Ρεσιτάλ Τσίμπαλου - Κλέαρχος Κορκόβελος
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ Τσίμπαλου - Κλέαρχος Κορκόβελος

Το ουγγρικό cimbalom αναδεικνύεται μέσα από τα υπέροχα ηχοχρώματά του σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Στο  πρόγραμμά του ο Κλέαρχος Κορκόβελος φροντίζει να αναδείξει το ουγγρικό cimbalom μέσω του  ρεπερτορίου που διασώζεται και αφορά  παλαιότερα  όργανα, όπως το ιταλικό salterio, αλλά και μέσω των έργων που δημιουργήθηκαν την περίοδο του ρομαντισμού, θέτοντάς το σε μια πορεία παράλληλη με αυτήν του πιάνου.  
Με αφετηρία το Folias de Espagna, ένα από τα παλαιότερα θέματα της Ευρωπαϊκής μουσικής (τέλη 15ου αι), τη Sonata in c minor του Domenico Scarlatti και τη Sonata per il Salterio (1770) του  Ιταλού συνθέτη Αngelo Conti, θα παρουσιαστούν τρία έργα της ρομαντικής περιόδου, το Venetianisches Gondellied, op. 57, V (από τα 6 τραγούδια για φωνή και πιάνο) του F. Mendelssohn - Bartholdy  σε μεταγραφή για το cimbalom από τον Ούγγρο D. Erdelyi,  καθώς και δύο από τις ομορφότερες σπουδές για το cimbalom του Ούγγρου συνθέτη και βιολοντσελίστα Geza Allaga (1841 - 1913), ιδρυτή της κλασικής σχολής του oργάνου στην Ουγγαρία, ο οποίος συνδεόταν φιλικά  με τον Franz Liszt. Στις σπουδές του Allaga παρατηρείται μεγάλη επίδραση της Ουγγρικής εθνικής σχολής. 

Ο Κλέαρχος Κορκόβελος από το 2005 συμμετέχει σε workshops για το cimbalom  στην Ουγγαρία, οργανωμένα από την Victoria Herencsar, καθηγήτρια  Ακαδημίας Τεχνών Banska Bistrica  Σλοβακίας. Την περίοδο 2007-2009 φοίτησε στην τάξη της Angelina Τkatcheva, σολίστ του λευκορωσικού cimbaly. Επίσης μαθήτευσε  κοντά σε δεξιοτέχνες  όπως  ο Leonard Iordache (Ρουμανία), ο  Οkros Oszkar (Ουγγαρία, ιδρυτικό μέλος της εκατονταμελούς ορχήστρας  τσιγγάνικων βιολιών της Βουδαπέστης).  Διδάσκει cimbalom, ξυλόφωνο και άλλα είδη χορδόφωνων κρουστών (ελληνικό σαντούρι, ιρανικό santur). Από το 2014, οργανώνει κάθε χρόνο εβδομαδιαία workshops για το cimbalom και το ελληνικό σαντούρι που περιλαμβάνουν  εκτός από τα μαθήματα,  τεχνική, χόρδισμα και οργανοποιΐα, performances και άλλες δράσεις.


ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000