Νίκος Ζάρκος

Νίκος Ζάρκος

Κιθάρα

Ο Νίκος Ζάρκος (γεν. 1981, Καβάλα) ξεκίνησε τις σπουδές κιθάρας σε ηλικία 8 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, συνέχισε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο και απέκτησε το Δίπλωμα του από την τάξη του Στέλιου Μούστου στο Θουκυδίδειο Ωδείο της Αθήνας.

Την περίοδο 1999-2003 φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου με καθηγητή κιθάρας τον Robert Brightmore και μπαρόκ λαούτου τον David Miller, αποφοιτώντας με τον τίτλο Bachelor of Music.

Την περίοδο 2003-07 συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης/Augsburg με καθηγητή κιθάρας τον Franz Halasz και μπαρόκ μουσικής τον Eduardo Egüez. Αποφοίτησε με τους τίτλους Diplommusiker (K.A.) και Meisterklassendiplom.

Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια της παγκόσμιας κιθαριστικής ελίτ: Leo Brouwer, Manuel Barrueco, David Russell, Pepe Romero, Roberto Aussel, Aniello Desiderio, Joaquín Clerch, Marco Socías, Alex Garrobé, Zoran Dukic, Oscar Ghiglia, Hubert Käppel, Ricardo Gallén, Κώστα Κοτσιώλη και Kazuhito Yamashita.

Τον Απρίλιο του 2011 κυκλοφόρησε σε CD η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο Ελληνική Μουσική του 21ου αιώνα για Κιθάρα (Subways Music) με πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Θόδωρου Αντωνίου, Χριστίνας Αθηνοδώρου, Γεωργίας Καλοδίκη, Νίκου Χαριζάνου, Γουίλιαμ Αντωνίου, Γιάννη Καλαντζή και Λεωνίδα Κανάρη). Ταυτόχρονα, επιμελήθηκε την έκδοση του έργου Fantasia in Μemoriam του Θόδωρου Αντωνίου στις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας.

Τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του CD με τίτλο Γυναικεία Γραφή για Κιθάρα (Irida Classical) ερμηνεύοντας σε πρώτη παρουσίαση το έργο Πνοή της συνθέτριας Λίνας Τόνια, καθώς και έργα των συνθετριών Sofia Gubaidulina, Franghiz Ali-Zadeh, Elsa Respighi, Matilde Salvador, Fernande Peyrot και Jana Obrovska.

Συνεργάζεται τακτικά με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζοντας το 2012 το πρόγραμμα Ελληνική Μουσική για Κιθάρα (έργα Χρήστου Σαμαρά, Γιώργου Κουρουπού, Νίκου Κυπουργού και Γ. Α. Παπαϊωάννου) και το 2013 τις Σονάτες της Μεσογείου, ερμηνεύοντας τις πρεμιέρες των έργων Σονάτα για Κιθάρα του Θόδωρου Αντωνίου και Σονάτα για Κιθάρα «Οι Τέσσερις Σιωπές» του Χρήστου Σαμαρά. Το 2014 αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα Μουσική για Κιθάρα του Θόδωρου Αντωνίου.

Ο Νίκος Ζάρκος εμφανίζεται από το 2002 τακτικά με τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη και το 2005 κέρδισε το 1ο Βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας με τον τσελίστα Άγγελο Λιακάκη. Έχει εμφανιστεί επίσης ως μέλος του Ελληνικού Κιθαριστικού Συνόλου. Τo 2008 παρουσίασε σειρά ρεσιτάλ με τίτλο Mario Castelnuovo-Tedesco (40 χρόνια από το θάνατο του) και το 2009 ρεσιτάλ με τίτλο Μοντερνισμός & Κλασική Κιθάρα (έργα Benjamin Britten, Luciano Berio, Sofia Gubaidulina και Nuccio D’Angelo).

Ο Νίκος Ζάρκος έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα και παίζει αποκλειστικά με χορδές Hannabach Titanyl.

Από το εκπαιδευτικό έτος 2013-14 διδάσκει στο κεντρικό Ωδείο (Ιπποκράτους) και στο παράρτημα Πειραιά του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

www.nikoszarkos.com