Ρεσιτάλ βιολιού Ιωάννης Νίκολης - στο πιάνο η Μαίρη Αλεξανδράτου (Σειρά Οι Νέοι για τους Νέους)
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ βιολιού Ιωάννης Νίκολης - στο πιάνο η Μαίρη Αλεξανδράτου (Σειρά Οι Νέοι για τους Νέους)

Διανύοντας τον 35o κύκλο της, η σειρά συναυλιών “Οι Νέοι για τους Νέους” αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής. Με ένα ενδιαφέρον δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα Κράισλερ και Σαιν-Σανς για βιολί με συνοδεία πιάνου, αλλά και με δύο σαγηνευτικές σονάτες των Μπραμς και Ντεμπυσύ, o Ιωάννης Νίκολης με τη σύμπραξη της πιανίστας Μαίρης Αλεξανδράτου θα ανεβεί στη σκηνή της Αίθουσας Συναυλιών Φίλιππος Νάκας για να μας χαρίσει ερμηνείες γεμάτες οίστρο και δυναμισμό.


Ο Ιωάννης Νίκολης μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια στην Αθήνα και άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία 4 ετών. Η πρώτη του συναυλία ήταν δύο χρόνια αργότερα στην ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία του πολιτιστικού κέντρου στο Παλαιό Φάληρο. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 15 ετών με πρώτο βραβείο και άριστα καθώς και ειδικό βραβείο για το νεαρό της ηλικίας του και βραβείο διπλωματικής επίδοσης, στην τάξη του πατέρα του Παναγιώτη Νίκολη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχτισε ένα ευρύ ρεπερτόριο από πολλούς διαφορετικούς συνθέτες και έδωσε επίσης πολλές συναυλίες.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Jacqueline Ross, ως αποδέκτης της υποτροφίας Athena και του οικονομικού βραβείου Guildhall. Στο Λονδίνο έδωσε πολλές παραστάσεις ως σολίστ καθώς και ως μέλος συνόλου σε πολλούς χώρους όπως το Milton Court και το κέντρο Barbican.
Του προσφέρθηκε επίσης η δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam με τον καθηγητή Ilya Grubert και στο Manhattan School of Music με τον καθηγητή Isaac Malkin μετά από πολλά επίπεδα οντισιόν, αλλά ακολούθησε το όνειρό του και επέλεξε να σπουδάσει στο Λονδίνο.
Ο Ιωάννης συμμετείχε στα πρώτα βιολιά της Royal Concertgebouw Orchestra Young. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUYO. Επιπλέον έγινε δεκτός στην Gustav Mahler Jugendorchester GMJO. Ως μέλος των καλύτερων νεανικών ορχήστρων στην Ευρώπη συνεργάστηκε με διάσημους μουσικούς από όλο τον κόσμο και έχτισε πολλές ικανότητες στη σκηνή εμφανιζόμενος σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Konzerthaus Berlin κ.ά.
Έχει επίσης δώσει συναυλίες ως μέλος στα πρώτα βιολιά της Φιλαρμονικής Αθηνών και της Armonia Atenea (Camerata) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Θέατρο Πειραιά σε πολύ νεαρή ηλικία, γεγονός που τον έκανε τον νεότερο επαγγελματία μουσικό στις Ελληνικές Συμφωνικές Ορχήστρες.
Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς του και με ορχήστρες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλούς ελληνικούς χώρους όπως το Μέγαρο Αθηνών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και πολλά άλλα πολιτιστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με εξαίρετη ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς.
Είναι νικητής του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού Amadeus όπου κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στο Σάλτσμπουργκ Αυστρίας και επίσης είναι νικητής του δεύτερου βραβείου (το 1ο δεν έχει δοθεί) στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Λονδίνου το 2023.
Ως παθιασμένος μουσικός που στόχος του είναι να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, ο Ιωάννης έχει συμμετάσχει σε masterclasses στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες με καθηγητές όπως οι Don Walerstein, Linus Roth, Jacqueline Ross, Isaac Malkin, Hrachya Harutyunian καθώς και με μέλη του Royal Concertgebouworkest του Άμστερνταμ όπως οι Arndt Auhagen, Marc Daniel van Biemen και  Borika van den Booren. Συμμετείχε επίσης στο Talent Music Course Festival 2021 στην Μπρέσια Ιταλίας και στο Ibiza Festival Concerts 2023 στην Ίμπιζα της Ισπανίας.
Το 2022, ο Ιωάννης συμμετείχε στο Alpha Mission Delos στο προστατευόμενο από την UNESCO νησί της Δήλου ως μέλος της EUYO, όπου είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς από την Ευρώπη.
Ερμήνευσε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πόλης των Αθηνών στο Φεστιβάλ Αθηνών τρία δεξιοτεχνικά κομμάτια στο αρχαίο ανοιχτό θέατρο Κολωνού υπό την καθοδήγηση τριών πολύ ταλαντούχων Ελλήνων μαέστρων. Επίσης, βρέθηκε σε περιοδεία με την EUYO σε όλη την Ευρώπη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.
Το 2023 ο Ιωάννης κέρδισε δύο Πρώτες θέσεις σε Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς (στο Λονδίνο LIMC23 και στο Ζάλτσμπουργκ AIMA23), πραγματοποίησε σόλο συναυλίες στην Αθήνα, σε ελληνικά νησιά και στην Ευρώπη και εξελίχθηκε ως βιολονίστας συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ και Masterclasses όπως τα Φεστιβάλ Κυκλάδων, Ibiza Spain Concert Festival κ.ά. Με χορηγία του Σωματείου Ειρήνη συνεχίζει τη λαμπρή του πορεία.

Πρόγραμμα

J. Brahms Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα  Op. 108
F. Kreisler Recitativo and Scherzo Op.6
C. Debussy Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα L. 140
C. Saint-Saëns Introduction & Rondo Capriccioso σε λα ελάσσονα Op. 28


ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000