CV
Ο Βασίλης Κασούρας γεννήθηκε στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας το 1963. Το 1980 μετοίκησε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Αποφοίτησε από τη σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών.
Η μεγάλη του αγάπη προς την ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών τον φέρνει κοντά σε αξιόλογους μουσικούς, στην αρχή ως μαθητευόμενο και στη συνέχεια και ως συνεργάτη.
Από το 1985 εστιάζει τη μελέτη του στη γραπτή και προφορική μουσική παράδοση της Βορειοανατολικής Μεσογείου με κυρίαρχα όργανα αναφοράς το ούτι, το πολίτικο λαούτο και τον ταμπουρά, αποκομίζοντας ακόμα περισσότερες γνώσεις από διακεκριμένους δάσκαλους της περιοχής.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης μουσικής του διαδρομής εμφανίζεται ως σολίστ και ερμηνευτής σε πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), όπου και συνεργάζεται με επιφανείς και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές.
Συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως και σε ντοκιμαντέρ και σε κινηματογραφικές ταινίες.
Ακόμα διδάσκει σε ανώτερα και ανώτατα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων, ΤΕΙ Ηπείρου - «τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής» τα διδακτικά έτη από το 2000 μέχρι και το 2005, Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 2007 έως σήμερα. Συγγράφει μουσικά βιβλία, συνθέτει μουσική, διευθύνει παραδοσιακές ορχήστρες, διευθύνει χορωδίες, επιμελείται και ενορχηστρώνει δισκογραφικές μουσικές παραγωγές.
Το 2006 του απονέμεται με «Άριστα» παμψηφεί από το Αριστοκράτειο Ωδείο Θεσσαλονίκης το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής μετά από σπουδές στη Βυζαντινή θεωρία και πράξη.
Η σημαντικότερη κατάθεση των τελευταίων χρόνων είναι το συγγραφικό του έργο από τις εκδόσεις τεσσάρων μέχρι τώρα βιβλίων, με γνωστικό αντικείμενο την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Τα δύο βιβλία περιλαμβάνουν παραδοσιακά κομμάτια ρεπερτορίου και απευθύνονται σε μελετητές και εκτελεστές μουσικών οργάνων της λεπτής παραδοσιακής ορχήστρας, όπως είναι το ούτι, το βιολί, το πολίτικο λαούτο, ο ταμπουράς, η πολίτικη λύρα, το κανονάκι, η φλογέρα, και άλλα. Το τρίτο βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος εκμάθησης του παραδοσιακού οργάνου «Ταμπουρά» και το τέταρτο βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος εκμάθησης για το όργανο «Ούτι».
Επίσης σημαντική είναι και η κατάθεση της μουσικής του άποψης, μέσα από τις πέντε μέχρι τώρα μουσικές παραγωγές που κυκλοφορούν σε CDs και περιλαμβάνουν προσωπικές του μουσικές συνθέσεις και ερμηνείες, σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς εκτελεστές, διεθνούς εμβέλειας και φήμης, όπως και ερμηνευτές.