Μουσικά Σύνολα Τομέα Κλασικής Μουσικής

  Αρχική / Μάθημα

 

  • Χορωδία
  • Ορχήστρα Εγχόρδων
  • Παιδική Oρχήστρα
  • Παιδική Χορωδία
  • Σύνολο Κίθαρις
 
 

Η δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων μουσικών συνόλων και η συνεργασία των μαθητών αποτελεί την πεμπτουσία της ολοκληρωμένης μουσικής εκπαίδευσης.

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, αξιοποιώντας σε ομαδικό επίπεδο το έμψυχο μαθητικό του δυναμικό, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους σπουδαστές να επανδρώσουν τα μουσικά σύνολα του Τομέα Κλασικής Μουσικής, αποκτώντας ανεπανάληπτες εμπειρίες συλλογικής εκτέλεσης και τη γνώση και πρακτική που είναι απαραίτητη για τον αυριανό επαγγελματία.

Η Χορωδία και η Ορχήστρα Εγχόρδων εμφανίζονται συχνά σε συναυλίες και, με εντατική δουλειά καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, παρουσιάζουν ένα αποτέλεσμα επαγγελματικού επιπέδου. Στη διάρκεια κάθε χρονιάς που περνά, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου ανθίζουν και εξελίσσονται και μαζί τους εξελίσσεται και το επίπεδο ενός εκάστου σπουδαστή.

Οι συχνές συναυλίες των Ορχηστρών Εγχόρδων του Ωδείου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα αποτελούν ελπιδοφόρα μουσικά καλέσματα και φανερώνουν την άρτια δουλειά που γίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τις ορχήστρες διευθύνουν η Ναντέζντα Σαραντίδου (Αθήνα), η Παρασκευή Καραγιάννη (Θεσσαλονίκη) και η Ιουλία Μάκου (Ιωάννινα).

Στην Αθήνα, κάθε εμφάνιση της Χορωδίας του Ωδείου αποτελεί για όλους τους συμμετέχοντες ένα στοίχημα αφοσίωσης στη μουσική που κερδίζεται με πρόβες και μελέτη. Η προετοιμασία και διεύθυνση της χορωδίας ανήκει στον Μιχάλη Παπαπέτρου.

Το δεκαμελές κιθαριστικό σύνολο του Ωδείου Φίλιππος Νάκας 'Κίθαρις' ιδρύθηκε το 2011 από τον σολίστ και καθηγητή κιθάρας Ιάκωβο Κολανιάν. Πέρα από τις συχνές εμφανίσεις του στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, το σύνολο έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή στο μουσικό διαγωνισμό του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ (International Renaissance Music Festival) στην Αρμενία – Μάιος 2012, όπου απέσπασε το δεύτερο βραβείο στη κατηγορία των μουσικών συνόλων. Τον Ιούνιο του 2012 εμφανίστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εμφανίστηκε στη σειρά εκδηλώσεων 'Στον κήπο του Μεγάρου' στο Μ.Μ.Α, ερμηνεύοντας το έργο 'Delos' του Κώστα Γρηγορέα, ειδικά γραμμένο για το σύνολο.

Η Παιδική Ορχήστρα του Ωδείου δημιουργήθηκε το 2010 από τη Νέλλη Οικονομίδου με στόχο να κοινωνικοποιήσει μουσικά τους μικρούς σπουδαστές, βγάζοντάς τους από την απομόνωση του δωματίου μελέτης και φέρνοντάς τους σε επαφή με άλλους σπουδαστές ιδίων η άλλων οργάνων σε μια από κοινού μελέτη έργων είτε από το κλασικό ρεπερτόριο είτε από τη μουσική του κινηματογράφου, ή απλώς κομματιών που τα παιδιά γνωρίζουν και αγαπούν. Έτσι γίνεται πράξη η έννοια 'παίζω' μουσική με άλλα παιδιά. Τον Ιούνιο του 2013 η παιδική ορχήστρα εμφανίστηκε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε σύμπραξη με τους συμμετέχοντες της σειράς εργαστηρίων 'Τα Χάλκινα της ΚΟΑ'. Με τις πολυάριθμες εμφανίσεις της η παιδική - νεανική ορχήστρα δίνει ένα στίγμα ζωντάνιας και χαράς και έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. 
 

Μουσικά Σύνολα Τομέα Κλασικής Μουσικής Μουσικά Σύνολα Τομέα Κλασικής Μουσικής