13/12/2019

Τhe Heart of Zen Ρεσιτάλ shakuhachi & σεμινάριο | Seiun Saruta

Τhe Heart of Zen

Ρεσιτάλ shakuhachi

& σεμινάριο  | Seiun Saruta

Τhe Heart of Zen

Ρεσιτάλ shakuhachi

& σεμινάριο γνωριμίας με το όργανο

από τον δάσκαλο Seiun Saruta

 

Παρουσιάζει ο Χρήστος Τσανασίδης

Σε συνεργασία με τον 

ΕΛΛΗΝΟ-ΪΑΠΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΙΑΣ

 

Είναι η τρίτη φορά που το Ωδείο Φίλιππος Νάκας φιλοξενεί τον δάσκαλο Seiun Saruta, φωτίζοντας κάποιες από τις πτυχές τού shakuhachi, του ιδιαίτερου αυτού μουσικού οργάνου της ιαπωνικής παράδοσης με το μοναδικό ηχόχρωμα.

 

Αερόφωνο της οικογένειας των φλάουτων, φτιαγμένο συνήθως από μπαμπού με επιστόμιο - απλή οπή, το οποίο κρατιέται κάθετα, το σακουχάτσι χρησιμοποιούνταν από τους Βουδιστές μοναχούς για διαλογισμό. Το όνομά του σημαίνει "1.8 πόδια", που είναι και το μήκος του. Με την κατάλληλη τεχνική ο ερμηνευτής του σακουχάτσι μπορεί να πετύχει στον ίδιο τόνο πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα.

Ενώ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στην περίοδο Έντο της ιαπωνικής ιστορίας, η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένη στα πλαίσια της θρησκευτικής άσκησης, σήμερα κατέχει κεντρική θέση στη μουσική τέχνη της Ιαπωνίας, τόσο μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες όσο και χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονων έργων που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του οργάνου. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές στο ποπ - ροκ ρεπερτόριο της δεκαετίας του 1980, αφού χρησιμοποιήθηκε από διάσημα ποπ ή ροκ συγκροτήματα της εποχής.

 

O δάσκαλος Seiun Saruta ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση στην ηλικία των 14 ετών και μαθήτευσε κοντά σε εκλεκτούς δασκάλους της τέχνης του σακουχάτσι. Σήμερα ζει και εργάζεται ως Master διδάσκαλος και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Shakuhachi  Issui-kai στον Νομό Ibaragi της Ιαπωνίας.

 

Πρόγραμμα

Chooshi honshirabe / Kyuushuu reibo - Tsukushi reibo / Yamagoe / Ajikan / Henro


Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ώρα 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | 210 3634000