01/09/2020

Διαρκή σεμινάρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Διαρκή σεμινάρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Βασική επιδίωξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας είναι η επαφή των μαθητών με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε χρόνο οι νέες μουσικές τάσεις μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα workshops των καθηγητών του Berklee College of Music. Εκτός από τα ποικίλα σεμινάρια - master classes των καθηγητών του και τις μετακλήσεις καθηγητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κύρους, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας διοργανώνει κάθε χρόνο κύκλους διαρκών επιμορφωτικών σεμιναρίων:


Ιστορία της τέχνης

Η ύλη των σεμιναρίων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από την προϊστορία μέχρι τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Στόχος είναι η τοποθέτηση των καλλιτεχνικών έργων μέσα στο κοινωνικό πλαίσιό τους. Οι σπουδαστές μελετούν τις σχέσεις μεταξύ τέχνης και κοινωνίας και την ιστορία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουν τις μουσικές τους γνώσεις.

Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία διάρκειας 90 λεπτών (κάθε Τρίτη ώρα 20:30 - 22:00), είναι δε ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, μουσικό ή μη.

Διδάσκων: Ευάγγελος Κοκκόρης

 

Τα χάλκινα της Κ.Ο.Α. – 9ος χρόνος

Σειρά σεμιναρίων για χάλκινα πνευστά

Για 9η χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας συνδιοργανώνουν τη σειρά εργαστηρίων για χάλκινα πνευστά.Κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καλούν μουσικούς χάλκινων πνευστών όλων των ηλικιών και επιπέδων να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό και εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο μελέτης της μουσικής: μέσα από την ομαδική εργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ εκτελεστών διαφορετικών οργάνων. Τόσο οι τακτικές συναντήσεις των εργαστηρίων όσο και η συναυλία λήξης των εργαστηρίων γίνονται κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι δωρεάν.

 

Φωνητικός κύκλος

με τις Αγγελική Τουμπανάκη - Μartha Moreleón

Το CircleSong Workshop με τις Αγγελική Τουμπανάκη και Μάρθα Μορελεόν είναι  συλλογικό μουσικό παιχνίδι αυτοσχεδιασμού με μοναδικό όργανο τη φωνή. Το συγκεκριμένο εργαστήριο αφορά  στη γνώση και την εμπειρία του ομαδικού αυτοσχεδιασμού, της συλλογικής δημιουργίας και έκφρασης και την ανάπτυξη της μουσικότητας, της φαντασίας, μέσω της αυθόρμητης διάδρασης.  Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για μουσικούς όλων των επιπέδων, ηθοποιούς, performers. 

Οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου δίνουν το εβδομαδιαίο ραντεβού τους κάθε Τετάρτη, ώρα 20:30 - 22:00.

 

Σεμιναριακός κύκλος εισαγωγής στη μουσικοθεραπεία

             Τμήμα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων

             Τμήμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, με ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας (20 ώρες εξ αποστάσεως και 20 ώρες ένα τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή)

Ο σεμιναριακός κύκλος είναι αυτοτελής, έχει διάρκεια 40 ώρες και διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο: από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Κάθε σεμιναριακός κύκλος περιλαμβάνει ένα επιπλέον μάθημα διάρκειας 3 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Επιπλέον, περιλαμβάνει βιωματικά σεμινάρια και παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας.

Διδάσκουσα: Πελίνα Ευαγγέλου, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών

 

Μουσικοπαιδαγωγική εκπαίδευση ενηλίκων

Το πρόγραμμα αναλύει τις βασικές αρχές γνωστών μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων, όπως Orff, Dalcroze, Kodály, Martenot, Paynter, Swanwick κ.ά. Χωρίζεται σε εννέα ενότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:  Μουσικοκινητικά παιχνίδια,  φωνητική αγωγή και διδασκαλία τραγουδιών,  εκμάθηση ποικιλίας κρουστών οργάνων Orff με ομαδικό παίξιμο, body percussions, κατασκευές μουσικών οργάνων από απλά ανακυκλώσιμα υλικά, οργάνωση μαθημάτων διδασκαλίας μουσικής σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, οργάνωση θεματικών μουσικοκινητικών παραστάσεων κ.ά.

Οι σπουδές είναι μονοετούς διάρκειας (Οκτώβριος - Ιούνιος) και οι συναντήσεις γίνονται μια φορά τον μήνα,  ημέρα Σάββατο και διαρκούν 4 ώρες.

Διδάσκουσα: Δέσποινα Ματθαιοπούλου

Διδασκαλία κρουστών: Παναγιώτης Κολιαβασίλης

 

Cubase Courses

To Ωδείο Φίλιππος Νάκας συνεργάζεται με την Steinberg, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μουσικού λογισμικού. Ο Τομέας Μουσικής Τεχνολογίας και Παραγωγής του Ωδείου, με τη λειτουργία του Steinberg Training Center, χορηγεί πιστοποιημένους τίτλους σπουδών για το πρόγραμμα Cubase (Cubase User Certification - Cubase Masterclass Certification). Τα σεμινάρια επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διδάσκων: Παναγιώτης Κωστάλας
Μπορείτε, εάν θέλετε, να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας την παρακάτω Αίτηση Συμμετοχής: