Το Παρόν στη Μουσική Δημιουργία
Κύκλος εργαστηρίων δημιουργικής και βιωματικής προσέγγισης στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας δίνει το «παρών» στη σύγχρονη μουσική δημιουργία με έναν κύκλο δύο εργαστηρίων που εμβαθύνουν στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής και στην πειραματική σύνθεση και την αυτοσχεδιαστική πράξη. Εισηγητές: Φανή Κοσώνα και Αλέξης Πορφυριάδης.
Τα δύο εργαστήρια αλληλοσυμπληρώνονται παρουσιάζοντας και αναλύοντας έργα και τεχνικές δύο βασικών κατηγοριών της σύγχρονης έντεχνης μουσικής: της avant-garde (πρωτοποριακής μουσικής) και της πειραματικής μουσικής στον 20ό και 21ο αιώνα.
Εργαστήριο σύνθεσης πειραματικής μουσικής με τον Αλέξη Πορφυριάδη
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσες/όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την πειραματική μουσική και να συνθέσουν έργα ανοιχτής μορφής με λεκτική/γραφική σημειογραφία ή έναν συνδυασμό συμβατικής και λεκτικής/γραφικής σημειογραφίας.
Στο εργαστήριο θα αναλύσουμε έργα πειραματικής μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Οι συμμετέχοντες/χουσες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μία σύνθεση ανοιχτής μορφής με διευρυμένη σημειογραφία, για σόλο όργανο ή για σύνολο, να την επεξεργαστούν και να την ολοκληρώσουν με την καθοδήγηση του Αλέξη Πορφυριάδη. Οι συνθέσεις θα εκτελεστούν ζωντανά στο εργαστήριο από μέλη του WHI ensemble. Έτσι, οι συμμετέχοντες/χουσες θα μπορέσουν να συζητήσουν με τους εκτελεστές και να αναπτύξουν έναν γόνιμο διάλογο για την εκτέλεση των συνθέσεών τους και παρτιτούρων με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5 τρίωρες συναντήσεις. Ανάμεσα στην 3η και στην 4η συνάντηση θα υπάρξει κενό μίας εβδομάδας ώστε οι συμμετέχοντες/χουσες να έχουν τον χρόνο να ετοιμάσουν την παρτιτούρα τους.
Ιανουάριος 2024
• Σάββατο 13
• Σάββατο 20
• Σάββατο 27
Φεβρουάριος 2024
• Σάββατο 10
• Σάββατο 17
Ώρες: 15.30-18.30
Αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων:
1η συνάντηση (13/1/2024)
• Εισήγηση: Τι είναι η πειραματική μουσική: Ιστορικό και εννοιολογικό πλαίσιο.
• Πως εμφανίζεται ο αυτοσχεδιασμός στην πειραματική μουσική.
• Βασικοί συνθέτες των απαρχών της πειραματικής μουσικής και πρώτα έργα με λεκτική/γραφική σημειογραφία.
2η συνάντηση (20/01/2024)
• Ανοιχτή Μορφή / Ανοιχτή Ενορχήστρωση / Ανοιχτά αποτελέσματα.
Ανάλυση παρτιτούρων και αποσπασμάτων:
- Variations I (John Cage, 1958)
- Αποσπάσματα από το Treatise (Cornelius Cardew, 1963/67)
- Κομμάτια από τις συλλογές Aus den Siben Tagen και For Times to Come (Karlheinz Stockhausen, 1968/70)
- Κομμάτια από το Prose Collection (Christian Wolff, 1969/71)
- Για την Ώρα (Ανέστης Λογοθέτης, 1975)
- Κομμάτια από τη συλλογή Search and Reflect (John Stevens, 1985)
- Κομμάτια από το Four Meditations (Pauline Oliveros, 1996)
- Frameworks (Carl Bergstroem-Nielsen, 2002)
- An Unknown Territory (Αλέξης Πορφυριάδης, 2021)
• Συζήτηση ιδεών για νέα κομμάτια των συμμετεχόντων.
3η συνάντηση (27/01/2024)
• Αποφάσεις σε ένα κομμάτι ανοιχτής μορφής και σχέση της πειραματικής μουσικής με τον αυτοσχεδιασμό. Ανάλυση παρτιτούρων.
