"Μουσική και Σώμα" Διάλεξη της Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου
Εκπαιδευτικό Έτος 2022-2023

"Μουσική και Σώμα" Διάλεξη της Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου

 

 • Πώς επικοινωνούμε μουσικά με τον χορευτή;
  Το σώμα αντιλαμβάνεται τον ήχο και τη μουσική και αντιδρά σε αυτό ποικιλοτρόπως. Μπορούμε σωματικά να αποκωδικοποιήσουμε τη μουσική με διάφορους τρόπους.
 • Με ποιον τρόπο ακούμε τη μουσική;
 • Τι ακούμε όταν χορεύουμε στη σιωπή;
 • Πώς ερμηνεύει ένας χορευτής τα μουσικά σύμβολα; Αποδίδουμε κινησιολογικά ένα ρυθμικό μοτίβο, μία μελωδία, μία φράση.
 • Ποια στοιχεία ενός μουσικού έργου γίνονται έμπνευση και εργαλείο για κινησιολογικές δραστηριότητες; Πειραματιζόμαστε κινησιολογικά
  χρησιμοποιώντας διάφορες μουσικές τεχνικές.

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη - παρουσίαση της καθηγήτριας πιάνου του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Κωνσταντίνας Πολυχρονοπούλου που απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν και θέλουν να διευρύνουν τις μουσικές τους γνώσεις, εμπλουτίζοντας το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο, αλλά και σε οποιονδήποτε αγαπά τις τέχνες της μουσικής και του χορού.

  Συμμετέχουν οι χορεύτριες:
  Αλίκη Γεωργίου
  Παναγιώτα Τζιλιβάκη

  ___________________________

  Η Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής - Μουσική Παιδαγωγική» του University of Nicosia (MMus in Music Education). Με πλήρη υποτροφία και έπαινο Cum Laude, ολοκλήρωσε τις σπουδές σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου, (BM in Music Theory and Composition) στο Hellenic American University. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο με άριστα και έπαινο καλύτερης επίδοσης, έχοντας δουλέψει πιανιστικό ρεπερτόριο με τις καθηγήτριες Beata Pincetić, Mερόπη Κολλάρου και Ελένη Νταφέκα. Επίσης, έχει πτυχίο Ειδικό Αρμονίας και Αντίστιξης με καθηγητή τον Γιώργο Κυριακάκη.
  Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και μουσικής δωματίου στη Σουηδία και συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου, σύνθεσης, φωνητικής, μουσικού αυτοσχεδιασμού, μουσικοθεραπείας και φωνητικής μουσικοθεραπείας. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το θέατρο παίρνοντας μαθήματα κινησιολογίας και υποκριτικής -μέθοδο Γκροτόφσκι- με τους Αγγέλα Λύρα και Βασίλη Λάγγο, καθώς και θεατρικού παιχνιδιού με τον Γιάννη Πετσόπουλο.
  Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 2014. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Αγγλικό σύστημα ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music) και διδάσκει θεωρία και ιστορία της μουσικής σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού από το 2013.

  Ως καθηγήτρια μουσικής σε σπουδαστές χορού, διδάσκει την θεωρία και την ιστορία της μουσικής, ως επί το πλείστον, μέσω της κίνησης (Dancing Behind The Music), δημιουργώντας μαζί με τους σπουδαστές πρωτότυπες μικρής διάρκειας χορογραφίες (ΑVDP 9 festival, 7ο Συνέδριο-Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Παγκόσμια μέρα Χορού 2014, Dance Days Chania 7). Επίσης, τον Ιούνιο του 2019 παρουσιάστηκε η performance LINK (σύνδεση μουσικής και χορού βασισμένη στις βασικές αρχές της μουσικής σύνθεσης) με χορεύτρια και συν-δημιουργό την Λαμπρινή Γκόλια στο θέατρο Ροές.

  Τον Ιανουάριο του 2022, εκδόθηκε το βιβλίο της Μουσική και Σώμα, το μουσικό εγχειρίδιο των χορευτών, από τις εκδόσεις Νάσος.

  Ως πιανίστα συμπράττει σε συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ οι συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε αίθουσες στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ωδείο Αθηνών, Athenaeum, κ.ά.) από καταξιωμένα σύνολα (το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Aeolos, κ.ά). Συνθέτει μουσική για χορογραφίες και video-performances από διακεκριμένους χορογράφους, (A. Κανελλοπούλου, Α. Δημητριάδου Lindahl, Α. Σταυρόπουλος, Λ. Γκόλια, Σ. Φαλιέρου, Φ. Αποστόλου, Μ. Μανουκιάν, κ.ά.) οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Grimm Knot Festival, Perpignan Arts Festival, Malta International Arts Festival, 7th Athens Video Dance Project, 15ο Φεστιβάλ Χορού από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων-Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 11th Ramallah Contemporary Dance Festival, 7th - 10th -11th Dance Days Chania, Off Europa Kunst Festival, 13th Arc For Dance Festival, Aerowaves, 27th Kalamata Dance Festival, 9ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, κ.ά.)


  ΤΡΙΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 | ΩΡΑ 19:00

  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ | ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.:  2103634000