Μουσικοθεραπεία
«Η Μουσική μπορεί να δώσει Φωνή σε αυτό που ακόμη δεν έχει ακουστεί,
μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στον αόρατο κόσμο
των Εικόνων, των Αναμνήσεων και των Συνειρμών»
Dr. Diane Austin, Director of the Music Psychotherapy Center in NYC, ΝΥ, USA
 

Ο Τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας περιλαμβάνει:  

1. 
Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας 
 • Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας για παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας) 
 • Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας με κύριο άξονα την Κοινωνική ή Κοινοτική Μουσικοθεραπεία - Community Music Therapy και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και νέων με σοβαρές δυσκολίες και αναπηρίες σε κοινωνικά δρώμενα όπως οι συναυλίες. Κύριοι στόχοι η κοινωνική ένταξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας)

 

2.
 Σεμιναριακούς Κύκλους Μουσικοθεραπείας 

 • "Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία" διάρκειας 40 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2014 έως σήμερα, Ιπποκράτους 41, Αθήνα) 
 • "Σεμιναριακό Κύκλο Μουσικοθεραπείας - Advanced Level", διάρκειας 38 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Ιπποκράτους 41, Αθήνα)

 

Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείας είναι η Πελίνα Ευαγγέλου
Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). 
Για να δείτε το βιογραφικό της κυρίας Ευαγγέλου κάντε κλικ εδώ. 

Επιστημονική Συνεργάτις: Ντόρα Ψαλτοπούλου, Μουσικοθεραπεύτρια PhD, MA-CMT 
Eπίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας - Music Therapy

για παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας).

[Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα]Τι είναι η Μουσικοθεραπεία;

Η Mουσικοθεραπεία (Music Therapy) υπάγεται στις Θεραπείες μέσω Τέχνης. Είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική παρέμβαση που αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό του ανθρώπου και την έμφυτη ικανότητα του για μουσική έκφραση και επικοινωνία. Στόχοι της μουσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της συναισθηματικής, σωματικής, κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης του ατόμου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή που έχει εκπαιδευτεί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα μουσικοθεραπείας.

Για τη συμμετοχή ενός ατόμου στη μουσικοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε γνώση μουσικής ή μουσικού οργάνου. Η ελεύθερη μουσική-δημιουργική έκφραση μέσω δραστηριοτήτων όπως: ο αυτοσχεδιασμός με μουσικά όργανα, το τραγούδι, η δημιουργία στίχων και τραγουδιών, καθώς και η μουσική ακρόαση -πάντα με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή - συντελούν στην επίτευξη των εξατομικευμένων στόχων.

 Σε ποιους απευθύνεται;

Ο Τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας υποδέχεται παιδιά και νέους με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες όπως:

 • Νοητική, Κινητική ή Αισθητηριακή Αναπηρία
 • Προβλήματα ή Απουσία Λόγου
 • Ειδικές Αναπτυξιακές Μαθησιακές Διαταραχές (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία)
 • Συναισθηματικές ή Αγχώδεις Διαταραχές που μπορεί να παρουσιάζουν: Δυσκολία συγκέντρωσης, Χαμηλή αυτοεκτίμηση, Τάση για απομόνωση, Υπερβολικό Άγχος, Φοβίες, Διαταραχές συμπεριφοράς κ.α.
 • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ: Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger)
 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
 • Σύνδρομο Down και άλλα Σύνδρομα
 • Εγκεφαλική Παράλυση
 • Αναπηρίες που προκλήθηκαν από Σοβαρά Ατυχήματα
 • Πολλαπλές Αναπηρίες κ.ά.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας;

Με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή, το παιδί ή ο νέος:  

 • Εκφράζει συγκινησιακές εντάσεις με δημιουργικό τρόπο και καταφέρνει να τις αποφορτίσει και να τις διαχειριστεί.
 • Συνειδητοποιεί και επεξεργάζεται βαθύτερα συναισθήματα, δυσκολίες, ανησυχίες και επιθυμίες του.
 • Βελτιώνει την ικανότητά του να επικεντρώνει την προσοχή του, να συγκεντρώνεται και να αλληλεπιδρά.
 • Αναπτύσσει τις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητές του.
 • Ανακαλύπτει, εξελίσσει και αξιοποιεί την έμφυτη δημιουργική του ικανότητα.
 • Μειώνει το άγχος του, οργανώνει τη σκέψη και δομεί τον λόγο του.
 • Εισπράττει χαρά και ικανοποίηση, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του.
 • Μαθαίνει να βάζει προτεραιότητες και να κάνει επιλογές.
 • Χαλαρώνει και αποκτά μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη για δραστηριότητες ή μαθήματα που ακολουθούν.
 • Βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη του κ.ά.

 

 Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες Μουσικοθεραπείας με κύριο άξονα την Κοινωνική ή Κοινοτική Μουσικοθεραπεία - Community Music Therapy
και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και νέων με σοβαρές δυσκολίες και αναπηρίες σε κοινωνικά δρώμενα
όπως οι συναυλίες. Κύριοι στόχοι η κοινωνική ένταξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους (Ιπποκράτους 41, Αθήνα και στο παράρτημα Γλυφάδας)

[Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα]

Οι συνεδρίες απευθύνονται σε παιδιά και νέους με Νοητική / Κινητική Αναπηρία, Αυτισμό, Πολλαπλές Αναπηρίες κ.ά. που έχουν την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, να εξελίξουν τη μουσική-δημιουργική ικανότητά τους και να την αναδείξουν σε ευρύτερο κοινό, συμμετέχοντας ενεργά σε πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα, όπως μουσικές εμφανίσεις και συναυλίες (σε Φεστιβάλ Τέχνης κ.ά.).

Στο πλαίσιο των συνεδριών, εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι συνυπάρχουν αρμονικά με μουσικούς-καλλιτεχνικούς στόχους (κυρίως στόχους προετοιμασίας για performance). Οι νέοι έχουν την επιλογή να εστιάσουν στο τραγούδι, σε κάποιο μουσικό όργανο της προτίμησής τους (όπως πιάνο, αρμόνιο, κρουστά κ.ά.) ή / και στη δημιουργία δικών τους τραγουδιών. Επίσης, ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε μουσικά / φωνητικά σύνολα. 


 

Σεμιναριακοί Κύκλοι Mουσικοθεραπείας


Α. "Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία" διάρκειας 40 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2014 έως σήμερα- Ιπποκράτους 41, Αθήνα) 

Β. "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - 
Advanced Level", διάρκειας 38 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2021- Ιπποκράτους 41, Αθήνα)


 

Α. "Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία" διάρκειας 40 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2014 έως σήμερα- Ιπποκράτους 41, Αθήνα) 

Ο Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία είναι αυτοτελής, έχει διάρκεια 40 ώρες και διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο: από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Ο κύκλος απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, νηπιαγωγούς κ.ά. που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της (Η γνώση μουσικού οργάνου δεν είναι απαραίτητη). Απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.

Κάθε Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει ένα επιπλέον σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και 4ωρη παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών μουσικοθεραπείας που έχει πραγματοποιήσει η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη". 

[Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης]

Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας είναι θεωρητικά και βιωματικά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

 • Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
 • Σε ποιους απευθύνεται
 • Εκφραστικές Θεραπείες, Θεραπείες μέσω τέχνης
 • Οι Ιδιότητες της Μουσικής και η Χρήση της Μουσικής στη Μουσικοθεραπεία
 • Βασικές σχολές και είδη Μουσικοθεραπείας
 • Εφαρμογές της Μουσικοθεραπείας σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια
 • Στόχοι και αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας
 • Μουσικοθεραπεία και Μουσική Τεχνολογία
 • Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συνεδρίες)
 • Η μουσικοθεραπεία στον κόσμο και στην Ελλάδα
 • Η εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία
 • Κοινωνική ή Κοινοτική Μουσικοθεραπεία-Community Music Therapy
 • Έργα Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από μουσικές εμφανίσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ κ.α.)
 • Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
 • Βιωματικά εργαστήρια (αυτοσχεδιασμοί, μουσική ακρόαση κ.ά.)
 • Βιβλιογραφία


Εκπαιδευτικό έτος 2021-2022:

Φέτος, ο «Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Οκτωβρίου 2021 έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2022 (εβδομαδιαίες συναντήσεις). Ολοκλήρωση του κύκλου: 13 Μαρτίου 2022.

Για όσους δεν καταφέρουν να τον παρακολουθήσουν αυτό το διάστημα, ο κύκλος θα επαναληφθεί από τις 9 Φεβρουαρίου 2022 έως και την 1η Ιουνίου 2022.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη 18:00-19:30, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση, ανάλογα την επιθυμία του συμμετέχοντα.

Εάν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους υπάρξει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση τέτοια που επηρεάζει τη διεξαγωγή των μαθημάτων με φυσική παρουσία, ή εάν οι συμμετέχοντες του τμήματος επιλέξουν αποκλειστικά την εξ αποστάσεως διδασκαλία, τα μαθήματα θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν εξ αποστάσεως για όλους. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ > Aυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία, διάρκειας 40 ωρών (Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση περιλαμβάνει εβδομαδιαία διαδικτυακή σύνδεση και ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας).

