Η μαγεία της μουσικής του Ραχμάνινοφ
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

Η μαγεία της μουσικής του Ραχμάνινοφ

150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού.

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943), η πιανίστα Svetlana Karpunkina έχει επιλέξει ένα υψηλής δεξιοτεχνικής αξίας πρόγραμμα και συμπράττει διαδοχικά με τη σοπράνο Ελλήνα Ιωαννίδη, τη βιολονίστα Ιωάννα-Ομορφιά Κοτζιούλα και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. 

Preludes and Études -Tableaux for piano solo 
Romances for soprano and piano 
Trio élégiaque Νο1 for piano, violin and cello
Αφήγηση: Παναγιώτης Ράππας

 

H Svetlana Karpunkina γεννήθηκε στην πόλη Dushanbe του Τατζικιστάν. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής παίζοντας βιολί και λίγο αργότερα συνέχισε στο πιάνο. Στα 14 της σπούδασε στο Μουσικό Κολέγιο της Μόσχας και στη συνέχεια στο Ωδείο Nizhny Novgorod με δασκάλα την Bertha Marantz και στο Κρατικό Κονσερβατόριο της Μόσχας Π. Ι. Τσαϊκόφσκι με καθηγητή τον Victor Merzhanov. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με τον Wolfgang Manz και τον Arbo Valdma (Konzertexamen-Diplom), ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας με τον Rudolf Buchbinder αποκτώντας το Solistendiplom με άριστα και διάκριση.
Υπήρξε υπότροφος «DAAD», Masefield-Stipendium, Geza Anda και Schloss-Solitude Akademie Grant.
Έχει συμπράξει με τις συμφωνικές ορχήστρες της Βασιλείας, του Μονάχου και της Σόφιας.
Με εμφανίσεις και ρεσιτάλ στην Αυστραλία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ., με διακρίσεις σε εννέα Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου σε όλο τον κόσμο (Ρώμη 1996, ΕΝΝΑ 1998, Αμβούργο 1999, Μαδρίτη 2001, Ντόρτμουντ 2003 διαγωνισμός Schubert κ.ά.), βραβευμένη με 1ο, 2ο και 3ο βραβεία, ειδικά βραβεία και διπλώματα, από το 2006 ζει και διδάσκει στην Ελλάδα. Συνεχίζει να έχει πλατιά καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από το 2017 διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Η Ελλήνα Ιωαννίδη γεννήθηκε στην πόλη Βλαντικαβκάζ της Ρωσίας, σε μουσική οικογένεια. Έκανε τα πρώτα μαθήματα βιολιού και πιάνου στο Μουσικό  Σχολείο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κολλέγιο Τεχνών, στην τάξη της αδερφής της, καθηγήτριας Ζερμένας Ιωαννίδη. Πήρε το πτυχίο της με άριστα. Στη συνέχεια σπούδασε στο Κονσερβατόριο του Αστραχάν, στην τάξη του καθηγητή Roman Leonidov, με τον οποίο απέκτησε το δίπλωμα βιολιού. Παράλληλα εργάστηκε ως concertino στην όπερα του Αστραχάν και στην Ορχήστρα Δωματίου της ίδιας πόλης. 
Στην Ελλάδα παλιννόστησε το 1995 και εργάστηκε σε πληθώρα ορχηστρών στην Αθήνα. Σε πρώτη επαφή με το τραγούδι ήρθε μέσω της πνευματικής μουσικής, στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην Αθήνα. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του λυρικού τραγουδιού, υπό την καθοδήγηση του επίτιμου τενόρου της όπερας της Νυρεμβέργης, Ζάχου Τερζάκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της παίρνοντας δίπλωμα κλασικού τραγουδιού με άριστα και πρώτο βραβείο. Πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, σε προγράμματα μπαρόκ μουσικής και σύγχρονης όπερας. Σήμερα συνεχίζει να πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων με έργα του ρεπερτορίου της όπερας. 

Η Ιωάννα Ομορφιά Κοτζιούλα γεννήθηκε το 1999 και από 7 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού. Πρώτοι καθηγητές ήταν η Γκαλίνα Μπράτουσκα και ο Μιχάλης Κολοκοτρώνης. Πήρε Πτυχίο (2019) και Δίπλωμα (2022) με Άριστα (Τάξη Γκαλίνας Μπράτουσκα) από το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου. Κατά τα παιδικά και νεανικά της χρόνια αποτέλεσε μέλος της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου), El Sistema Greece και El Sistema Europe, Camerata Junior, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Συμμετείχε στο Διαρκές σεμινάριο Μουσικής Δωματίου (Διοργάνωση ΚΟΑ, διδάσκοντες: Άγγελος Λιακάκης, Τίτος Γουβέλης) και αποτελεί ενεργό μέλος του Atticus Ensemble. Έχει λάβει μέρςο σε masterclasses με τους Thibault Vieux, Peter Stark, Φανή Βοβώνη, Vilmos Olah και Γιώργο Δεμερτζή. Το 2022 συνέπραξε με τo El Sistema Greece ως tutor στην ορχήστρα της Κυψέλης, μέσω του προγράμματος "Music for Active Citizenship". 
 

Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στην Γερμανία, στο μεταπτυχιακό τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητή Prof. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου με τον βαθμό «Άριστα».
 Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή masterclasses βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δάσκαλοί του υπήρξαν μεταξύ άλλων οι  David Geringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Alexander Baillie, Maria Kliegel, Marcio Carneiro, Truls Svane ενώ συμμετείχε και στην Internationale Ensemble Modern Akademie.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με την Ορχήστρα δωματίου του Φεστιβάλ Σαντορίνης και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και τις ραδιοφωνίες της Ιταλίας και του Βατικανού. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ (Διεθνή φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, Κυκλάδων, Σαντορίνης, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Μυκόνου, Παξών, Esslingen στη Γερμανία, Armonie della Sera, Alba και Bergamo Scienza στην Ιταλία κ.α.) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Iταλία, Γαλλία, Αυστρία,  Γερμανία, Ελβετία, Ρουμανία και τις ΗΠΑ. 
 O Ισίδωρος Σιδέρης είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001 μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία από το 2011 εκτελεί χρέη κορυφαίου B΄, ενώ το διάστημα 2013 - 2015 διετέλεσε αναπληρωτής  κορυφαίος Α΄ βιολοντσελίστας.

 

ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000