Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς, Λαϊκή κιθάρα, Ακορντεόν

Το μπουζούκι είναι νυκτό έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο, με αχλαδόσχημο αντηχείο (σκάφος) από επιμήκεις ξύλινες λουρίδες -τις ντούγιες- και μακρύ βραχίονα, το μπράτσο ή μάνικο, με κλειδιά στην άκρη για το χόρδισμα. Τα διαστήματα ανάμεσα στα τάστα, οριοθετούν την απόσταση του ημιτονίου.
Το σύγχρονο μπουζούκι διαθέτει τρεις ή τέσσερις διπλές χορδές.

Ο τζουράς είναι ένα νυκτό όργανο το οποίο κατάγεται απο την οικογένεια των λαουτοειδών οργάνων και ο παππούς του είναι το σάζι όπως και του μπουζουκιού και του μπαγλαμά.Ο αυθεντικός τζουράς είναι ο 3χορδος. Σήμερα είναι οκτάχορδος ή εξάχορδος. Θεωρείται μικρογραφία του μπουζουκιού, καθώς έχει μανίκι και κεφαλάρι όμοιο, αλλά μικρότερο σκάφος, περίπου διπλάσιο από τον μπαγλαμά. Κατασκευάζεται από τα ίδια υλικά και με παρόμοιες τεχνικές με το μπουζούκι και ανήκει στα έγχορδα λαϊκά όργανα της οικογένειας των λαούτων, εξέλιξη του ταμπουρά, που θεωρείται απόγονος της αρχαιοελληνικής πανδούρας ή πανδουρίδας ή πανδούριο.

Ο μπαγλαμάς είναι νυκτό μουσικό όργανο, όπως κι ο ταμπουράς, μετεξέλιξη της αρχαιοελληνικής πανδούρας και μικρογραφία του μπουζουκιού, που χρησιμοποιείται στην ελληνική λαϊκή μουσική. Κατά κανόνα έχει τρεις διπλές χορδές. Ο ήχος του μπαγλαμά είναι οξύς. Κάθε χορδή κουρδίζεται μία οκτάβα υψηλότερα από την αντίστοιχη στο μπουζούκι.

Στον τομέα λαϊκής μουσικής διδάσκονται τεχνική (δεξί και αριστερό χέρι), κλίμακες (λαϊκοί δρόμοι), θεωρία (διάβασμα πενταγράμμου, αρμονία κλπ), συγχορδίες, ρυθμοί, ταξίμι, τρανσπόρτο.

✔️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ΕΔΩ αναφέροντας στο "Θέμα" το μουσικό όργανο - μάθημα που σας ενδιαφέρει και την πόλη - περιοχή κατοικίας σας.