Συναυλία  του Duo Sirius | Diogo João  Márcio Silva (Βραβείο Διαγωνισμού Διεθνούς Φεστιβάλ Βέροιας)
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Συναυλία του Duo Sirius | Diogo João Márcio Silva (Βραβείο Διαγωνισμού Διεθνούς Φεστιβάλ Βέροιας)

Οι Πορτογάλοι κιθαριστές Diogo João και Márcio Silva συγκροτούν το Duo Sirius, ένα δυναμικό ντουέτο που διαγράφει λαμπρή πορεία σε διαγωνισμούς και αίθουσες συναυλιών.  

Οι δύο μουσικοί γνωρίστηκαν το 2015 κατά τη διάρκεια των σπουδών τους  με καθηγητή τον Dejan Ivanović στο Πανεπιστήμιο της Έβορα. Από την ίδρυση του συνόλου (2018) έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες και έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις όπως Young Guitar Masters Paredes, Guimarães International Guitar Festival, Lagoa International Guitar Festival, International Music Festival of Paços de Brandão και Festival Jovens Músicos κ.ά.. Επίσης έχουν δώσει συναυλίες σε απευθείας μετάδοση στον πορτογαλικό ραδιοφωνικό σταθμό κλασικής μουσικής Antena 2.
Απέσπασαν  1ο βραβείο στη Μουσική Δωματίου (Superior level) στο Prémio Jovens Músicos 2022 (Πορτογαλία),  1ο βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό κιθαριστικού ντουέτου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας της Βέροιας (Ελλάδα), 1ο βραβείο στη μουσική δωματίου με κιθάρα στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας "Zé Gregório" της πόλης της Lagoa (Πορτογαλία) και 2ο βραβείο στο διαγωνισμό "Guitar plus 1" στο 30ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ligita (Λιχτενστάιν).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (ΔΦΚΒ) αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιτεχνική  βαρύτητα των αθλοθετήσεων των διεθνών διαγωνισμών που διεξάγει ήδη από το 2016. Για αυτό το σκοπό συνεργάζεται συστηματικά με σημαντικούς καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ κιθάρας και ορχήστρες. Έτσι, για το 15ο ΔΦΚΒ που διοργανώθηκε από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και διεξήχθη στο Χώρο Τεχνών  Βέροιας το Δεκέμβριο του 2022, το DUO SIRIUS πραγματοποιεί μία εμφάνιση στην Aίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, ως μέρος του 1ου Βραβείου που απέσπασαν στο Διαγωνισμό Ντουέτου Κιθάρας. Ο Διαγωνισμός αυτός ήταν μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος του ΔΦΚΒ στο σχήμα του ντουέτου κιθάρας που περιελάμβανε επιπλέον επτά παγκόσμιες πρεμιέρες -από τους Duo Melis, Duo Kontaxakis-Ivanovic και D&A GuitarDuo- έργων για δύο κιθάρες που βραβεύθηκαν στον αντίστοιχο Διαγωνισμό Σύνθεσης, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Dusan Bogdanovic. Το αφιέρωμα συνοδεύτηκε με την έκδοση των έργων από τον Καναδικό μουσικό Εκδοτικό Οίκο Les Productions d’ Oz και την έκδοση CD από την Πολωνική δισκογραφική Small Great Music με τον γενικό τίτλο “Veria International Guitar Festival: The Prized Works”. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΦΚΒ είναι ο Δημήτρης Κουρζάκης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

François Couperin (1668-1733) 
Pièces de Clavecin [tr. Duo Sirius] 
La Couperin (1730) 
L’Atalante (1716-17) 
 
Ronald Stevenson (1928-2015) 
Don Quixote & Sancho Panza, A Bagatelle Cycle (1982/3, rev. 1997) 
 
Tiago Quintas (1998) 
Æquinoctia et Solstitia (2018) 
 
Stavros Angelou (1975) 
Prelude and Dance III (2017) 
 
Lowell Liebermann (1961) 
Nocturne-Fantasy, op. 69 (2000


ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000