Πελίνα Ευαγγέλου

Πελίνα Ευαγγέλου

Μουσικοθεραπεία

Η Πελίνα Ευαγγέλου είναι:                                                                              

 

 • Αντιπρόεδρος (2021-2024) και Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών, ΕΣΠΕΜ, Διατέλεσε Αντιπρόεδρος και το διάστημα 2011-2014
 • Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (από την έναρξη του, το 2012 έως σήμερα) όπου πραγματοποιεί συνεδρίες μουσικοθεραπείας με παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες και «Σεμιναριακούς Κύκλους Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία», διάρκειας 40 ωρών, με τη δυνατότητα και για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση (δύο αυτοτελείς σεμιναριακούς κύκλους τον χρόνο από το 2014 έως σήμερα). Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε να πραγματοποιεί και «Σεμιναριακούς Κύκλους Μουσικοθεραπείας- Advanced Level», διάρκειας 38 ωρών, με τη δυνατότητα και για εξ αποστάσεως παρακολούθηση (επίσης δύο σεμιναριακούς κύκλους τον χρόνο)
 • Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου -ΘΟΠΑΑ του Δήμου Αλίμου (από την έναρξή του το 2016 έως σήμερα), όπου πραγματοποιεί συνεδρίες μουσικοθεραπείας με παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες. Ο Τομέας στεγάζεται στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου
 • Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2016 ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση φοιτητών μουσικοθεραπείας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική και Κοινωνία» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση «Μουσικοθεραπεία»
 • Διδάσκουσα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από το 2020 έως σήμερα)
 • Το 2020 αναλυτική παρουσίαση του έργου της ως μουσικοθεραπεύτρια δημοσιεύθηκε στην διεθνή έκδοση για την επέτειο των 75 χρόνων των Ηνωμένων Εθνών «Music as a Global Resource Compendium: Solutions for Cultural, Social, Health, Educational, Environmental, and Economic Issues», ανάμεσα σε 109 επιλεγμένα έργα από 54 χώρες του κόσμου. Η επετειακή έκδοση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Music as a Global Resource (musicasaglobalresource.org) και στην ιστοσελίδα του International Council for Caring Communities (http://international-iccc.org).
 • Μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη" (από το 2006 έως και το 2020)
 • Δημιουργός του μουσικού συνόλου «Ονειρέματα» και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή 42 μουσικών εμφανίσεων και συναυλιών Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας από το 2009 έως το 2020. Κύρια μέλη του μουσικού συνόλου «Ονειρέματα» είναι η Μαρία, η Μαριαλένα και η Καλλιώ, τρείς νέες κοπέλες με υπέροχες φωνές, οι οποίες έχουν απώλεια όρασης, αυτισμό και νοητική υστέρηση. Το μουσικό σύνολο δημιουργήθηκε το 2009 στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης, ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας, με κύριους στόχους την κοινωνική ένταξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες.
 • Το 2014 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο στη δημιουργία του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Δράμας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο: «Όταν αρχίζει το τραγούδι» (Υπεύθυνη μουσικοθεραπεύτρια, Μουσική σύνθεση, Πιάνο, Διδασκαλία τραγουδιού: Π. Ευαγγέλου). Θέμα του ντοκιμαντέρ: Η συμβολή της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μίας ενήλικης κοπέλας με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και συγκεκριμένα της αδελφής του σκηνοθέτη, Μαρίας, η οποία είναι μέλος του μουσικού συνόλου «Ονειρέματα».
 • Mέλος της Aμερικανικής Ένωσης Mουσικοθεραπείας, American Music Therapy Association –AMTA (2004- 2016)
 • Ιδρυτικό μέλος του Διαδραστικού Επιστημονικού Καλλιτεχνικού Κύκλου, Δ.Ε.Κ.Κ.

 

Eίναι πτυχιούχος Aνωτέρων Θεωρητικών της Mουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη). Σπούδασε Πιάνο, Kιθάρα, Μοντέρνο Τραγούδι, ‘Mουσική για Θέατρο και Kινηματογράφο’ και ‘Mουσική Tεχνολογία και Πληροφορική’. Παρακολούθησε τον τομέα της Mουσικής στο Tμήμα Tεχνών και Eπιστημών του Deree College. Oλοκλήρωσε το τριετές Μεταπτυχιακό Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα Mουσικοθεραπείας του Kέντρου Mουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το αντίστοιχο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του New York University (U.S.A.) και στη συνέχεια φοίτησε στο Mεταπτυχιακό Tμήμα Mουσικοθεραπείας του New York University στην Nέα Yόρκη των Hνωμένων Πολιτειών ως Advanced Student in Music Therapy. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τέσσερις ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους με θέμα: «Βασικές Αρχές Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Δημόσια Περίθαλψη», του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων Καλλιθέας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής.

Aπο το 2001 που ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια έχει δουλέψει με παιδιά και εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές/αγχώδεις διαταραχές, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, με άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, νοητική, αισθητηριακή ή/και κινητική αναπηρία και με άτομα με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Έχει εργαστεί στην κλινική αποκατάστασης CenterLight Health System (πρώην Beth Abraham Family of Health Services) στο Bronx στη Nέα Yόρκη, στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη" στο Ελληνικό (2006 έως 2020), στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παίδων και Eνηλίκων Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στην Καλλιθέα, στο Kέντρο Ημέρας Aτόμων με Eιδικές Aνάγκες “Aργώ” στον Πειραιά, στο Κέντρο Ημέρας του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες «Ερμής» στο Ελληνικό και σε άλλα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών της Αττικής.   

Επιπλέον, από το 2009 πραγματοποιεί συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις με τη συμμετοχή ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες, ως έργο Κοινωνικής/Κοινοτικής Μουσικοθεραπείας (Community Music Therapy), με κύριο στόχο την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Το 2009 δημιούργησε το μουσικό σύνολο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας «Ονειρέματα», κύρια μέλη του οποίου είναι η Μαρία, η Μαριαλένα και η Καλλιώ, τρία νέα κορίτσια με υπέροχες φωνές που έχουν απώλεια όρασης, αυτισμό και νοητική υστέρηση. Από το 2009 έως το 2020 τα «Ονειρέματα» έχουν πραγματοποιήσει 42 συναυλίες και μουσικές εμφανίσεις Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας εντός και εκτός Αττικής: στην τελετή έναρξης του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου 2018 της International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities-IASSIDD, με τίτλο «Diversity and Belonging: Celebrating difference» στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία που διοργάνωσε η «ΕΔΡΑ» στο Θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, στο 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με την ευγενική συμμετοχή της σημαντικής τραγουδίστριας κ.Έλλης Πασπαλά, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, στη μουσική σκηνή «Σταυρός του Νότου» στον Ν. Κόσμο, σε Φεστιβάλ Τέχνης στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά», στο Φεστιβάλ Artability που διοργάνωσε η Πόρτα Ανοιχτή, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής, στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, σε Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Π. Ψυχικό, σε μεγάλη συναυλία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, σε Φεστιβάλ Τέχνης στο L.A. Theater στο Γκάζι, στον Φάρο Τυφλών στην Καλλιθέα, στο Δημοτικό Θέατρο Αλίμου «Κάρολος Κουν» κ.α.

Το μουσικό πρόγραμμα των συναυλιών τους περιλαμβάνει τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Πελίνας Ευαγγέλου κ.α.. Τις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, τη διδασκαλία των τραγουδιών και την επιμέλεια του προγράμματος πραγματοποιεί η Πελίνα Ευαγγέλου, η οποία συνοδεύει τα κορίτσια στο πιάνο. Το μουσικό σύνολο πλαισιώνουν εξαιρετικοί επαγγελματίες μουσικοί (βιολοντσελίστα, φλαουτίστα, σαξοφωνίστας, κιθαρίστας, κρουστός κ.α.).