Διάστημα: 6 Οκτωβρίου 2021 έως και  2 Φεβρουαρίου 2022

6, 13, 20, 27 Οκτωβρίου / 3, 10, 24 Νοεμβρίου / 1, 8, 15 Δεκεμβρίου / 12, 19, 26 Ιανουαρίου / 2 Φεβρουαρίου
Ημέρα: Τετάρτη ώρες: 18:00-19:30

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 ώρες 10:00-14:00: Παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών μουσικοθεραπείας που έχουν πραγματοποιηθεί από την κυρία Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη".
Επίσης: Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 ώρες 15:00-19:00 Βιωματικά Εργαστήρια
Σάββατο 12 Μαρτίου 2022ώρες: 12:00-18:00 Μάθημα διάρκειας 6 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου
Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 ώρες 11:00-17:00 Case Studies, Βιωματικά Εργαστήρια, Κοινωνική Μουσικοθεραπεία
(χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα).

Εάν η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων, των βιντεοσκοπημένων συνεδριών και των σεμιναρίων με φυσική παρουσία, αυτά θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ > Aυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία, διάρκειας 40 ωρών (Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση περιλαμβάνει εβδομαδιαία διαδικτυακή σύνδεση και ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας).


Διάστημα: 9  Φεβρουαρίου έως και 1 Ιουνίου 2022

9, 16, 23 Φεβρουαρίου / 2, 9, 16, 23, 30 Μαρτίου / 6, 13 Απριλίου / 11, 18, 25 Μαΐου / 1 Ιουνίου
Ημέρα: Tετάρτη ώρες: 18:00-19:30

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 ώρες 10:00-14:00: Παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών μουσικοθεραπείας που έχουν πραγματοποιηθεί από την κυρία Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, "Aμυμώνη".
Επίσης: Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 ώρες 15:00-19:00 Βιωματικά Εργαστήρια
Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 ώρες: 12:00-18:00 Μάθημα διάρκειας 6 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου
Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 ώρες 11:00-17:00 Case Studies, Βιωματικά Εργαστήρια, Κοινωνική Μουσικοθεραπεία
(χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα).

Εάν η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων, των βιντεοσκοπημένων συνεδριών και των σεμιναρίων με φυσική παρουσία, αυτά θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Ο Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε το πρώτο αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η διάρκεια σπουδών είναι δύο έτη και τα μαθήματα πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα (για ενάμιση χρόνο), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει και κάποιος που μένει και εργάζεται στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη της Ελλάδας. 
Πληροφορίες στο link: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - University of Macedonia: και στο  www.uom.gr/mmk

Β.  "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level", διάρκειας 38 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2021- Ιπποκράτους 41, Αθήνα)

Ξεκινά φέτος ο νέος "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level", ο οποίος δημιουργήθηκε κυρίως χάρη στην συνεχή και πολυετή ζήτηση της πλειοψηφίας των σπουδαστών που έχουν ολοκληρώσει τον «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» από το 2014 έως σήμερα.

Ο "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level", θα έχει διάρκεια 38 ώρες και θα διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο: από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή.

Ο κύκλος απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει τον «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία», διάρκειας 40 ωρών του Τομέα Μουσικοθεραπείας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και διαθέτουν γνώσεις αγγλικών, τουλάχιστον σε επίπεδο Lower, καθώς το θεωρητικό και το βιντεοσκοπημένο υλικό θα είναι στην αγγλική γλώσσα. Η γνώση μουσικού οργάνου δεν είναι απαραίτητη.

Ο "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level", απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους στη μουσικοθεραπεία, να συμμετέχουν σε πολλά και ποικίλα βιωματικά εργαστήρια (που περιλαμβάνουν μουσικό αυτοσχεδιασμό με μουσικά όργανα και με τη φωνή, δημιουργία τραγουδιών, μουσική ακρόαση κ.α.) και να παρακολουθήσουν ειδικά επιλεγμένο βιντεοσκοπημένο υλικό με ομιλίες και κλινικό έργο διεθνώς διακεκριμένων μουσικοθεραπευτών (με εξειδίκευση σε διαφορετικές προσεγγίσεις μουσικοθεραπείας και σε διαφορετικούς πληθυσμούς). Απευθύνεται ιδιαίτερα σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ειδικής αγωγής, της ψυχικής υγείας και της μουσικοθεραπείας, σε εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, νηπιαγωγούς κ.ά., σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση καθώς και σε όποιον απόφοιτο του εισαγωγικού κύκλου επιθυμεί να συνεχίσει το ταξίδι του στον υπέροχο και μοναδικό κόσμο της μουσικοθεραπείας.

[Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης]

Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας Advanced Level είναι θεωρητικά και βιωματικά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

 • Βιωματικά εργαστήρια (μουσικός αυτοσχεδιασμός με μουσικά όργανα και με τη φωνή, δημιουργία τραγουδιών, μουσική ακρόαση, role playing κ.ά.)
 • Ειδικά επιλεγμένο βιντεοσκοπημένο υλικό με ομιλίες και κλινικό έργο διεθνώς διακεκριμένων μουσικοθεραπευτών (με εξειδίκευση σε διαφορετικές προσεγγίσεις μουσικοθεραπείας και σε διαφορετικούς πληθυσμούς)
 • Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
 • Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένες συνεδρίες) με παρουσίαση των εκθέσεων αξιολόγησης και συζήτηση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση δυσκολιών
 • Clinical Improvisation in Music Therapy
 • Clinical Songwriting in Music Therapy
 • Music Therapy and Trauma work (refugees, survivors from wildfires e.t.c)
 • Music Therapy with Adults Traumatized as Children
 • Music and the Brain
 • Neurologic Music Therapy (Stroke, Dementia e.t.c)
 • Medical Music Psychotherapy
 • Vocal Psychotherapy
 • Analytically Oriented Music Therapy
 • Creative Music Therapy- The Nordoff-Robbins Model
 • Guided Imagery and Music (GIM)
 • Levels of Therapy: The Classification of Music Therapy Goals
 • Music Therapy Assessment
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
 • Αγγλοελληνικό λεξικό ψυχολογικών-ψυχιατρικών όρων
 • Επιλεγμένα επιστημονικά άρθρα και βιβλία σε pdf

Εκπαιδευτικό έτος 2021-2022:

Ο νέος "Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level" θα πραγματοποιηθεί από τις 6 Οκτωβρίου 2021 έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2022 (εβδομαδιαίες συναντήσεις). Ολοκλήρωση του κύκλου: 20 Μαρτίου 2022.

Για όσους δεν καταφέρουν να τον παρακολουθήσουν αυτό το διάστημα, ο κύκλος θα επαναληφθεί από τις 9 Φεβρουαρίου 2022 έως και την 1η Ιουνίου 2022.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη 19:45-21:00, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση, ανάλογα την επιθυμία του συμμετέχοντα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ  →  Aυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level, διάρκειας 38 ωρών (Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση περιλαμβάνει εβδομαδιαία διαδικτυακή σύνδεση και ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας).

Διάστημα: 6 Οκτωβρίου 2021 έως και 2 Φεβρουαρίου 2022

6, 13, 20, 27 Οκτωβρίου / 3, 10, 24 Νοεμβρίου / 1, 8, 15 Δεκεμβρίου / 12, 19, 26 Ιανουαρίου / 2 Φεβρουαρίου

Ημέρα: Τετάρτη ώρες: 19:45-21:00

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 ώρες 11:00-18:00: Βιωματικά εργαστήρια

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ώρες: 11:00-18:00 Βιωματικά εργαστήρια, Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένες συνεδρίες) με παρουσίαση των εκθέσεων αξιολόγησης και συζήτηση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση δυσκολιών

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ώρες 10:00-16:30 Βιωματικά εργαστήρια

(χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα).


Εάν η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων, των βιντεοσκοπημένων συνεδριών και των σεμιναρίων με φυσική παρουσία, το τριήμερο θα μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ →  Aυτοτελής Σεμιναριακός Κύκλος Μουσικοθεραπείας - Advanced Level, διάρκειας 38 ωρών 
(H εξ αποστάσεως παρακολούθηση περιλαμβάνει εβδομαδιαία διαδικτυακή σύνδεση και ένα τριήμερο φυσικής παρουσίας).

Διάστημα: 9 Φεβρουαρίου έως και 1 Ιουνίου 2022

9, 16, 23 Φεβρουαρίου / 2, 9, 16, 23, 30 Μαρτίου / 6, 13 Απριλίου / 11, 18, 25 Μαΐου / 1 Ιουνίου

Ημέρα: Tετάρτη ώρες: 19:45-21:00

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 ώρες 11:00-18:00: Βιωματικά εργαστήρια

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ώρες: 11:00-18:00 Βιωματικά εργαστήρια, Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένες συνεδρίες) με παρουσίαση των εκθέσεων αξιολόγησης και συζήτηση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαχείριση δυσκολιών

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ώρες 10:00-16:30 Βιωματικά εργαστήρια

(χώρος: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα)

Εάν η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων, των βιντεοσκοπημένων συνεδριών και των σεμιναρίων με φυσική παρουσία, το τριήμερο θα μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία.