Πελίνα Ευαγγέλου

Πελίνα Ευαγγέλου

Μουσικοθεραπεία

H Πελίνα Ευαγγέλου είναι:

- Ιδρυτικό μέλος από το 2004 του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών, ΕΣΠΕΜ (Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΕΣΠΕΜ το διάστημα 2011-2014)
Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (από την έναρξή του το 2012 έως σήμερα)
Μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "H Aμυμώνη" (από το 2006 έως το 2020)
Μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες "Ερμής" (2017-18)
- Μ
έλος της Aμερικανικής Ένωσης Mουσικοθεραπείας/American Music Therapy Association, ΑΜΤΑ (από το 2004)
-
Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Δήμου Αλίμου - Θ.Ο.Π.Α.Α. (από το 2016).
Δημιουργός του μουσικού σχήματος "Ονειρέματα" και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή 35 μουσικών εμφανίσεων και συναυλιών κοινωνικής μουσικοθεραπείας (Από το 2009 έως σήμερα). Κύρια μέλη του μουσικού σχήματος "Ονειρέματα" είναι η Μαρία, η Μαριαλένα και η Καλλιώ, τρείς νέες κοπέλες με υπέροχες φωνές, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "H Aμυμώνη"

Eίναι πτυχιούχος Aνωτέρων Θεωρητικών της Mουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη). Σπούδασε Πιάνο, Kιθάρα, Μοντέρνο Τραγούδι, Mουσική για Θέατρο και Kινηματογράφο και Mουσική Tεχνολογία και Πληροφορική. Παρακολούθησε τον τομέα της Mουσικής στο Tμήμα Tεχνών και Eπιστημών του Deree College. Oλοκλήρωσε το τριετές Μεταπτυχιακό Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Mουσικοθεραπείας του Kέντρου Mουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το αντίστοιχο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του New York University (U.S.A.) και στη συνέχεια φοίτησε στο Mεταπτυχιακό Tμήμα Mουσικοθεραπείας του New York University στην Nέα Yόρκη των Hνωμένων Πολιτειών ως Advanced Student in Music Therapy. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τέσσερις ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους με θέμα: "Βασικές Αρχές Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Δημόσια Περίθαλψη", του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων Καλλιθέας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής.

Aπό το 2001 που ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια έχει δουλέψει με παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές/αγχώδεις διαταραχές, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, με άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, νοητική, αισθητηριακή ή/και κινητική αναπηρία και με άτομα με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Έχει εργαστεί στην κλινική αποκατάστασης CenterLight Health System (πρώην Beth Abraham Family of Health Services) στο Bronx στη Nέα Yόρκη, στο Kέντρο Ημέρας Aτόμων με Eιδικές Aνάγκες "Aργώ" στον Πειραιά, στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παίδων και Eνηλίκων στην Καλλιθέα και σε άλλα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών της Αττικής.   


Από το 2006 έως το 2020 εργάστηκε στο Kέντρο Hμέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες “H Aμυμώνη”. Από το 2012 έως σήμερα είναι Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου πραγματοποιεί συνεδρίες μουσικοθεραπείας με παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες (Αθήνα, Γλυφάδα) και «Σεμιναριακούς Κύκλους Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» διάρκειας 40 ωρών (Αθήνα), με τη δυνατότητα και για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση. Από το 2016 είναι
υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Δήμου Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.).

 

Παράλληλα με τη Μουσικοθεραπεία, από το 2009 πραγματοποιεί συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις με τη συμμετοχή ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες, ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (Community Music Therapy), με κύριο στόχο την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Το 2009 δημιούργησε το μουσικό σχήμα «Ονειρέματα», ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας. Κύρια μέλη του μουσικού σχήματος «Ονειρέματα» είναι η Μαρία Πόθου, η Μαριαλένα Θεοφανίδη και η Καλλιώ Μαρτυρίδου, τρία νέα κορίτσια με υπέροχες φωνές, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη". Από το 2009 έως σήμερα τα "Ονειρέματα" έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 35 συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις εντός και εκτός Αττικής: στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία που διοργάνωσε η ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ» στο Θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, στο 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με την ευγενική συμμετοχή της κ.Έλλης Πασπαλά, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, σε Φεστιβάλ Τέχνης στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά», στο Φεστιβάλ Artability που διοργάνωσε η Πόρτα Ανοιχτή, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής, σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, σε Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Π. Ψυχικό, σε μεγάλη συναυλία στο ΨΝΑ στο Δαφνί με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, σε Φεστιβάλ Τέχνης στο L.A. Theater στο Γκάζι, στον Φάρο Τυφλών στην Καλλιθέα, στο Δημοτικό Θέατρο Αλίμου «Κάρολος Κουν» κ.α. Το μουσικό πρόγραμμα των συναυλιών τους περιλαμβάνει τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Πελίνας Ευαγγέλου κ.ά.. Τη διδασκαλία των τραγουδιών και την επιμέλεια του προγράμματος πραγματοποιεί η Πελίνα Ευαγγέλου, η οποία συνοδεύει τα κορίτσια στο πιάνο. Το μουσικό σχήμα πλαισιώνουν εθελοντικά εξαιρετικοί επαγγελματίες μουσικοί (βιολοντσελίστα, φλαουτίστα, σαξοφωνίστας, κιθαρίστας, κρουστός κ.α.).

