Είμαστε ο σύνδεσμός σας με το Berklee College of Music

Το Berklee κρατά τα σκήπτρα της μουσικής εκπαίδευσης παγκοσμίως. Μουσική εκτέλεση, Μουσική παραγωγή, Σύνθεση, Music Business / Management, Μουσική για τον κινηματογράφο, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους εκπαιδεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες σπουδαστές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να σπουδάσουν στο καλύτερο κολέγιο σύγχρονης μουσικής στον κόσμο. Στις τάξεις των αποφοίτων του Berklee College of Music συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως: John ScofieldAl DiMeolaSteve VaiQuincy JonesMelissa EtheridgeGary BurtonBranford Marsalis και πολλά ακόμη αστέρια της διεθνούς σκηνής.

Με ένα σώμα ταλαντούχων φοιτητών από περισσότερες από 100 χώρες, με αποφοίτους του να έχουν κερδίσει περισσότερα από 300 Grammy και Latin Grammy, το Berklee είναι το κορυφαίο κολέγιο για τη μουσική του σήμερα και του αύριο.

Βάσει συμβολαίου σύνδεσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μπορείτε να γραφτείτε στο Τμήμα Σπουδών Διπλώματος του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου μας και, με την αποφοίτησή σας, οι εκπαιδευτικές σας μονάδες (credits) να μεταφερθούν αυτόματα στο Berklee College of Music, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια των σπουδών σας στη Βοστώνη κατά τέσσερα εξάμηνα (δύο χρόνια). 
Το Ωδείο υποδέχεται σε ετήσια βάση τους κορυφαίους καθηγητές του Berklee για σεμινάρια και workshops

To Ωδείο είναι ιδρυτικό μέλος του Berklee International Network. To δίκτυο ιδρύθηκε το 1993 και με την πάροδο των ετών διευρύνθηκε συμπεριλαμβάνοντας ως συνεργάτες σχολεία και κολέγια σε όλο τον κόσμο. 

Global Academic Partners
Από το 2017 το Berklee, διακρίνοντας την εκπαιδευτική συνέπεια και τα άριστα εκπαιδευτικά αποτελέσματα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, το τίμησε ανακηρύσσοντάς το "Global Academic Partner" του Κολεγίου. Έτσι το Ωδείο εντάχθηκε στην πρώτη κατηγορία συνεργατών του Berklee, μαζί με 22 ακόμα Πανεπιστήμια και Κολέγια σε όλο τον κόσμο.

Το δίκτυο αναζητά ταλαντούχους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του Berklee College of Music και εργάζεται για να δημιουργήσει ευκαιρίες στους σπουδαστές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να στοχεύσουν σε μια επαγγελματική σταδιοδρομία με παγκόσμια οπτική. Πηγή μουσικής έμπνευσης για το Berklee International Network είναι η νέα τεχνολογία, οι καινούριες μουσικές ιδέες, οι μουσικές παραδόσεις των λαών σε ολόκληρη την οικουμένη. To δίκτυο στηρίζει τους αποφοίτους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που το αποτελούν, δίνοντάς τους ευκαιρίες εξέλιξης και εξασφαλίζοντάς τους παραγωγικές συνεργασίες. Το προσωπικό, οι καθηγητές του Berklee επισκέπτονται τα σχολεία του δικτύου για να πραγματοποιήσουν εργαστήρια, master classes, συναυλίες, συνεντεύξεις και ακροάσεις για υποτροφίες.

Yποτροφίες
Εντοπίζουμε τους πιο ταλαντούχους μουσικούς και τους βοηθάμε στις σπουδές τους και τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Κάθε χρόνο το Berklee College of Music απονέμει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στην Παγκόσμια Περιοδεία του (World Scholarship Tour). Καθηγητές του Κολεγίου ταξιδεύουν μέχρι την Ελλάδα για να σας ακούσουν να παίζετε ή να τραγουδάτε και να σας προσφέρουν τη δυνατότητα να φοιτήσετε στο Berklee με υποτροφία... Μπορεί να είστε κι εσείς ανάμεσα σ' αυτούς που θα ξεχωρίσουν. Μπορεί να είστε κι εσείς ανάμεσα στους υποτρόφους του Berklee College of Music. Κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Ζήστε στους ρυθμούς του πιο φημισμένου Κολλεγίου μοντέρνας μουσικής στον κόσμο!

Επιπλέον, 10.000 δολάρια προσφέρονται κάθε χρόνο ως υποτροφία σε αποφοίτους του Ωδείου.

2 χρόνια στην Αθήνα - 2 χρόνια στη Βοστώνη για το Bachelor
Η συμφωνία σύνδεσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (credit-transfer agreement) προβλέπει ότι κάθε απόφοιτος του Τομέα Μοντέρνας Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας να μπορεί να εγγραφεί στο Βerklee με τη διαδικασία αυτόματης μεταφοράς εκπαιδευτικών μονάδων (credits). Έτσι ο χρόνος σπουδών στο κολέγιο μειώνεται μέχρι και δύο χρόνια.

Δείτε ΕΔΩ ποια μαθήματα μεταφέρονται στο Berklee.

 

Aπό το β΄ εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους 2005-6, το Berklee, ξεκινώντας το δικό του πρόγραμμα 'Study abroad' έστειλε για πρώτη φορά μαθητές του να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, ανάμεσα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται, επέλεξε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Με εκτενή άρθρα Αμερικανοί σπουδαστές που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φοίτησαν στο Ωδείο περιγράφουν τις εντυπώσεις τους. Παραθέτουμε κάποιες:

- Amberly Rosen 'Το εξάμηνό μου στην Ελλάδα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Μαθαίνοντας να παίζεις παραδοσιακό βιολί, χορευτική μουσική απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας μ’ έναν καταπληκτικό δάσκαλο, ήταν κάτι για το οποίο πραγματικά το ταξίδι μου άξιζε τον κόπο.Ο καθηγητής μου Γιώργος Μαρινάκης δεν είναι μόνο ένας πολύ ταλαντούχος βιολιστής αλλά και άνθρωπος με απίστευτες γνώσεις επάνω στο αντικείμενό του. Υπήρξαν και πολλοί άλλοι καθηγητές παραδοσιακής μουσικής που ξεχώρισα, όπως ο Πέτρος, καθηγητής κρουστών, απ’ τον οποίο έμαθα πολλούς ελληνικούς ρυθμούς. Είχα την ευκαιρία να μάθω πώς παίζεται το παραδοσιακό μπουζούκι το οποίο είχα στη διάθεσή μου όλο το εξάμηνο'.

- Paris Strother 'Η διαμονή μου στην Αθήνα ήταν εμπειρία ζωής. Όταν ζει κάποιος για τέσσερεις μήνες σε μια ξένη χώρα, είναι σίγουρο ότι διευρύνεται ο τρόπος σκέψης του. Με την άφιξή μου στην Αθήνα οπωσδήποτε περίμενα να συναντήσω ένα διαφορετικό κλίμα και ένα καινούργιο τοπίο, αλλά η προσωπική αλλαγή που βιώνει κάθε φοιτητής που συμμετέχει στο πρόγραμμα ISA, είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εξοικειωθείς με τον τρόπο ζωής σ’ ένα ξένο περιβάλλον, ιδιαίτερα όσον αφορά στη γλώσσα. Όταν όμως πιάνεις τον εαυτό σου να μιλάει ελληνικά και να περπατάει τόσο άνετα σε μια πόλη, που μέχρι πριν λίγο σού ήταν άγνωστη, είναι μια φανταστική εμπειρία. Στα μουσικά πράγματα τώρα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας εκτός από τα βασικά μαθήματα του Berklee όπως Αρμονία και Ear Training διδάσκονται και μοναδικά μαθήματα που πραγματικά βοηθούν τους ξένους μαθητές να έχουν μία καλύτερη ματιά στην ιστορία της χώρας μέσω της μουσικής. Στο πολύ ωραίο μάθημα 'Ελλάδα: Σταυροδρόμι ρυθμού και ήχου' μπορείς να μάθεις για ρυθμούς σε μικτά μέτρα και για την ιστορική προέλευση των μουσικών οργάνων. Αλήθεια, πόσοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στα 4/4 και στα 16/16 ή ν’ αναγνωρίζουν αμέσως ένα σχήμα 15/16; Όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα αυτού του εξαμήνου ζήσαμε μια καταπληκτική εμπειρία από τον εορτασμό του Πάσχα στην Ελλάδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φαγητό, τον υπέροχο καιρό και την ιστορία της πόλης, κάνουν την Αθήνα έναν απίστευτο προορισμό για οποιονδήποτε ταξιδιώτη, και πολύ περισσότερο για έναν σπουδαστή του ISA'.

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις Ακροάσεις υποτροφιών

Η συμμετοχή στις ακροάσεις είναι αλληλένδετη με την αίτηση φοίτησης στο Berklee College of Music. To Κολέγιο δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές εκείνους που έχουν κάνει αίτηση φοίτησης στο Berklee να λάβουν μέρος στις ακροάσεις στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας ή σε οποιοδήποτε σχολείο του Berklee International Network. Περισσότερες πληροφορίες στο

www.berklee.edu/admissions/auditionandinterview


Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας ΕΔΩ ή να τηλεφωνήσετε στο 210 3634000.