Εργαστήριο πιάνου-μουσικής δωματίου: "Ανάπτυξη δημιουργικής σχέσης με την ερμηνεία" | Κ. Χάρδας
Εκπαιδευτικό Έτος 2022-2023

Εργαστήριο πιάνου-μουσικής δωματίου: "Ανάπτυξη δημιουργικής σχέσης με την ερμηνεία" | Κ. Χάρδας

Στο τριήμερο εργαστήριο πιάνου & μουσικής δωματίου "Αναπτύσσοντας μία δημιουργική σχέση με την ερμηνεία", ο Κώστας Χάρδας θα καθοδηγήσει τους σπουδαστές, ώστε να κατανοήσουν ολιστικά τα έργα που θα παρουσιάσουν και θα μελετήσουν.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαστήριο που θα δώσει εφόδια στους σπουδαστές, παράλληλα με την τεχνική. 

Περιλαμβάνει:
Σεμινάριο πιάνου με ελεύθερη επιλογή προγράμματος από Α' Μέση και πάνω. Μερικά ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε: Ποιο είναι το αισθητικό νόημα του έργου που παίζουμε; Πώς η βύθιση στις δομές του έργου μπορεί να συνεισφέρει στην ερμηνεία μας; Ποιοι τρόποι δημιουργικής προσέγγισης στο μουσικό κείμενο μπορούν να βοηθήσουν την ερμηνεία μας; Πώς καταλήγουμε στον κατάλληλο για μας δακτυλισμό;
Σεμινάριο μουσικής δωματίου. 
Πώς επιλέγουμε τα έργα που μας ταιριάζουν για κάποιο σύνολο; Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουμε στο πλαίσιο της ομαδικής ερμηνείας; Πώς οργανώνουμε την πρόβα μας; Τι προτεραιότητες δίνουμε στο χτίσιμο της ερμηνείας; Πώς κάνουμε δημιουργική την πρόβα μας; 
Εργαστήριο δημιουργικής ακρόασης ερμηνειών των έργων που μελετούμε.
Τι μας μεταφέρει η κάθε ερμηνεία; Ποιο είναι το αισθητικό της φορτίο; Ποια η σχέση της με δομικά xαρακτηριστικά του έργου; Γιατί συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις ερμηνευτικές αποφάσεις που ακούμε;
Εργαστήριο ανάλυσης και ερμηνείας. 
Περιλαμβάνει την αναλυτική προσέγγιση στα έργα που ερμηνεύουμε μέσα από διαφορετικά αναλυτικά πρίσματα και τεχνικές. Στόχος η κατανόηση των δομικών επιπέδων αφήγησης του έργου.

Τα εργαστήρια δημιουργικής ακρόασης, ανάλυσης και ερμηνείας θα είναι απολύτως εξατομικευμένα και θα γίνουν πάνω στα έργα που θα έχουν ερμηνεύσει τα ενεργά μέλη του Εργαστηρίου.

Ο Κώστας Χάρδας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη μουσική εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε πιάνο και μουσικολογία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ερευνητικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, ελληνική μουσική, μουσική του 19ου αιώνα έως σήμερα, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη, Studio University Press, κ.ά.) και στο εξωτερικό (Oxford University Press, Cambridge Scholar Press, Routledge, Bloomsbury Academic, κ.ά.). Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται διαλέξεις για τα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών των πανεπιστημίων Columbia (το 2014) και Harvard (το 2019).

Ως πιανίστας εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium (12 πιανίστες – 6 πιάνα). Ηχογραφήσεις: "In the Depth of the Looking Glass" (Naxos, 2013), "The American Album", με την Patricia Surman (φλάουτο) (Centaur Records, 2016), "Γιώργος Σισιλιάνος: Επετειακή Ηχογράφηση", με την Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο) (Ίριδα Classical, 2016). Το CD για την εταιρεία Naxos βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Στις πρόσφατες δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η παρουσίαση και ηχογράφηση στο Λονδίνο έργων για βιολί και πιάνο Ελλήνων συνθετών με την Βικτωρία Ζόρα.

10 ΕΩΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΜΕΓ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΜΕΓ. ΤΕΤΑΡΤΗ) 2023

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΛΩΝ 120 € 
/ σπουδαστές Ωδείου Φ. Νάκας 100 € /

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΑΚΡΟΑΤΩΝ 40 €
/ σπουδαστές Ωδείου Φ. Νάκας 30 € / 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000

Πατήστε ΕΔΩ για να δηλώσετε συμμετοχή.