 

Το 2014 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Όταν αρχίζει το τραγούδι" (Μουσική σύνθεση, Πιάνο, Διδασκαλία τραγουδιού: Π. Ευαγγέλου). Σχετικά με το ντοκιμαντέρ: Το μουσικό σχήμα "Ονειρέματα" και η θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας στη ζωή των κοριτσιών, ενέπνευσε τον νέο σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο, αδελφό μιας εκ των μελών του σχήματος, της Μαρίας, ο οποίος δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ (διάρκειας 8 λεπτών) με πρωταγωνίστρια την αδελφή του και με θέμα τη συμβολή της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μίας ενήλικης κοπέλας με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και συγκεκριμένα της αδελφής του, Μαρίας. Η ταινία έχει τίτλο: "Όταν αρχίζει το τραγούδι". Στη διάρκεια της ταινίας η Μαρία Πόθου ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ατομικών συνεδριών μουσικοθεραπείας με την Πελίνα Ευαγγέλου και τον εκπαιδευόμενο της Αμυμώνης, Αντώνη (Στίχοι: Αντώνης Κωτάκης, Μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου). Τον Σεπτέμβριο του 2014 το "Όταν αρχίζει το τραγούδι" (με τον αγγλικό τίτλο: When a song begins), πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Ως βραβευμένη ταινία προβλήθηκε σε κινηματογράφους όλης της Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια, και τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ταινιών στα Άδανα της Τουρκίας.  Επίσης, προβλήθηκε με επιτυχία στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Los Angeles και του Montenegro, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (Νύχτες Πρεμιέρας) και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Η Πελίνα Ευαγγέλου συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες για τη Μουσικοθεραπεία (Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 2015, Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση ISME- Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης 2012, Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικοθεραπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικοθεραπείας WFMT-Σεούλ, Κορέα 2011, Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Eθνικό Ίδρυμα Aποκαταστάσεως Aναπήρων Άγιοι Aνάργυροι, Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φ. Νάκας, Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Π. Ψυχικού, Δημοτικό Θέατρο Αλίμου "Κάρολος Κουν" κ.α.).

 

Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί: σε έκδοση του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών ("Μουσικοθεραπεία-Ανάδυση από την αυτιστική μοναχικότητα", εντός του βιβλίου: "Mουσικοκινητικά Δρώμενα ως Mέσον Θεραπευτικής Αγωγής", 2003), σε έκδοση με επιλεγμένα κείμενα από τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου μουσικοθεραπείας που διοργάνωσε το Iόνιο Πανεπιστήμιο ("Αντιμέτωπος με τον φόβο της εγκατάλειψης - H δημιουργία τραγουδιών ως μέσο αυτεπίγνωσης και ως πηγή δύναμης ενός ενήλικα με νοητική υστέρηση", εντός του βιβλίου: "Mουσικοθεραπεία και άλλες Mουσικές Προσεγγίσεις για Παιδιά και Νέους με Αναπηρίες", 2006) και σε ακαδημαϊκό σύγγραμμα για τη Μουσικοθεραπεία ("Κοινωνική Μουσικοθεραπεία: Όταν αρχίζει το τραγούδι της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου", εντός του βιβλίου: "Μουσικοθεραπεία: Ο τρίτος δρόμος", Ψαλτοπούλου, Θ., 2016.[ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών). Τα κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία μαθημάτων Μουσικοθεραπείας που διδάσκονται σε κρατικά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου από τη Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

 

Email: evangeloupelina@gmail.com

Facebook: Pelina Evangelou, https://www.facebook.com/pelina.evangelou

Youtube: Pelina Evangelou/Πελίνα Ευαγγέλου,

https://www.youtube.com/channel/UCcTta7JtXdNpse6AHYmRNdQ?view_as=subscriber