Βασίλης Κίτσος

Βασίλης Κίτσος

Ανώτερα θεωρητικά

Ο Βασίλης Κίτσος έλκει την καταγωγή του από τη Λαμία, στο Δημοτικό Ωδείο της οποίας άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 11 ετών. Πήρε τα πτυχία των Ανώτερων Θεωρητικών και το Δίπλωμα Σύνθεσης με τον Χρήστο Σαμαρά. Είναι διπλωματούχος πιάνου της τάξης της Christine Fressinier και πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης με τους Θ. Αντωνίου, Ε. Hadjiev, Κ. Σιέμπη και Αλ. Καλογερά, καθώς και masterclass πιάνου με τους Μ. Τirimo, R. Szidon, J. Lagarde, Duo Ganevi.

Για αρκετά χρόνια μελέτησε με τον Γιώργο Χατζηνίκο.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και Γερμανία (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Sani festival, Kleiner Konzertsaal Gasteig Mόnchen κ.α.), εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα.

Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Μεταξύ αυτών το Κουιντέτο'Το ύστερο των Σαββάτων' σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη(έπαινος στα Workshops Σύγχρονης Μουσικής 2000 του Ο.Μ.Μ.Α.), μουσική για τη μουσικοθεατρική παράσταση Rien ne va plus(παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων, η οποία παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη σε αφήγηση Πέμης Ζούνη και επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου), Kammersymphonie(Παραγγελία Ο.Μ.Μ.Α.)

Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και Γερμανία και αναμεταδοθεί από το Κλασικό Τμήμα του Εθνικού Ραδιοφώνου της Ισπανίας.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο 'Φίλιππος Νάκας' και στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, έχοντας ξεκινήσει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα το 1991. Από το Σεπτέμβριο του 1999, είναι διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ των υποχρεωτικών μαθημάτων αντίστιξης και φούγκας στη γενική κατεύθυνση, καθώς και μουσικής υφής στην κατεύθυνση σύνθεσης.

Ασκεί τα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης.