Μουσικοθεραπεία
«Η Μουσική μπορεί να δώσει Φωνή σε αυτό που ακόμη δεν έχει ακουστεί,
μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στον αόρατο κόσμο
των Εικόνων, των Αναμνήσεων και των Συνειρμών»
Dr. Diane Austin, Director of the Music Psychotherapy Center in NYC, ΝΥ, USA
 

Ο
 Τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας περιλαμβάνει:

Α) Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας)

B) Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας με κύριο άξονα το έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας)

Γ) Σεμιναριακό κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία διάρκειας 40 ωρών, με τη δυνατότητα και για εξ αποστάσεως παρακολούθηση 
•Τμήμα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, Ιπποκράτους 41, Αθήνα 
•Τμήμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, με ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας (20 ώρες εξ αποστάσεως και 20 ώρες ένα τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή)

 


Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας - Music Therapy
για παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες.
[Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα]Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Η Mουσικοθεραπεία (Music Therapy) υπάγεται στις Θεραπείες μέσω Τέχνης. Είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική παρέμβαση που αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό του ανθρώπου και την έμφυτη ικανότητα του για μουσική έκφραση και επικοινωνία. Στόχοι της μουσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της συναισθηματικής, σωματικής, κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης του ατόμου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή που έχει εκπαιδευτεί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα μουσικοθεραπείας.

Για τη συμμετοχή ενός ατόμου στη μουσικοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε γνώση μουσικής ή μουσικού οργάνου. Η ελεύθερη μουσική-δημιουργική έκφραση μέσω δραστηριοτήτων όπως: ο αυτοσχεδιασμός με μουσικά όργανα, το τραγούδι, η δημιουργία στίχων και τραγουδιών, καθώς και η μουσική ακρόαση -πάντα με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή - συντελούν στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων.

 Σε ποιους απευθύνεται;

Ο Τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας υποδέχεται παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες όπως: Νοητική, Κινητική ή Αισθητηριακή Αναπηρία

 • Προβλήματα ή Απουσία Λόγου
 • Ειδικές Αναπτυξιακές Μαθησιακές Διαταραχές (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία)
 • Συναισθηματικές ή Αγχώδεις Διαταραχές που μπορεί να παρουσιάζουν: Δυσκολία συγκέντρωσης, Χαμηλή αυτοεκτίμηση, Τάση για απομόνωση, Υπερβολικό Άγχος, Φοβίες, Διαταραχές συμπεριφοράς κ.α.
 • Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ: Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger)
 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
 • Σύνδρομο Down και άλλα Σύνδρομα
 • Εγκεφαλική Παράλυση
 • Αναπηρίες που προκλήθηκαν από Σοβαρά Ατυχήματα
 • Πολλαπλές Αναπηρίες κ.ά.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας;

Με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή, το παιδί ή ο νέος:  

 • Εκφράζει συγκινησιακές εντάσεις με δημιουργικό τρόπο και καταφέρνει να τις αποφορτίσει και να τις διαχειριστεί.
 • Συνειδητοποιεί και επεξεργάζεται βαθύτερα συναισθήματα, δυσκολίες, ανησυχίες και επιθυμίες του.
 • Βελτιώνει την ικανότητά του να επικεντρώνει την προσοχή του, να συγκεντρώνεται και να αλληλεπιδρά.
 • Αναπτύσσει τις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητές του.
 • Ανακαλύπτει, εξελίσσει και αξιοποιεί την έμφυτη δημιουργική του ικανότητα.
 • Μειώνει το άγχος του, οργανώνει τη σκέψη και δομεί τον λόγο του.
 • Εισπράττει χαρά και ικανοποίηση, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του.
 • Μαθαίνει να βάζει προτεραιότητες και να κάνει επιλογές.
 • Χαλαρώνει και αποκτά μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη για δραστηριότητες ή μαθήματα που ακολουθούν.
 • Βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη του κ.ά.

 

 

Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας με κύριο άξονα το έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας - Community Music Therapy 
για παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες με στόχο την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

[Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα]

Οι συνεδρίες απευθύνονται σε παιδιά και νέους με Νοητική / Κινητική Αναπηρία, Αυτισμό, Πολλαπλές Αναπηρίες κ.ά. που έχουν την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, να εξελίξουν τη μουσική-δημιουργική ικανότητά τους και να την αναδείξουν σε ευρύτερο κοινό, συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα, όπως μουσικές εμφανίσεις και συναυλίες (σε Φεστιβάλ Τέχνης κ.ά.).

Στο πλαίσιο των συνεδριών, εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι συνυπάρχουν αρμονικά με μουσικούς-καλλιτεχνικούς στόχους (κυρίως στόχους προετοιμασίας για performance). Οι νέοι έχουν την επιλογή να εστιάσουν στο τραγούδι, σε κάποιο μουσικό όργανο της προτίμησής τους (όπως πιάνο, αρμόνιο, κρουστά κ.ά.) ή / και στη δημιουργία δικών τους τραγουδιών. Επίσης, ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε μουσικά / φωνητικά σύνολα. 


 

Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία διάρκειας 40 ωρών,

με τη δυνατότητα και για εξ αποστάσεως παρακολούθηση με ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας

Ο Τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, εκτός από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας, περιλαμβάνει και «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» με υπεύθυνη την μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου. Ο σεμιναριακός κύκλος είναι αυτοτελής, έχει διάρκεια 40 ώρες και διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο: από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Ο κύκλος απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς κ.ά. που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της (Η γνώση μουσικού οργάνου δεν είναι απαραίτητη). Απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και  προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.

Κάθε σεμιναριακός κύκλος περιλαμβάνει ένα επιπλέον μάθημα διάρκειας 3 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Επιπλέον, περιλαμβάνει αρκετές ώρες βιωματικών σεμιναρίων καθώς και 4 ώρες παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη". 

Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας είναι η Πελίνα Ευαγγέλου, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) και μέλος της Aμερικανικής Ένωσης Mουσικοθεραπείας (ΑΜΤΑ). Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του ΕΣΠΕΜ το διάστημα 2011-2014.

Για να δείτε το βιογραφικό της κυρίας Ευαγγέλου κάντε κλικ εδώ. 

Επιστημονική Συνεργάτις: Ντόρα Ψαλτοπούλου, Μουσικοθεραπεύτρια PhDMA-CMTEπίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

[Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης]

Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας είναι θεωρητικά και βιωματικά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

 • Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
 • Σε ποιους απευθύνεται
 • Εκφραστικές Θεραπείες, Θεραπείες μέσω τέχνης
 • Οι Ιδιότητες της Μουσικής και η Χρήση της Μουσικής στη Μουσικοθεραπεία
 • Βασικές σχολές και είδη Μουσικοθεραπείας
 • Εφαρμογές της Μουσικοθεραπείας σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια
 • Στόχοι και αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας
 • Μουσικοθεραπεία και Μουσική Τεχνολογία
 • Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συνεδρίες, παρακολούθηση συνεδριών)
 • Η μουσικοθεραπεία στον κόσμο και στην Ελλάδα
 • Η εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία
 • Κοινωνική Μουσικοθεραπεία
 • Έργα Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από μουσικές εμφανίσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ κ.α.)
 • Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
 • Βιωματικά εργαστήρια (αυτοσχεδιασμοί, μουσική ακρόαση κ.α.)
 • Βιβλιογραφία


Εκπαιδευτικό έτος 2019-2020:

Φέτος, ο σεμιναριακός κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Οκτωβρίου 2019 έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2020. Για όσους δεν καταφέρουν να τον παρακολουθήσουν αυτό το διάστημα, ο κύκλος θα επαναληφθεί από τις 19 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 3 Ιουνίου 2020. Οι συναντήσεις (τόσο στο τμήμα με φυσική παρουσία όσο και στο εξ αποστάσεως) θα γίνονται κάθε Τετάρτη 18:00-19:30.

  

Αναλυτικά οι ώρες και μέρες:

 →  Aυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία, διάρκειας 40 ωρών.

Διάστημα: 2 Οκτωβρίου 2019 έως και 5 Φεβρουαρίου 2020

2, 9, 16, 23, 30 Οκτωβρίου / 6, 13 20, 27  Νοεμβρίου / 11, 18 Δεκεμβρίου / 8,15, 22, 29 Ιανουαρίου / 5 Φεβρουαρίου

Ημέρα: Τετάρτη

ώρες: 18:00-19:30

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Για το Τμήμα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 ώρες: 14:00- 20:00 και Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 ώρες 10:00-16:00 (χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα). Επίσης, ένα πρωινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες: 10:00-14:00 παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη" (διεύθυνση: πρώην Αμερικανική Βάση, λεωφόρος Βουλιαγμένης,  Ελληνικό, έξω από τη στάση του μετρό Ελληνικού). Η ακριβής ημερομηνία παρακολούθησης των συνεδριών στην Αμυμώνη θα αποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης των μελών του συγκεκριμένου ολιγομελούς τμήματος.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Για το Τμήμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, με ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας 

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 ώρες 10:00-14:00: Παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη" (διεύθυνση: πρώην Αμερικανική Βάση, λεωφόρος Βουλιαγμένης,  Ελληνικό, έξω από τη στάση του μετρό Ελληνικού). Επίσης: Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 ώρες 16:00-19:00, Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 ώρες: 14:00-20:00 και Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 ώρες 10:00-16:00 (χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα).  


 → 
Αυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία, διάρκειας 40 ωρών.

Διάστημα: 19 Φεβρουαρίου έως και 3 Ιουνίου 2020

19, 26 Φεβρουαρίου / 4, 11, 18 Μαρτίου / 1, 8, 15, 29 Απριλίου / 6, 13, 20, 27 Μαΐου / 3  Ιουνίου

Ημέρα: Tετάρτη

ώρες: 18:00-19:30

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Για το Τμήμα με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 ώρες: 14:00-20:00 και Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 ώρες 10:00-16:00 
(χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα).  Επίσης, ένα πρωινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-14:00 παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη" (διεύθυνση: πρώην Αμερικανική Βάση, λεωφόρος Βουλιαγμένης,  Ελληνικό, έξω από τη στάση του μετρό Ελληνικού). Η ακριβής ημερομηνία παρακολούθησης των συνεδριών στην Αμυμώνη θα αποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης των μελών του συγκεκριμένου ολιγομελούς τμήματος.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Για το Τμήμα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, με ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας 

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 ώρες: 14:00-20:00,  Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 ώρες 10:00-17:30 (χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα). Επίσης: Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, ώρες 10:00-15:30: Παρακολούθηση συνεδριών μουσικοθεραπείας που πραγματοποιεί η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη" (διεύθυνση: πρώην Αμερικανική Βάση, λεωφόρος Βουλιαγμένης,  Ελληνικό, έξω από τη στάση του μετρό Ελληνικού).  


   

Ο κύκλος προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε το πρώτο αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η διάρκεια σπουδών είναι δύο έτη και τα μαθήματα πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα (για ενάμιση χρόνο), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει και κάποιος που μένει και εργάζεται στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη της Ελλάδας. 
Πληροφορίες στο link: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - University of Macedonia: και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 22 Αυγούστου 2016, Τεύχος δεύτερο, Αρ. Φύλλου 2589, Απόφαση Αριθμ. 5894. link: http://www.uom.gr/media/docs/mus-soc/FEK-Tropopoihsh-2016.pdf