ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ KΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ

Ο Κύκλος Σπουδών Διπλώματος περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων με στόχο, τόσο τη διεύρυνση και ολοκλήρωση των θεωρητικών γνώσεων, όσο και την ανάπτυξη των ακουστικών και τεχνικών ικανοτήτων των σπουδαστών. Οι σπουδαστές του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας έχουν ακόμη τη δυνατότητα, παρακολουθώντας το ειδικό τμήμα Εντατικών Σπουδών, να αποκτήσουν το Δίπλωμα Μοντέρνας Μουσικής σε τέσσερα εξάμηνα.
Βάσει της συμφωνίας του Ωδείου με το Berklee College of Music, οι απόφοιτοι του Κύκλου Σπουδών Διπλώματος θεωρούνται από το Berklee ικανοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο 3ο έτος σπουδών του Κολεγίου και τον επόμενο χρόνο να αποκτήσουν Bachelor από το Berklee. Κατ' αυτόν τον τρόπο συντομεύουν τις σπουδές τους στην Αμερική κατά δύο χρόνια, αφού τα δύο πρώτα χρόνια σπουδάζουν στην Αθήνα στο Εντατικό Τμήμα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Η συναυλία αποφοίτησής τους αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, καθώς οι ίδιοι την προετοιμάζουν μουσικά αλλά και οργανωτικά και είναι υπεύθυνοι για κάθε λεπτομέρεια καθώς και για το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο κοινό και στην επιτροπή του Ωδείου.

ΘΕΩΡΙΑ - JAZZ ΑΡΜΟΝΙΑ
Το μάθημα καλύπτει την ανάγκη δημιουργίας ενός θεωρητικού υπόβαθρου που θα συνοδεύει τον σπουδαστή σε ολόκληρη τη μουσική του σταδιοδρομία. Ο σπουδαστής αναλύει από τις απλές έως και τις πιο πολύπλοκες αρμονικές προόδους και συνθέτει με βάση τα πρότυπα των μεγάλων συνθετών της σύγχρονης μουσικής.
 
EAR TRAINING
Μάθημα ακουστικής εξάσκησης μέσα από solfege και dictee. Η διδασκαλία ξεκινάει από απλές ρυθμικές και μελωδικές ασκήσεις και καταλήγει σε βασικά πολυτονικά και ατονικά αρμονικά μοντέλα.
 
ΡΥΘΜΙΚΟ EAR TRAINING
Mάθημα αφιερωμένο στη ρυθμική κατάρτιση του σπουδαστή, ο οποίος μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε πιο προχωρημένες ρυθμικές δομές και φρασεολογίες.
 
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ
Μια απαραίτητη γνώση - εργαλείο για τον αυριανό επαγγελματία μουσικό. Διδάσκεται ενορχήστρωση μικρών και μεγάλων συνόλων σε όλα τα στυλ της σύγχρονης μουσικής (pop, rock, jazz, latin, fusion).
 
ΣΥΝΘΕΣΗ
Συστηματική μελέτη και εμβάθυνση στη jazz σύνθεση. Το μάθημα περιλαμβάνει ανάλυση έργων των βασικών συνθετών της jazz. Διδάσκονται σύνθεση και ανάλυση μελωδίας, παραλλαγή, μοτίβο, αρμονική ανάλυση, εναρμόνιση, κλασικές και σύγχρονες τεχνοτροπίες.
 
ΑΝΑΛΥΣΗ
Ανάλυση των αντιπροσωπευτικών μουσικών έργων από τη jazz και το blues έως το bebop, pop, rock και fusion. Οι σπουδαστές ακούν και αναλύουν τα έργα με τη βοήθεια ηχογραφήσεων και τη χρήση ορχηστρικής παρτιτούρας.
 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ JAZZ
Η γνώση της ιστορίας της jazz αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους προσέγγισής της. Στο μάθημα παρουσιάζονται όλοι οι μεγάλοι συνθέτες και εκτελεστές της jazz που διαμόρφωσαν την πορεία της. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, οι σπουδαστές παρακολουθούν την εξέλιξή της από το blues στη free jazz σε συνάρτηση με τις επιρροές του εκάστοτε κοινωνικού συστήματος.
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Διδάσκονται οι γενικές αρχές στη χρήση της τεχνολογίας στη μουσική (midi, synthesizers, samplers, computers, κονσόλες, μικρόφωνα και equalization).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ          
Ο σπουδαστής έρχεται σε επαφή με τον ιδιαίτερο τρόπο σύνθεσης που απαιτεί η συνύπαρξη της μουσικής με την εικόνα.

