Στέλιος Μούστος

Στέλιος Μούστος

Κιθάρα

Γεννήθηκε το 1962. Πήρε Δίπλωμα κλασικής κιθάρας το 1995 από τον Κ. Κοτσιώλη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1985 έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια κιθάρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παίζοντας για τους πιο σημαντικούς κιθαριστές και παιδαγωγούς του καιρού μας και συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια για την ερμηνεία Μπαρόκ, Μεσαιωνικής και Βυζαντινής μουσικής. Το 1990 δίδαξε τους σπουδαστές κλασσικής κιθάρας της Μουσικής Ακαδημίας του Στέτσιν (Πολωνία), ενώ από το 1995 και για πολλά χρόνια έκτοτε δίδαξε στο Διεθνές Φεστιβάλ κλασσικής κιθάρας του Βόλου/Νάξου. Είναι μέλος επιτροπών τακτικών κιθαριστικών διαγωνισμών, ενώ πολλοί μαθητές του έχουν διακριθεί με Α΄ Βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς κιθάρας.

Από το 1992 είναι παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και με ειδική εκπομπή για την κλασική κιθάρα-Έξι χορδές σαν μια ορχήστρα), από το 1994 αρθρογραφεί σε περιοδικά (Jazz & Τζαζ, ΗΧΟΣ), ενώ από το 2000 συνεργάζεται με το ΜΜΑ για τη συγγραφή κειμένων σε διάφορες συναυλίες. Έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο. Από το 1989 ασχολείται με τη σύσταση και τη διεύθυνση μαθητικών κιθαριστικών ορχηστρών. Το 1998 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει την επαγγελματική ορχήστρα κιθαριστών ‘Ελληνικό Κιθαριστικό Σύνολο’ με εμφανίσεις στην Ελλάδα και σε Διεθνή Φεστιβάλ Κιθάρας και με ηχογράφηση για την Ελληνική Ραδιοφωνία, η οποία μεταδόθηκε από τα γνωστότερα «κλασικά» ραδιόφωνα της Ευρώπης. Παράλληλα, ξεκινά τη μελέτη της Αναγεννησιακής μουσικής με τη vihuela και την τετράχορδη Αναγεννησιακή κιθάρα. Για τη φιλολογία και την ιστορία αυτών των οργάνων στην Ισπανία του 16ου αιώνα, καθώς και της Μπαρόκ κιθάρας, έδωσε διαλέξεις στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βόλου (1999-2000) και στο Θουκυδίδειο Ωδείο (1997-1999).

Τον Μάρτη του 2003 συμμετείχε ως αφηγητής και ερμηνευτής της βιχουέλας και της Αναγεννησιακής κιθάρας στην ‘Ιστορία της Κιθάρας’, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ερμηνεύοντας τα ίδια όργανα έδωσε ρεσιτάλ τον Μάιο του 2004 στα πλαίσια των Κυριακάτικων Πρωινών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το 2008, το 2009, το 2011 και το 2012 συμμετείχε στο Guitar Plus Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα δίνοντας διαλέξεις, ενώ το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας με συμμετοχές στις επιτροπές των διαγωνισμών, με διαλέξεις και ως υπεύθυνος για τα κιθαριστικά σύνολα και την κιθαριστική ορχήστρα του Φεστιβάλ. Το 2012 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Γκιούμπρι Αρμενίας με συμμετοχή στην επιτροπή διαγωνισμού κλασικής κιθάρας και με Master Class στους μαθητές του Φεστιβάλ.

Ο Στέλιος Μούστος φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια διδακτικής πείρας δουλεύοντας σε Ωδεία των Αθηνών (Θουκυδίδειο Αλίμου, Κολλέγιο Αθηνών) και της επαρχίας (Ελληνικό Πύργου Ηλείας, Παναιτωλικό Αγρινίου).

Από το φθινόπωρο του 2010 διδάσκει σε υπό εξέλιξη σειρά σεμιναρίων για την επιμόρφωση των νέων πτυχιούχων και διπλωματούχων κιθαριστών (διδασκαλία, ιστορία της κιθάρας, ρεπερτόριο, τεχνικές, προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις και διαγωνισμούς), στα επίπεδα Προκαταρκτική, Κατωτέρα, Μέση, Ανωτέρα.