Ρεσιτάλ Κιθάρας Γιάννης Ευσταθόπουλος - Η ισπανική κιθάρα στα χρόνια των ντε Φάγια-Λόρκα
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Ρεσιτάλ Κιθάρας Γιάννης Ευσταθόπουλος - Η ισπανική κιθάρα στα χρόνια των ντε Φάγια-Λόρκα

Γύρω στο 1920 στην Ισπανία, η κιθάρα αναγεννήθηκε μέσα από ένα σύγχρονο ρεπερτόριο ενώ παράλληλα λάβαινε εκτίμηση μέσα από τη μουσική της Ανδαλουσίας. Τα πρώτα αυτά έργα γραμμένα από συνθέτες μη-κιθαριστές, εκπροσωπούν την πρωτοποριακή γενιά του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, σε μια εποχή που το όργανο έψαχνε την ταυτότητα και τον χώρο του μέσα στην έντεχνη μουσική της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. 
Εξερευνώντας όχι μόνο ένα ξεχασμένο ρεπερτόριο αλλά και μια τεχνοτροπία παιξίματος, η συναυλία αυτή επαναδημιουργεί τις διάφορες κιθαριστικές εκφάνσεις που συνυπήρχαν γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα, ίσως την πιο δημιουργική καλλιτεχνικά περίοδο της Ισπανίας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Julián Arcas Fantasia sobre “El paño” 
Francisco Tárrega Prelude no.5
Enrique Granados Danza no.5 (arr. Llobet) 
Miguel Llobet Canciones populares catalanas 
Isaac Albéniz Sevilla (arr. Llobet) 
Ernesto Halffter Danza de la pastora (arr. José de Azpiazu) 
Manuel de Falla (arr. Miguel Llobet) Homenaje - Romance del pescador - Canción del fuego fatuo 
Julián Bautista Preludio y danza 
Salvador Bacarisse Pavana 

Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με καθηγήτρια την Έλενα Παπανδρέου. Έχει Δίπλωμα κλασικής κιθάρας με Άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης με καθηγητή τον Θάνο Μήτσαλα και πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης με Άριστα από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Έχει δύο μεταπτυχιακά, από το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Αντιγόνη Γκόνη και στα παλαιά νυκτά όργανα- λαούτο, βιχουέλα, μπαρόκ κιθάρα και θεόρβη- με καθηγητές τους Dirk de Hertogh, Nicolas Achten και τον Xavier Diaz-Latorre. Επίσης έχει μαθητεύσει με υποτροφία πλάι στον διάσημο Oscar Ghiglia στην Σιένα-Accademia Chigiana. Τέλος, έλαβε μαθήματα στην Βαρκελώνη με τον Carles Trepat ο οποίος τον εισήγαγε στο ιστορικό παίξιμο ισπανικής κιθάρας με εντέρινες χορδές  και τον κάλεσε στην αναβίωση τις ιστορικής Lira Orfeo - Miquel Llobet. 
Είναι διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών με την καινοτόμα διδακτορική του έρευνα «Η κιθάρα κονσέρτου στην Ισπανία κατά την περίοδο 1920-1939» εφαρμόζοντας για πρώτη φορά πειραματισμό σε όργανα και χορδές εποχής. Παρουσίασε ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα την συναυλία «Η κιθάρα στην εποχή του Φάγια και Λόρκα» σε συνεργασία με τους Javier και Mario Mas καθώς και την πρώτη δισκογραφική του δουλειά «Έξι καπρίτσια-Ισπανική μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930» (Passacaille, 2019), η οποία έχει παρουσιαστεί στην Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία και Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια των Σάρρεϋ, Μελβούρνης, Χονγκ Κονγκ, Δουβλίνου και Γρανάδας ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά. 
Έχει δώσει ρεσιτάλ σε χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία σε περίφημες αίθουσες όπως Palais des Beaux Arts, Flagey, Palacio Chigi, Seu Vella, King’s College και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Από το 2014-2021 εργάστηκε και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών ως βοηθός καθηγητή κιθάρας και ερευνητής καθώς και ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση στο μεταπτυχιακό τμήμα κιθάρας.
Από το 2022 είναι διδάσκων κιθάρας και μουσικών συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, με την ευκαιρία της Ισπανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρα 2 μ.μ. ο Γιάννης Ευσταθόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η σχολή Tárrega στις αρχές του 20ού αιώνα και η μετάβαση στον μοντερνισμό» και θα διδάξει σε σεμινάριο κιθάρας στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.


 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 19:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