Γιολάντα Αθανασοπούλου

Γιολάντα Αθανασοπούλου

Μονωδία

Η σοπράνο Γιολάντα Αθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο με την μέτζο σοπράνο Γιολάντα ντι Τάσσο (Δίπλωμα μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και έπαινο), καθώς και πιάνο αλλά και ανώτερα θεωρητικά(πτυχίο Ωδικής &ειδικό Αρμονίας).

Παρακολούθησε μαθήματα τελειοποίησης της τεχνικής κλασικού τραγουδιού με την Δέσποινα Καλαφάτη καιmasterclasses με την Βαρβάρα Γκαβάκου καιμε τον Μαέστρο Κωστή Κωνσταντάρα.

Συμμετείχε σε σεμινάρια: του Άρη Χριστοφέλη (Γαλλική όπερα),της Δήμητρας Θεοδοσίου (τεχνική τραγουδιού) καθώς και του F. Ellero D’ Artegna.

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα υποκριτικής, για ένα χρόνο, στο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ».

Ως χορωδός έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών και παραστάσεων, είτε ως τακτικό είτε και ως έκτακτο μέλος επαγγελματικών χορωδιών και φωνητικών συνόλων, όπως: · Στο Φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια»,  · Στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ του Οδυσσέα Ελύτη,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, · Στα Φωνητικά σύνολα της ΔΕΗ ΑΕ.
Από το 2000, συνεργάζεται τακτικά με τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
 
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί:
· Με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (Συναυλία στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής), στο έργο «Ο Καποδίστριας», για την επέτειο της εξόδου του Μεσολογγίου, σε μουσική Γιώργου Βούκανου,
· Με το μουσικό σύνολο «Άρια»,σε συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας,
· Με τη Μαντολινάτα «Ο Διονύσιος Λαυράγκας», σε τραγούδια ρετρό των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη κ.ά., Σμυρναϊκά τραγούδια των Τούντα, Σκαρβέλη κ.ά. καθώς και άριες και ντουέτα Ελληνικής Οπερέτας,
· Στην οπερέτα «Καλοπερέτα κι έρχεται», στο Θέατρο της Ημέρας,
· Στο φωνητικό σύνολο του Καθεδρικού Καθολικού Ναού Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου συνεχώς, από το 2002.

Δισκογραφία: · ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑτου Οδυσσέα Ελύτη, σε Μουσική Γ.Κουρουπού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) · ΣΜΥΡΝΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ(μουσικό σύνολο «Ο Διονύσιος Λαυράγκας») · ΟΠΕΡΕΤΕΣ (μουσικό σύνολο «Ο Διονύσιος Λαυράγκας») · ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΣΟΥΓΙΟΥΛ, ΑΤΤΙΚ (μουσικό σύνολο «Ο Διονύσιος Λαυράγκας») · ΜΗΔΕΙΑ (Μουσική Μιχάλη Ανδρονίκου)

 
Έχει διδάξει Μονωδία, από το 2007, σε διάφορα ωδεία (π.χ. «Εν Ωδεία», «Όπερα», «Αθηνά» κ.ά.)