Χρήστος Παρασκευόπουλος

Χρήστος Παρασκευόπουλος

Εκκλησιαστικό όργανο

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι μουσικές του σπουδές ξεκίνησαν με τη γνωστή καθηγήτρια πιάνου Ευαγγελία Χασαπλαδάκη. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη Πιάνου της Καίτης Τρούλη το 1994 και από την τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Σπύρου Κλάψη το 1997 με πτυχίο Αντίστιξης. Επίσης είναι κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μαθητεύοντας με τον οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Nicolas Kynaston.

Όντας ένας από τους λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και από το 1997 συνεργάζεται ως οργανίστας με τη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών Christukirche πραγματοποιώντας συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου στις οποίες εκτός από τον ίδιο λαμβάνουν μέρος και άλλοι συντελεστές όπως καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, του τμήματος Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηνών, των Η2Opera και άλλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών.

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες και ναούς της Ελλάδας όπως οι: Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, Γερμανική Εκκλησία, Αγγλικανική Εκκλησία, Άγιος Παύλος Πειραιώς, Ιερά Καρδία Αθηνών, Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, Άγιος Φραγκίσκος Ρόδου, Παναγία της Νίκης Ρόδου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Φιλολογικού Συνδέσμου «Παρνασσός». Έχει συμμετάσχει στα δύο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Nicolas Kynaston. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Άγιο Φραγκίσκο της Ρόδου. Επισκέπτεται τη Ρόδο κάθε μήνα για να παίξει εκκλησιαστικό όργανο, να οργανώσει τη χορωδία αλλά και για να επιθεωρήσει τα δύο εκκλησιαστικά όργανα των ναών.

Έχει επίσης εμφανιστεί στο Λονδίνο στην εκκλησία All Souls Langham Place και στο Ισραήλ στην εκκλησία San Salvatore στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ «October Organ Series» με ατομικά ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου και έχει προσκλήσεις για εμφανίσεις στην Ιταλία, Μεγάλη Βρεττανία και Γερμανία.

Το 2008 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία “Musica Sacra”, με την οποία παρουσιάζονται έργα θρησκευτικής μουσικής με έμφαση στις περιόδους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και είναι η μοναδική χορωδία αυτού του ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

Έχει πραγματοποιήσει δισκογραφία με δύο CD, ένα με έργα για εκκλησιαστικό όργανο με τίτλο: «Θεός το φρούριον ημών» και «Χριστουγεννιάτικη Μελωδία», ενώ ετοιμάζει την τρίτη του δισκογραφική εργασία. Εκτός από τις εμφανίσεις σε συναυλίες, ασχολείται και με τη διδασκαλία του εκκλησιαστικού οργάνου σε Αθήνα και Ρόδο.