15/05/2020

Από τη Δευτέρα 18/05 επαναλειτουργεί το Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Από τη Δευτέρα 18/05 επαναλειτουργεί το Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Αγαπητοί μαθητές και γονείς,

Σε συνέχεια επείγουσας ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού (15/05/2020), η επαναλειτουργία των Ωδείων θα γίνει στις 18 Μαΐου και μόνο για μαθητές ηλικίας άνω των 11 ετών.

Βάσει των οδηγιών του ΥΠΠΟ, προς το παρόν δεν επιτρέπεται η διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, τυμπάνων καθώς και η διδασκαλία φωνητικής. Στη φωνητική περιλαμβάνονται και μαθήματα όπως μονωδία, χορωδία και σολφέζ.

Σε ό,τι αφορά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας:

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου λειτουργούν με κανονικό ωράριο το Κεντρικό και όλα τα παραρτήματα του Ωδείου (Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Γλυφάδας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κηφισιάς, Μελισσίων, Νέας Σμύρνης και Πειραιά).

Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Η απαγόρευση διδασκαλίας πνευστών, κρουστών, τυμπάνων και φωνητικής ισχύει για όλους τους τομείς σπουδών (κλασικό, μοντέρνο, παραδοσιακό, βυζαντινής μουσικής).

Μέχρι να διευκρινιστεί επακριβώς το ζήτημα της ηλικίας, θα μπορούν να προσέρχονται στο Ωδείο μαθητές 1ης Γυμνασίου και άνω, ώστε να συμβαδίζουμε με τη γραμμή του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τα σχολεία.

Η εξ αποστάσεως συνέχιση των θεωρητικών για ΟΛΟΥΣ συνιστάται για την αποφυγή συγχρωτισμού. Στόχος είναι να παρακολουθήσουν οι μαθητές μαθήματα έως το τέλος Ιουνίου και να έχουν καλύψει ολόκληρη την ύλη των θεωρητικών μέχρι τότε.

Από τον τομέα μουσικής προπαιδείας γίνονται εξ αποστάσεως τα μαθήματα του συστήματος Junior Music Course, ενώ για το σύστημα Orff  ολοκληρώνεται σειρά δοκιμαστικών μαθημάτων και θα υπάρξει ειδική ενημέρωση για όλους τους μαθητές εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Τομέας Μουσικοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσει κανονικά με φυσική παρουσία. O Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία θα γίνει εξ αποστάσεως, με την εξαίρεση του βιωματικού μέρους των σεμιναρίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Ο τομέας βρεφονηπιακής μουσικής προς το παρόν δεν θα λειτουργήσει, όπως και το σύστημα Junior Strings.

Σε συνέχεια και των τελευταίων οδηγιών του ΥΠΠΟ, για τα παιδιά του Δημοτικού, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί τον μόνο τρόπο διεξαγωγής όλων των μαθημάτων, με δεδομένο και ότι τα Δημοτικά Σχολεία με εντολή ΕΟΔΥ παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου.

Επίσης η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί προς το παρόν τον μόνο τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων για τους μαθητές πνευστών, κρουστών, τυμπάνων και φωνητικής σε όλους τους τομείς σπουδών.

Όπως γνωρίζετε, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου και στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση η παρουσία των μαθητών στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική, ενώ στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως.

Σε συνέχεια και των τελευταίων οδηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού η ενημέρωσή μας αυτή σκοπό έχει, υπό τις παρούσες συνθήκες, να σας βοηθήσει να σκεφτείτε και να αποφασίσετε σωστά ως προς τον τρόπο συνέχισης των μαθημάτων σας (εξ αποστάσεως ή στο Ωδείο) συζητώντας και με τους δασκάλους σας τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο παρακολούθησης.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη συνεργασία σας και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο Ωδείο μας.

 

Λεωνίδας Αρνιακός

Διοικητικός Διευθυντής


Διαβάστε τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 16/05/2020