MENU
Το Κορυφαίο Ωδείο στην Ελλάδα

CV

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1965. Ξεκίνησε κιθάρα το 1981.Πρώτες επιρροές από παραδοσιακή, τη ροκ και τη soul μουσική. Το 1983 στράφηκε στο ηλεκτρικό μπάσο ενώ τα ακούσματά τoυ κινήθηκαν στο χώρο της Jazz. Μελέτησε Jazz αρμονία και θεωρία με το Θεόδωρο Καπηλίδη. Μαζί με τους Θεόδωρο και Νίκο Καπηλίδη δημιούργησαν το Εlectric jazz trio. Το 1988 φοίτησε στο Musician's Institute του Los Angeles όπου διδάχτηκε την τεχνική του μπάσου από μεγάλους δασκάλους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Gary Willis, ο Bob Magnuson και ο Jeff Berlin. Ζώντας εκείνο το διάστημα στην Αμερική , είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά μεγάλους μουσικούς και να προσεγγίσει τη μουσική τους, την τεχνική τους, αλλά και τη φιλοσοφία τους για τη ζωή και για τη σχέση του ανθρώπου με τη μουσική. Παράλληλα με τις σπουδές του, εμφανίστηκε σε πολλές μουσικές σκηνές του Los Angeles. To 1989 αποφοίτησε από Μ . Ι . βραβευμένος ως 'The most improved student of the year' ενώ προτάθηκε και ως 'the most outstanding player'. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εμφανίστηκε με τους Εlectric jazz trio στο Jazz Club "Μαντάτο" στη Θεσσαλονίκη με το σαξοφωνίστα Manny Boyd και τον τρομπετίστα Danny Hayes. Ηχογράφησε με αυτούς δυο δίσκους, έναν με jazz standards και έναν με συνθέσεις του Θεόδωρου Καπηλίδη. Το 1993 ηχογραφεί με τον ισραηλινό κιθαρίστα Lior Yekutelli και τον Ελβετό ντράμερ Mark Halbeer το δίσκο "Exit". Την περίοδο αυτή εμφανιζόταν σε διάφορα clubs στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch. To 1996 μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Μπαλταζάνη και το ντράμερ Πέτρο Κούρτη δημιούργησαν το τρίο Ίασις και τον ομώνυμο δίσκο.
Την ίδια περίοδο γίνεται στενότερη η συνεργασία του με τον David Lynch και το Σταύρο Λάντσια με τη μορφή του συγκροτήματος Human Touch. Ο καρπός της συνεργασίας αυτής ήταν ένας δίσκος το 1998 με τον ίδιο τίτλο. Η δουλειά αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της εσωτερικής τους αναζήτησης, ένας ωραίος συνδυασμός σύγχρονης τεχνικής και επιστροφής στην παράδοση. Το 2003 συνεργαζεται για μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη με τον παγκοσμίου φήμης ντράμερ Billy Cobham. Ακολουθούν συναυλίες των Human Touch σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου καταξιώθηκαν παίζοντας σε συναυλίες και φεστιβάλ δίπλα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, ενώ απο τις αρχές του 2004 κυκλοφορούν και το νέο τους δίσκο "Movin". Παράλληλα συνεργάζεται με πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, τόσο στη δισκογραφία όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις. Ηχογράφησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ που εκδόθηκε από τη LIBRA MUSIC, με τον τίτλο HAPOPSI. Από το 2003 συνεργάζεται με τον διεθνή πιανίστα και συνθέτη Milcho Leviev. Συμμετέχει στο άλμπουμ των Βίκης Αλμαζίδου - Milcho Leviev με τίτλο "Quiet Love". Έχουν δώσει παραστάσεις μαζί με τους διεθνείς ντράμερς Billy Cobham, Michel Lambert και πραγματοποίησαν σειρά εμφανίσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία με τον Peter Erskine. Το 2012 ηχογράφησε το άλμπουμ με τίτλο "Eastern Eye", μια ζωντανή ηχογράφηση στο Moods jazz club της Ζυρίχης με τους Milcho Leviev πιάνο, Marc Halbheer ντραμς και τον Παντελή Στόικο στην τρομπέτα.
Συμμετείχε στα κοντσέρτα που δόθηκαν στην Αθήνα με την Καμεράτα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στη Βαρσοβία του μεγάλου Γεωργιανού συνθέτη Giya Kancheli, καθώς επίσης και στην ηχογράφηση του έργου με τον τίτλο KAPOTE. Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ως σολίστ σε μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται οι Haig Yazdjian, Βαγγέλης Καρίπης, Encardia,Νίκος Τουλιάτος, Anatoly Vapirov και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου διδάσκει μπάσο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Γιώτης Κιουρτσόγλου

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΜΑΘΗΜΑ

Μπάσο