22/09/2018

Νέο βιβλίο από την καθηγήτριά μας Αλεξάνδρα Κλάδη

Νέο βιβλίο από την καθηγήτριά μας Αλεξάνδρα Κλάδη

Η «Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» από τις Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας απευθύνεται στους σπουδαστές όλων των μουσικών οργάνων των μοντέρνων τμημάτων και τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τη σύγχρονη θεωρία της μουσικής. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Kάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών και καλύπτει και τα δύο έτη σπουδών της μοντέρνας θεωρίας (4 εξάμηνα), σύμφωνα με το πρόγραμμα των μοντέρνων σπουδών των ωδείων.

Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι παρέχει στους μαθητές των μοντέρνων τμημάτων το απαραίτητο κλασικό υπόβαθρο, αλλά και στους μαθητές των κλασικών τμημάτων την ύλη της σύγχρονης θεωρίας και τη μοντέρνα σημειογραφία, που είναι τόσο σημαντική για έναν σύγχρονο μουσικό.

Στο πρώτο μέρος, αναλύονται οι βασικές έννοιες της μουσικής θεωρίας και σημειογραφίας και ο σπουδαστής εισάγεται προοδευτικά στα διαστήματα, τις κλίμακες, τα μουσικά μέτρα κ.ο.κ. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται οι «τρόποι» (modes) που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή μουσική, όσο και (με διαφορετικό τρόπο) στην Jazz. Στη συνέχεια, επεξηγούνται πιο προηγμένες έννοιες, όπως το voicing, οι επεκτάσεις συγχορδιών, τα ασύμμετρα μέτρα κ.ο.κ. Στο τέλος του κάθε μέρους υπάρχουν γενικές ασκήσεις εφ’ όλης της ύλης, καθώς και ετήσια τεστ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με λιτό και περιεκτικό τρόπο. Η διάρθρωσή του σε ενότητες που συμβαδίζουν με την εξέλιξη του ακαδημαϊκού έτους, το καθιστά ιδιαιτέρως πρακτικό και εύχρηστο, ενώ το πλήθος των παραδειγμάτων και οι σωστά επιλεγμένες ασκήσεις βοηθούν τον σπουδαστή να κατανοήσει σε βάθος τις έννοιες που παρουσιάζονται.

Σκοπός του βιβλίου «Η Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» είναι να μεταδοθεί η γνώση του αντικειμένου με τον πιο απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο.

Το βιβλίο προλογίζουν οι συνθέτες: Κώστας Βαρότσης και Πέτρος Κλαμπάνης

_________________________________
 

Η Αλεξάνδρα Κλάδη σπούδασε μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής, σύνθεση, πιάνο και μουσική για κινηματογράφο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι καθηγήτρια θεωρίας και αρμονίας στα κλασικά και μοντέρνα τμήματα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας. Συγγράφει παιδικά βιβλία και συνθέτει παιδικά μιούζικαλ, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως τραγουδοποιός και τραγουδίστρια.