Στέφανος Ανδρεάδης

Στέφανος Ανδρεάδης

Ανώτερα και υποχρεωτικά θεωρητικά

Ο Στέφανος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κιθάρα, Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Τζαζ Αρμονία και αυτοσχεδιασμό, Βυζαντινή Μουσική και τελικά αποφοίτησε, από το Πειραϊκό Ωδείο και τον Σπύρο Ραυτόπουλο, με Δίπλωμα Σύνθεσης (Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο). Παράλληλα σπούδασε Διοίκηση-Οικονομία στο Τ.Ε.Ι Ηρακλείου Κρήτης. Αργότερα έλαβε και πανεπιστημιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, κατεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής, ειδικότητα Σύνθεσης.

Ύστερα από μια μακροχρόνια περίοδο διδασκαλίας σε Ωδεία και Δημόσια Εκπ/ση, του δόθηκε η δυνατότητα, από το Υπουργείο Παιδείας (2 υποτροφίες), για μεταπτυχιακές σπουδές Μουσικής στο Παν/μιο του Nottingham (UK). Του απονεμήθηκε Master of Musical Arts (2002) και Doctor of Musical Arts (2005) στη Σύνθεση με τον Dr. Nicholas Sackman.

Ως κιθαρίστας και συνθέτης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς με συμμετοχές σε συναυλίες, διεθνή φεστιβάλ και ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα (Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών (Ινστιτούτο Goethe, Φίλιππος Νάκας, Φεστιβαλ Λόγιας Μουσικής Δωματίου, Μουσικός Μαης-Απρίλης Πειραιά, Αltera musica, σύνολο από την Ορχήστρα της Πάτρας, 3o πρόγραμμα Ε.Ρ.Τ., Αθήνα 9.84,Αιγαίο FM, Ι.Μ. Κερκύρας, Seven X’ κ.α.), στην Αγγλία (London Sinfonietta, Kreutzer String Quartet, Αllegri String Quartet, Rebecca Lee, Kate Hamilton κ.λ.π) και Βουλγαρία.

To έργο του 'Νέμεσις' βραβεύτηκε με το Hallward Prize for Musical Composition 2003 (UK), ενώ την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Αuros» στις Η.Π.Α.

To κουαρτέτο εγχόρδων 'Κλίμαξ' διακρίθηκε στο 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής Δωματίου 2004 και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί σε workshop από το διεθνούς φήμης κουαρτέτο 'Kreutzer'στο City of Birmingham Symphony Orchestra Hall. Το έργο του ‘Melos I’ διακρίθηκε στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής Δωματίου 2005.

Τα έργα του ‘Μελος Ι’ και ‘Κλίμαξ’ έχουν εκδοθεί.

Είναι τακτικό Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Με την τζαζ και την τζαζ κιθάρα ασχολείται συστηματικά από το 1985, τη χρονιά όπου γνώρισε τον Σπύρο Ραυτόπουλο (Θεωρία της τζαζ-Μ. Αλεξίου, Σπ. Ραυτόπουλος) και τον κιθαρίστα Δημοσθένη Βερετεκνίδη. Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς της τζαζ ( Γ. Κοντραφούρης, Δ. Δημητριάδης, Αλεξ. Κτιστάκης, Σταυρος Ντουβας, Σπυρος Μανεσης, Βασίλης Ρακοπουλος, Δημ. Καλαντζής, Μανος Λούτας, Armen Donelian, Karlheinz Miklin, Marc Abraams, Criste Doran, Fergus Curie, Peter Massing, Kea Johnson, Nίκος Τουλιάτος, Δ. Βερετεκνίδης, Γ. Κιτσόπουλος, Γ. Γεωργιάδης, Κωστης Χριστοδούλου, Τάσος Ζώης, Αλμπ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πολυχρονάκος, , Γ. Νοταράς, Αλεξάνδρα Πασχάλη, Μαρία Μόρις, Λουκία Παλαιολόγου, Κ. Κουβίδης, Νίκος Δελαπόρτας, Περικλής Τριβόλης, Τέρυ Βακιρτζογλου, Στέλιος Βαρβέρης, Χ. Αδριανός, Θ. Μπούλης, Γ. Χατζόπουλος, Ιωάννα Μιτσόγλου, Νίκος Νικολόπουλος κ.α.) και εμφανίζεται στις τζαζ σκηνές της Αθήνας. Κάποιες ενδεικτικά σημαντικές στιγμές είναι η συμμετοχή στο Διεθνές φεστιβάλ φίλων της Τζαζ (1994), οι ηχογραφήσεις τζαζ μουσικής στο 2ο και 3ο πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ (1995). Από το 1996 έως το 2000 με τον πιανίστα Γ. Κιτσόπουλο, τους μπασίστες Fergus Curie/Θ. Μπούλη και τον ντράμερ Γ. Νοταρά σχηματίζει το προσωπικό του κουαρτέτο. Η δουλειά αυτή παρουσιάζεται ζωντανά σε διάφορες μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο (Αθήνα 9.84, Αιγαίο F.M) , στην τηλεόραση (Seven X’-Χάρην Ευφωνίας), στο περιοδικό (Τζαζ@Τζαζ) και τελικά ηχογραφείται σε στούντιο ‘Εσωτερικός Ανεμος’(1999).

Στο παν/μιο του Νότινχαμ (2002-2006), παράλληλα με τη συνθετική του δραστηριότητα, συμμετέχει σε workshops, τζαζ μουσικά σύνολα και γίνεται βοηθός του Prof. Mervyn Cooke στο σεμινάριο τζαζ που οργανώθηκε από το University of Nottingham (2003).

Διδάσκει από το 1990 τζαζ κιθάρα, αυτοσχεδιασμό και ανώτερα θεωρητικά στο Πειραικό Ωδείο, στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού και στο ωδείο Φίλιππος Νάκας. Επίσης είναι Εκπ/κός Μουσικής στην Α’θμια Εκπαίδευση από το 1996. Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι διδάσκων του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα εξής αντικείμενα: Σύνθεση, Τζαζ Θεωρία και Ενορχήστρωση, Τζαζ Κιθάρα, Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού.

Τον Ιούνιο του 2009 είναι επικεφαλής του Ionian Jazz Ensemble, εκπροσωπώντας μουσικά την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών στο Αχίλλειο της Κέρκυρας. Εμφανίζεται με το συγκρότημα ‘Flying Jazz’ (αποτελούμενο από διδάσκοντες και καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, Στέφανος Ανδρεάδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος-Δρακος Κτιστάκης), παρουσιάζοντας τις δικές του συνθέσεις. Η δουλειά αυτή ηχογραφείται αυτόν τον καιρό και σύντομα θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.