Μοντέρνα Μουσική


Ο Τομέας Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η μουσική εκπαίδευση σήμερα. Δημιουργήθηκε με πρόβλεψη των αλματωδών εξελίξεων του μουσικού χώρου, προκειμένου να προετοιμάσει μουσικούς που θα αντεπεξέλθουν με άνεση στην εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας και ταυτόχρονα θα κινήσουν τα νήματα της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης.

Έχει επανδρωθεί με τους πλέον αναγνωρισμένους μουσικούς-καθηγητές με ενεργό δράση και μεγάλη προσφορά στον τομέα της σύνθεσης, της ενορχήστρωσης, της δισκογραφίας και της εκτέλεσης. Ο εξοπλισμός του αποτελείται από τις τελειότερες μονάδες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.

To Ωδείο Φίλιππος Νάκας συνεργάζεται με το Berklee College of Music από το 1990 και είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Berklee International Network.

H συνεργασία του Ωδείου και του Berklee College of Music εξασφαλίζει:

- Για κάθε απόφοιτο του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς εκπαιδευτικών μονάδων (credits) με στόχο τη μείωση μέχρι και δύο χρόνια των σπουδών στο Berklee.

Βάσει της συμφωνίας του Ωδείου με το Berklee College of Music, οι απόφοιτοι του Κύκλου Σπουδών Διπλώματος (Εντατικού τμήματος) θεωρούνται από το Berklee ικανοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο 3ο έτος σπουδών του Κολεγίου και τον επόμενο χρόνο να αποκτήσουν Bachelor από το Berklee. Κατ' αυτόν τον τρόπο συντομεύουν τις σπουδές τους στην Αμερική κατά δύο χρόνια, αφού τα δύο πρώτα χρόνια σπουδάζουν στην Αθήνα στο Εντατικό Τμήμα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Η συναυλία αποφοίτησής τους αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, καθώς οι ίδιοι την προετοιμάζουν μουσικά αλλά και οργανωτικά και είναι υπεύθυνοι για κάθε λεπτομέρεια καθώς και για το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο κοινό και στην επιτροπή του Ωδείου.

- Μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας των σπουδών.

- Εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις και workshops από εξέχοντες καθηγητές του Berklee με μετάκλησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, ή με εφαρμογή αμφίδρομης οπτικοακουστικής επικοινωνίας με τη Βοστώνη μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.

- Χορήγηση υποτροφιών για φοίτηση στο Berklee.

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας διαθέτει, κατόπιν ακροάσεων, υποτροφίες φοίτησης στο Berklee College of Music αξίας 10.000 δολαρίων συνολικά. Τις υποτροφίες διεκδικούν όσοι σπουδαστές του έχουν αναδειχθεί υπότροφοι μέσα από τη διαδικασία ακροάσεων του Berklee World Scholarship Tour.