 
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Διδάσκονται όλοι οι τρόποι μελέτης των κλιμάκων, η ανάλυση συγχορδιών και οι εφαρμογές τους. Ο σπουδαστής παίρνει εφόδια και μυείται σε τρόπους πρακτικής μελέτης που θα του χρησιμεύσουν στην επαγγελματική του πορεία.
 
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
Το κυριότερο εφόδιο που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές μοντέρνας μουσικής είναι η εμπειρία σε διάφορα μουσικά σύνολα. Οι σπουδαστές του Κύκλου Σπουδών Διπλώματος εντάσσονται σε groups υπό την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών. Αναπόσπαστο μέρος του μαθήματος των μουσικών συνόλων είναι οι πρόβες και η εμφάνιση σε συναυλίες.

 

ΕΝΤΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ
 
Η φωνητική αποτελεί πλέον ένα σοβαρό στόχο για πολλούς. Μια προοπτική καριέρας που απαιτεί, όχι μόνο ταλέντο, αλλά γνώση και οργάνωση. Ένας ολοκληρωμένος τραγουδιστής πρέπει να έχει την πείρα να αντιμετωπίζει τη φωνή του σαν ένα μουσικό όργανο, το οποίο θα εξελίσσει σε συνδυασμό με τα σωματικά και πνευματικά του προσόντα. 

Στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, μετά από πείρα χρόνων διδασκαλίας της φωνητικής, οργανώσαμε το ολοκληρωμένο σύστημα εκπαίδευσης που χρειάζεται κάποιος για να αντιμετωπίσει την καριέρα του σοβαρά.

Έτσι εκτός από το ιδιαίτερο μάθημα φωνητικής, ο σπουδαστής μαθαίνει το μουσικό όργανο που επιλέγει, ρεπερτόριο, μουσική θεωρία, εξασκεί το αυτί του, σπουδάζει αυτοσχεδιασμό και τραγουδά με συγκροτήματα μαθητών δίνοντας συναυλίες καθ' όλη της διάρκεια της χρονιάς.

Το εντατικό τμήμα μοντέρνας φωνητικής έρχεται να δώσει στους σπουδαστές αυτό που χρειάζονται: γνώση και πείρα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Το τμήμα Μοντέρνου Τραγουδιού έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες συναυλίες σε συνεργασία με μουσικά σύνολα του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου, ενώ μαθητές του απασχολούνται επαγγελματικά με live έχοντας ήδη σημαντική δισκογραφική παρουσία. 

 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Ανάλογα με το ειδικό όργανο - μάθημα, οι σπουδαστές παρακολουθούν μια σειρά από βοηθητικά μαθήματα / εργαστήρια για την πληρέστερη κατάρτισή τους:
συγχορδίες για κιθάρα, guitar lab, ιστορία της ροκ κιθάρας, bass lines, latin bass, βοηθητικά κρουστά, βραζιλιάνικα κρουστά, αφροκουβανέζικα κρουστά, μεσογειακά κρουστά, afro-cuban drumming, latin piano, piano styles, sax lab, drum lab, μουσικά σύνολα, μουσική ανάγνωση, πρακτική στον αυτοσχεδιασμό, φωνητικός αυτοσχεδιασμός, backing vocals, ξένο τραγούδι, ελληνικό τραγούδι, βασική κιθάρα, βοηθητικό πιάνο κ.ά.

CURRICULUM TRANSFER / Μεταφορά ύλης- εκπαιδευτικών μονάδων στο Berklee > Κάντε κλικ ΕΔΩ!

 
Σπουδές Διπλώματος & Εντατικό Τμήμα Σπουδών Μοντέρνας Μουσικής
Σπουδές Διπλώματος & Εντατικό Τμήμα Σπουδών Μοντέρνας Μουσικής