Σεμιναριακοί Κύκλοι Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία

"Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία" διάρκειας 40 ωρών, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή με εξ αποστάσεως παρακολούθηση (Διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο από το 2014 έως σήμερα- Ιπποκράτους 41, Αθήνα)

Ο κύκλος απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, νηπιαγωγούς κ.ά. που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της (Η γνώση μουσικού οργάνου δεν είναι απαραίτητη). Απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον «Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.

Κάθε Σεμιναριακός Κύκλος Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία περιλαμβάνει ένα επιπλέον σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπλέον, περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και 4ωρη παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών μουσικοθεραπείας που έχει πραγματοποιήσει η κ. Ευαγγέλου στο Κέντρο Ημέρας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες "Aμυμώνη".
[Στους συμμετέχοντες χορηγούνται βεβαιώσεις παρακολούθησης]

Τα σεμινάρια μουσικοθεραπείας είναι θεωρητικά και βιωματικά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:
Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
Σε ποιους απευθύνεται
Εκφραστικές Θεραπείες, Θεραπείες μέσω τέχνης
Οι Ιδιότητες της Μουσικής και η Χρήση της Μουσικής στη Μουσικοθεραπεία
Βασικές σχολές και είδη Μουσικοθεραπείας
Εφαρμογές της Μουσικοθεραπείας σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια
Στόχοι και αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας
Μουσικοθεραπεία και Μουσική Τεχνολογία
Κλινικά παραδείγματα (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συνεδρίες)
Η μουσικοθεραπεία στον κόσμο και στην Ελλάδα
Η εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία
Κοινωνική ή Κοινοτική Μουσικοθεραπεία-Community Music Therapy
Έργα Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας (βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από μουσικές εμφανίσεις, συναυλίες, ντοκιμαντέρ κ.ά.)
Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
Βιωματικά εργαστήρια (αυτοσχεδιασμοί, μουσική ακρόαση κ.ά.)
Βιβλιογραφία

Ο κύκλος προετοιμάζει, δίνει την βάση (foundation), σε όσους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία. Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε το πρώτο αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η διάρκεια σπουδών είναι δύο έτη και τα μαθήματα πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα

https://www.uom.gr/mmk/programma-spoydon

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-23