"Τραγουδώντας..."  Αμαλία Γιαννοπούλου, βιολοντσέλο - Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
Εκπαιδευτικό Έτος 2023-2024

"Τραγουδώντας..." Αμαλία Γιαννοπούλου, βιολοντσέλο - Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

"Τραγουδώντας..." αισθαντικές άριες και τραγούδια σε μεταγραφή για βιολοντσέλο και πιάνο με την Αμαλία Γιαννοπούλου και τον Δημήτρη Γιάκα τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας. "Τραγουδώντας..." με τον εκφραστικό, πλούσιο ήχο του βιολοντσέλου, που είναι άλλωστε το όργανο που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

GIUSEPPE VERDI  
Rigoletto  
(μεταγραφή S. LEE)

FELIX  MENDELSSOHN
Τραγούδι χωρίς λόγια, op.109

JOHANNES  BRAHMS
Sapphische  Ode  op. 94/4
Über  die Heide  op. 86/4
Liebestreu  op. 3/1

RICHARD  WAGNER
Introduktion und Lied an den Abendstern
από την όπερα Tannhäuser (μεταγραφή  Werner  Thomas-Mifune)

DAVID  POPPER
Chanson  villageoise   op. 62/2

PIOTR  ILITCH  TCHAIKOVSKY 
'Αρια της Πωλίνας
από την όπερα Ντάμα Πίκα
 Άρια του Λένσκι
από την όπερα  Ευγένιος Oνιέγκιν (μεταγραφή  M. Boukin)

VINCENZO BELLINI
De! non volerli vittime
από την όπερα Norma
 
RUGGIERO LEONCAVALLO
Serenade

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
The Coolin
(μεταγραφή για σόλο βιολοντσέλο Ilse de Ziah)

 

Η Αμαλία Γιαννοπούλου ξεκίνησε τις σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών (τάξη Ελ. Παπασταύρου). Συνέχισε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (τάξη Δημήτρη Μαγκριώτη) απ΄όπου πήρε το δίπλωμά της το 1995 με άριστα παμψηφεί. Μελέτησε με τον Δημήτρη Πάτρα στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε σε σεμινάρια βιολοντσέλου καθώς και σε σεμινάρια ορχήστρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους F. Sellheim, Δ. Πάτρα (Πόρτο Καρράς), A. Noras (Φεστιβάλ Pablo Casals), D.Schaffran (Διεθνή Σεμινάρια Σλοβακίας) κ.ά.
Υπήρξε μόνιμο μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 1995 μέχρι το 2012. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες μουσικής δωματίου με διάφορα σχήματα στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Συμμετείχε σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Από το 1998 μέχρι το 2010 συνεργάστηκε με τη μίμο Isabelle Schweitzer σε παραστάσεις παντομίμας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναλαμβάνοντας τόσο τη μουσική επιμέλεια όσο και την μουσική εκτέλεση έχει εμφανιστεί με διάφορα θεατρικά σχήματα (Χοροθέατρο Μετ’ Εμποδίων, Θέατρο Τέχνης, Διπλούς Έρως, Θέατρο Τζένη Καρέζη, Contretemps Berlin Ensemble de Danse Baroque κ.ά.). Το καλοκαίρι του 2002 συμμετείχε σε περιοδεία
της Hellenica Camerata στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική.
Διδάσκει βιολοντσέλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Είναι έκτακτο μέλος στη "Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών" και συμμετείχε στην περιοδεία της ορχήστρας στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. 

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε το Δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) το 1977. Συνέχισε τις σπουδές του στην École Normale de Musique de Paris (πιάνο, μουσική δωματίου & μουσική προετοιμασία όπερας) και μελέτησε συνοδεία τραγουδιού με τον Dalton Baldwin.
Από το 1982 έως το 1991 διετέλεσε πιανίστας - μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα των Παρισίων. Παράλληλα  εμφανίστηκε ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Μετακλήθηκε από την Όπερα της Λυών και τον μουσικό διευθυντή της Kent Nagano ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας. Το 1990 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών: Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη (Bilbao 1991), Η Επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου (Αθήνα 1993), Βάκχες του Αργύρη Κουνάδη (Αθήνα 1996) κ.ά. Έχει συνοδεύσει σεμινάρια τραγουδιού των Christa Ludwig, Anna Tomowa-Sintov, Alison Pearce, Marlis Petersen , Δήμητρας Θεοδοσίου, Δάφνης Ευαγγελάτου, Ζανέτ Πηλού, Μαρίνας Κρίλοβιτς, Άρη Χριστοφέλλη κ.ά. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες  στην Ελλάδα & το εξωτερικό.


ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΩΡΑ 20:30

TIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 10 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 5 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKETSERVICES

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000