Το 2014 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Όταν αρχίζει το τραγούδι» (Υπεύθυνη μουσικοθεραπεύτρια, Μουσική σύνθεση , Πιάνο, Διδασκαλία τραγουδιού: Π. Ευαγγέλου). Σχετικά με το ντοκιμαντέρ: Το μουσικό σύνολο «Ονειρέματα» και η θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας στη ζωή των κοριτσιών, ενέπνευσε τον νέο σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο, αδελφό μιας εκ των μελών του σχήματος, της Μαρίας, ο οποίος δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ, διάρκειας 8 λεπτών, με πρωταγωνίστρια την αδελφή του και με θέμα τη συμβολή της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μίας νέας κοπέλας με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και συγκεκριμένα της αδελφής του, Μαρίας. Η ταινία έχει τίτλο: «Όταν αρχίζει το τραγούδι». Στη διάρκεια της ταινίας η Μαρία Πόθου ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ατομικών συνεδριών μουσικοθεραπείας με την Πελίνα Ευαγγέλου και τον Αντώνη, ταλαντούχο εκπαιδευόμενο στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης (Στίχοι: Αντώνης Κωτάκης, Μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου). Τον Σεπτέμβριο του 2014 το «Όταν αρχίζει το τραγούδι» (με τον αγγλικό τίτλο: When a song begins), πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Ως βραβευμένη ταινία προβλήθηκε σε κινηματογράφους όλης της Ελλάδας, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια, και τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ταινιών στα Άδανα της Τουρκίας.  Επίσης, προβλήθηκε με επιτυχία στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Los Angeles και του Montenegro, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στις Νύχτες Πρεμιέρας και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.  

Η Πελίνα Ευαγγέλου συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια για τη Μουσικοθεραπεία (Επιστημονικό Συμπόσιο 2016, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο 2015 και Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα 2012 που διοργάνωσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση ISME- Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης 2012, Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικοθεραπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικοθεραπείας WFMT-Σεούλ, Κορέα 2011, Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ωνάσσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Eθνικό Ίδρυμα Aποκαταστάσεως Aναπήρων Άγιοι Aνάργυροι, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Αρσάκειο Ψυχικού, Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα, 2ο ΠΕΚ Αθήνας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, 6ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού, 54η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής και Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε.& Δ.Ε. Αττικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Π. Ψυχικού, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Δημοτικό Θέατρο Αλίμου «Κάρολος Κουν», 9ο Art4More Festival ’15-Contemporary Art and Mental Health στο Impact Hub Athens, Παυσίλυπο στην Καρδίτσα κ.α).  

Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί: σε έκδοση του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών («Μουσικοθεραπεία-Ανάδυση από την αυτιστική μοναχικότητα», εντός του βιβλίου: «Mουσικοκινητικά Δρώμενα ως Mέσον Θεραπευτικής Αγωγής”, 2003), σε έκδοση με επιλεγμένα κείμενα από τα πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Μουσικοθεραπείας που διοργάνωσε το Iόνιο Πανεπιστήμιο («Αντιμέτωπος με τον φόβο της εγκατάλειψης- H δημιουργία τραγουδιών ως μέσο αυτεπίγνωσης και ως πηγή δύναμης ενός ενήλικα με νοητική υστέρηση», εντός του βιβλίου: «Mουσικοθεραπεία και άλλες Mουσικές Προσεγγίσεις για Παιδιά και Νέους με Αναπηρίες», 2006) και σε ακαδημαϊκό σύγγραμμα για τη Μουσικοθεραπεία («Κοινωνική Μουσικοθεραπεία: «Όταν αρχίζει το τραγούδι» της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου», εντός του βιβλίου: «Μουσικοθεραπεία: Ο τρίτος δρόμος», Ψαλτοπούλου, Θ., 2016.[ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών). Τα κείμενα της έχουν συμπεριληφθεί στη βιβλιογραφία μαθημάτων Μουσικοθεραπείας που διδάσκονται σε κρατικά Πανεπιστήμια της Ελλάδος από τη Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το 2020 αναλυτική παρουσίαση του έργου της ως μουσικοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης την περίοδο 2006-2020, δημοσιεύθηκε στην διεθνή έκδοση για την επέτειο των 75 χρόνων των Ηνωμένων Εθνών «Music as a Global Resource Compendium: Solutions for Cultural, Social, Health, Educational, Environmental, and Economic Issues», ανάμεσα σε 109 επιλεγμένα έργα από 54 χώρες του κόσμου. Η επετειακή έκδοση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Music as a Global Resource (musicasaglobalresource.org) και στην ιστοσελίδα του International Council for Caring Communities (http://international-iccc.org). Τίτλος κειμένου της Π. Ευαγγέλου: «Music Therapy at Amimoni Day Center for People with Visual Impairment and Multiple Disabilities».

 

Email: evangeloupelina@gmail.com

Facebook: Pelina Evangelou, https://www.facebook.com/pelina.evangelou

Youtube: Pelina Evangelou/Πελίνα Ευαγγέλου,

https://www.youtube.com/channel/UCcTta7JtXdNpse6AHYmRNdQ?view_as=subscriber