- Twenty-Five Pages (Earle Brown, 1953)
- Multiple 1 (Haubenstock-Ramati, 1969)
- Songbooks (John Cage, 1970)
- Burdocks (Christian Wolff, 1971)
- Game of Contrasts (Carl Bergstroem-Nielsen, 1980)
- Three Intensities (Agnes Ponizil , 1995)
- One Minute is more than One Minute (Αλέξης Πορφυριάδης, 2012)
- Collective Thoughts (Αλέξης Πορφυριάδης, 2014)
• Συνέχεια συζήτησης ιδεών για νέα κομμάτια των συμμετεχόντων, σχολιασμοί, διορθώσεις.
4η συνάντηση (10/02/2024):
Σχολιασμός με τις απαραίτητες αναγωγές σε συνθέσεις πειραματικής μουσικής του παρελθόντος που μπορεί να φανούν χρήσιμες και τελικές διορθώσεις των συνθέσεων των συμμετεχόντων/-ουσών.
Συζήτηση - ερωτήσεις και ελεύθερες τοποθετήσεις από συμμετέχοντες/-ουσες και ανάλογες .
5η συνάντηση (17/01/2024)
Εκτέλεση των έργων στο πλαίσιο του εργαστηρίου από τους μουσικούς του WHI ensemble και συζήτηση.
Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης, μουσικός θεωρητικός και πιανίστας/αυτοσχεδιαστής. Είναι διδάκτορας σύνθεσης του Πανεπιστήμιου Bath-Spa/Ηνωμένο Βασίλειο (επιβλέπων: James Saunders). Σπούδασε επίσης σύνθεση με τους Gerd Kühr (Magister Artium, 2002) και Beat Furrer (Postgraduate, 2003) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία. Κατέχει Δίπλωμα Πιάνου και Πτυχίο Φούγκας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα σύνθεσης, ανάλυσης και μουσικών θεωρητικών με πολλούς σημαντικούς Ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Μathias Spahlinger, Εrich Urbanner, Εnno Poppe, Βernhard Lang, George Aperghis, και Manos Tsangaris.
Ανάμεσα στα βραβεία και τις υποτροφίες που του έχουν απονεμηθεί συγκαταλέγονται το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Franco Evangelisti 2020 Ρώμη/Ιταλία (2020), το Τρίτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Molinari Quartet Competition Μόντρεαλ/Καναδάς (2004/05), το Βραβείο για την προώθηση της Μουσικής της πόλης του Graz/Αυστρία (2002) και η Ετήσια υποτροφία για τη Μουσική Σύνθεση της Αυστριακής Δημοκρατίας (2003-04).
Η καλλιτεχνική του πορεία ως συνθέτη και εκτελεστή περιλαμβάνει στη διάρκεια των ετών 1997-2023 παρουσιάσεις συνθέσεων σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και παραστάσεις αυτοσχεδιασμού σε Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ρωσία, Δανία), Η.Π.Α., Μεξικό και Καναδά.
Διδάσκει αυτοσχεδιασμό, πειραματική μουσική και παραστατικές τέχνες για σύνολα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεωρητικά της μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου καθώς και Ιστορία Μουσικής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΑΚΤΙΝΑ.
Οι συνθέσεις του εκδίδονται από την BabelScores Paris. Η παρτιτούρα του ‘Collective Thoughts’ έχει εκδοθεί από την εκδοτική Edizioni Suvini Zerboni στο Μιλάνο/Ιταλία.
WHI ensemble
To WHI ensemble δημιουργήθηκε το 2017 στην Αθήνα, μέσα από τα εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και πειραματικής μουσικής του Αλέξη Πορφυριάδη. Το γκρουπ ειδικεύεται στην εκτέλεση παρτιτούρων πειραματικής μουσικής με λεκτική και γραφική σημειογραφία και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ και μεμονωμένες συναυλίες, παρουσιάζοντας παρτιτούρες των John Cage, Christian Wolff, Joseph Kudirka, John White, Cornelius Cardew, Karlheinz Stockhausen, James Saunders, Carl Bergstrøm-Nielsen, Jukka-Pekka Kervinen, Pauline Oliveros, Δημήτρη Παπαβασιλείου και Αλέξη Πορφυριάδη, καθώς και σέσιον ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.
Τα μέλη του γκρουπ: Οδυσσέας Γκάλλιος, Ορφέας Καρανάσιος, Μαργαρίτα Λάμπου, Βασιλική Νικολάου, Νίκος Παναγιωτάκης, Αντώνης Πανταζής, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Αλέξης Πορφυριάδης, Κωνσταντίνα Σαμακοβλή, Βάλια Χριστοπούλου.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ €180
10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
* To εργαστήριο της Φανής Κοσώνα θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023.
ΩΔΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ |
ΤΗΛ.: 2103634000
Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: