Νέλλη Οικονομίδου

Νέλλη Οικονομίδου

Βιολί | Παιδική-νεανική ορχήστρα | Μουσική δωματίου

Η Νέλλη Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιολί στην τάξη της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ στα Ωδεία Αθηνών και Πειραιώς.

Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 1985 (α΄ βιολιά).

Διετέλεσε Εξάρχουσα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, που ίδρυσε ο τότε διευθυντής της Κ.Ο.Α. Γιάννης Ιωαννίδης με την οποία εμφανίστηκε και ως σολίστ στην Αθήνα , την επαρχία και την ελληνική τηλεόραση.

'Έλαβε μέρος στα σεμινάρια της Ε.Ο.Κ. για Ορχήστρα ως κοντσερτίνο (1982 Χίος, 1983, 1984 Κέρκυρα) με καθηγητές τους Dr. Victor Liebermann και Pavlovitsh όπου εμφανίστηκε και ως σολίστ.

Το 1987 επιλέγεται ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου 'Ατενέουμ' με το οποίο εμφανίζεται στην Αθήνα, αίθουσα Μαρία Κάλλας, Παλλάς υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Α., Φ.Νάκας 'οι νέοι για τους νέους', Δημοτικό Αθηναϊκό θέατρο κλπ και στην επαρχία (Βόλος - Δημοτικό θέατρο) (1987-1990), Ιωάννινα κ.α.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας δωματίου 'Έγχορδα Αθηνών' όπου μέχρι τη διάλυσή του κατείχε την θέση της Εξάρχουσας. Με τα 'Έγχορδα Αθηνών' έχει εμφανιστεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής, στο Παλλάς υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Α., στην αίθουσα Φ. Νάκας, με τον Ελληνογαλλικό σύνδεσμο στον 'Παρνασσό', στο Ωδείο Αθηνών, στα 'Κρυστάλλεια' κ.α., στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Κ.Ο.Θ., στο Φεστιβάλ Κέρκυρας, στα Ιωάννινα, στον Πύργο, στα κυριακάτικα πρωινά του Γ΄Προγράμματος κ.α. καθώς και στο εξωτερικό, στο 43ο διεθνές Συνέδριο Νομπελιστών στο Λίνταου της Γερμανίας ύστερα από τα κολακευτικότατα σχόλια του Γεχούντι Μενουχιν που άκουσε την ορχήστρα στην Ελλάδα.

Από το 2000 είναι ιδρυτικό μέλος του 'Συνόλου Εγχόρδων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αΚρΟΑμα», όπου διετέλεσε και εξάρχουσα και με το οποίο έχει εμφανιστεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στις κυριότερες αίθουσες συναυλιών σε Αθήνα και επαρχία και έχει συμπράξει με τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και με σημαντικούς καλλιτέχνες του εξωτερικού.

Έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν γράψει έργα ειδικά για το σύνολο, που έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες και ελληνικές εκτελέσεις έργων όπως των συνθετών Θεόδωρου Αντωνίου, Olli Kortekangas, Yang Chang, κλπ.

Είναι μέλος του κουιντέτου 'Ένωδον' (Κώστας Αυγερινός τρομπόνι, Παναγιώτης Καίσαρης - Γιώργος Λασκαρίδης τρομπέτα, Μιχαήλ Σμιρνώφ βιόλα, Έφη Παπαθωμαΐδη πιάνο), με το οποίο παίζουν έργα από τον 17ο αιώνα έως τον 21ο και έχουν συμπράξει με τους Scott Hartmann τρομπόνι, Vincent DiMartino τρομπέτα, Γιώργο Φαρούγγια φαγκότο κ.α.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του 'Oboe Quartet' με την Χριστίνα Παντελίδου όμποε, τον Μιχαήλ Σμιρνώφ βιόλα και την Ήβη Παπαθανασίου βιολοντσέλο.

Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει ηχογραφήσει για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Διετέλεσε μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας με τους Τάτση Αποστολίδη, Γιώργο Δεμερτζή, Γιάννη Τζουμάνη για την κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του βιολιού στα μουσικά σχολεία.

Ξεκίνησε τη διδασκαλία το 1985 αρχικά στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ατενέουμ, ενώ από το 1992 διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και από το 2001 και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Από τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και την διδασκαλία μουσικών συνόλων και ορχήστρας για μικρά παιδιά από ηλικίας 5 ετών και πάνω.

Μαθητές της έχουν βραβευτεί στους Πανελλήνιους και Παγκύπριους διαγωνισμούς του Φίλωνα (Κατερίνα Κουκά Α' βραβείο, Αγάπη Καρακουσόγλου και Γαρυφαλλιά Κερκέζου Α' έπαινος), στους Μουσικούς αγώνες του Υπουργείου παιδείας (Νεφέλη Λιούτα Β' Βραβείο, Αγάπη Καρακουσόγλου Γ' Βραβείο) και το 2010 στον Διαγωνισμό Χ.Ο.Ν. η μαθήτριά της Γαρυφαλιά Κερκέζου απέσπασε το Α’ Βραβείο με Αριστείο αφού όλη η επιτροπή την βαθμολόγησε με Άριστα.

Η Νέλλη Οικονομίδου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Παραρτημάτων Μελισσίων και Γλυφάδας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.