Κωστής Κωνσταντάρας

Κωστής Κωνσταντάρας

Χορωδία | Διεύθυνση Χορωδίας | Διεύθυνση Ορχήστρας

Ο Κωστής Κωνσταντάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Μουσική (Ανώτερα Θεωρητικά & Μονωδία) αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια, στην Αυστρία και στη Γερμανία, ειδικευόμενος στη Διεύθυνση Χορωδίας & Ορχήστρας κοντά στους διακεκριμένους Μαέστρους Willi Traeder, Martin Schmidt & Gerd Müller-Lorenz. Παρακολούθησε επίσης Masterclasses Μονωδίας των Maria Stader, Peter Sefzig, Αντώνη Καλαϊτζάκη και Θάλειας Μοίρα και διεύθυνσης των Laszlo Heltay, Helmuth Rilling και Θόδωρου Αντωνίου.

Είτε ως Σολίστ (Βαρύτονος) είτε ως Μαέστρος έχει συμπράξει με όλες τις γνωστές ελληνικές, αλλά & με ονομαστές ξένες συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ελληνική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση, συμμετέχοντας σε Όπερες & Ορατόρια, Συναυλίες και Ρεσιτάλ καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ, σε πάμπολλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδεικτικά, δύνανται να αναφερθούν οι συμφωνικές ορχήστρες της Πράγας, της Βουδαπέστης, της Σόφιας, της Κόρδοβας, της Κοπεγχάγης, η Armonia Nova του Παρισιού, η Μetropol Orchestra (Άμστερνταμ), I Solisti Venetti κ.ά., ενώ οι Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Βίκτωρ Αρδίττης, Michael Hampe, Pierre Jourdan, Pierre Caux, Marcel Corneloux, Michael Schöenwandt, Ivan Fischer, Leo Brower, Sir Nevil Mariner κ.ά. είναι μερικοί από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες & μαέστρους, με τους οποίους έχει, κατά καιρούς, συνεργασθεί.

Το Νοέμβρη του 1989 ίδρυσε τη μικτή επαγγελματική χορωδία FONS MUSICALIS (Μουσική Πηγή), με την οποία, από το 1991 μέχρι σήμερα, συνεργάζεται τακτικά με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (54 διαφορετικά έργα, εκ των οποίων 9 πρώτες Ελληνικές & 13 πρώτες Παγκόσμιες εκτελέσεις), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο, Μικρό & Μεγάλο Θέατρο Επιδαύρου κ.ά.), την Ελληνική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση καθώς και με άλλους αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα & στην Ευρώπη.

Από τον Ιούλιο 2003 μέχρι και τον Απρίλιο 2005 χρημάτισε Μαέστρος της Μικτής Επαγγελματικής Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ.

Από το Μάρτιο του 2005 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων (Ορχήστρας Εγχόρδων και Μεικτής Χορωδίας) της ΔΕΗ ΑΕ, ενώ, εδώ και σχεδόν τριάντα έτη, δραστηριοποιείται παράλληλα & ως παιδαγωγός, διδάσκοντας Μονωδία & Διεύθυνση Χορωδίας σε διάφορα ωδεία (π.χ. Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Ωδείο κ.ά.), διδάσκοντας σε σεμινάρια, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και έχοντας την ευθύνη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Δημοτικού Ωδείου Μυκόνου «Γεώργιος Αξιώτης» (1989-2012) και του Δημοτικού Ωδείου Αργυρούπολης «Γιώργος Μιχαλακέας» (1990-2012).

Σταθμό στην μέχρι σήμερα καριέρα του αποτελεί το ότι τιμήθηκε να είναι ο επίσημος Μαέστρος στις τελετές έναρξης & λήξης των Παρα-Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα-2004, διευθύνοντας 750 χορωδούς, απ’ όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς.