιρινών κ.ά.) 4/6/2022

 

Μετά από την ολοκλήρωση κάθε ενότητας δίνονται αναλυτικές σημειώσεις.

Στο τέλος του κύκλου οι σπουδαστές λαμβάνουν βεβαίωση σπουδών.

 

Η παρακολούθηση του προγράμματος ενδείκνυται για παιδαγωγούς και φοιτητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μουσικούς και σπουδαστές μουσικής. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Δέσποινα Ματθαιοπούλου

ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ Παναγιώτης Κολιαβασίλης


Η μουσικοπαιδαγωγός Δέσποινα Ματθαιοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κατέχει τίτλο Master of Arts in Music Education από το University of London, Institute of Education όπου φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Έχει πτυχίο Εθνομουσικολογίας από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος πτυχιούχος του επαγγελματικού τμήματος Φούγκας του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του ετήσιου μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το Σεπτέμβριο του 1992 ως και σήμερα διδάσκει Μουσικοκινητική Αγωγή σε ενηλίκους και παιδιά. Δίδαξε το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για το πρόγραμμα της «Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης». Από τον Οκτώβριο του 2011 διδάσκει το πρόγραμμα «Παιδική Όπερα» στο Κολλέγιο Αθηνών.

Έχει παρουσιάσει βιωματικά εργαστήρια σε συνέδρια και έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά.

Έχει συγγράψει τα βιβλία με τίτλο «Το Πρώτο μου Βιβλίο - Θεωρία της Μουσικής», «Μουσικοπονηριές 1 & 2», «Η κυρα-Μάρω πάει στο Μέγαρο Μουσικής», «Πιανοπονηριές» και «Μεγάλη Συναυλία στην Μπουμπουζαλία, Παιδική οργανογνωσία» τα οποία εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Φίλιππος Νάκας.

 

Ο Παναγιώτης Κολιαβασίλης είναι διπλωματούχος κρουστών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (2005, άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο, τάξη Δημήτρη Τζαφέστα) και πτυχιούχος αρμονίας, μόνιμο μέλος στη Φιλαρμονική Πειραιά και διδάσκων των Φιλαρμονικών Μαρκοπούλου και Λουτρακίου. Έχει στο ενεργητικό του ρεσιτάλ και εμφανίσεις με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.