Γιουκαλίλι

Το γιουκαλίλι είναι ένα τετράχορδο μουσικό όργανο στο σχήμα της κιθάρας, με μικρότερο μέγεθος.

Ο ήχος του είναι χαρακτηριστικά γλυκός και φέρνει την αίσθηση της χαβανέζικης ατμόσφαιρας, καθώς μεταφέρθηκε από μετανάστες της πορτογαλικής νήσου Μαδέιρα στη Χαβάη, όπου εξελίχθηκε σε βασικό όργανο της χαβανέζικης μουσικής κουλούρας.

Υπάρχουν τέσσερα είδη γιουκαλίλι, ανάλογα με το μέγεθος - έκταση (τον αριθμό των τάστων).

Σοπράνο - Κοντσέρτο - Τενόρο - Βαρύτονο.
Και τα τέσσερα έχουν κοινό τρόπο εκμάθησης, καθώς το κούρδισμά τους είναι πανομοιότυπο με το κούρδισμα της κιθάρας ως προς τις τέσσερις πρώτες χορδές της. Η διαφορά με την κιθάρα είναι ότι το γιουκαλίλι ακούγεται σε ψηλότερη οκτάβα και σε διαφορετική τονικότητα.

Η εκμάθηση του γιουκαλίλι είναι σχετικά εύκολη στα πρώτα βήματα για μικρούς και μεγάλους, καθώς από την πρώτη επαφή προσφέρει έντονη εμπειρία μουσικού βιώματος. Επίσης αποτελεί ένα πρώτο βήμα για όσους επιθυμούν στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κιθάρα. 

Ο χρόνος σπουδών καθορίζεται από την προσέγγιση που επιλέγει ο σπουδαστής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα εμβάθυνσης σε πολλά επίπεδα πέραν των συγχορδιών, όπως η γνώση των κλιμάκων και της αρμονίας, καθώς και η γνώση του αυτοσχεδιασμού σε όλα τα πιθανά στυλ.

Το γιουκαλίλι διδάσκεται στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στο πλαίσιο των ελευθέρων σπουδών χωρίς υποχρέωση για συμμετοχή σε εξετάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα για τον σπουδαστή να γνωρίσει το γιουκαλίλι από κοντά και να αποκτήσει την εμπειρία ενός δοκιμαστικού μαθήματος.

Το μάθημα διαρκεί 40 λεπτά την εβδομάδα.

✔️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ΕΔΩ αναφέροντας στο "Θέμα" το μουσικό όργανο - μάθημα που σας ενδιαφέρει και την πόλη - περιοχή κατοικίας σας.