Σοφία Καπετανάκου

Σοφία Καπετανάκου

Μονωδία

H μεσόφωνος Σοφία Καπετανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα.Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μονωδία στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με υποτροφία απ' όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας στην Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία, με την Olivejra Miljakovic, την Regine Crespin, την Julia Hamari και τον Φραγκίσκο Βουτσίνο. Συνέχισε στην Αθήνα με την Δέσποινα Καλαφάτη. Τον Ιούλιο του 2000 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον Josef Metternich και στη συνέχεια με τη μεσόφωνο Marilyn Schmiege. Έκτοτε συνεργάζεται με τον βαρύτονο Gilles Denizot.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τους Σολίστ της Πάτρας (Saulius Sondeckis), τη Δημοτική Ορχηστρα Κέρκυρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, το Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, την Ορχήστρα της ΔΕΗ, τους Athens Singers, την Ορχήστρα του Κολλεγίου Αθηνών, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία 'Οι Όπερες των ζητιάνων' (Χ.Γωγιού Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (La Cenerentola, Mahagonny, Madama Butterfly, Orfee aux enfers, Carmen, Hansel and Gretel κ.ά).Έχει ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στο Μόναχο έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ με αναφορά στη γαλλική melodie (Gasteig Black Box, Kleiner Konzertsaal, Lenbachhaus), ενώ ασχολήθηκε με τη θεατρική μουσική των Βrecht-Weill.Συνεργάζεται τακτικά με ορχήστρες όπως η Daimler-Chrysler Orchester Munchen, οι Hassler Consort και η Munster Orchester Ingolstadt. Συνεργάστηκε επίσης με την όπερα της Pasinger Fabrik,το Freies Landes Theater Bayern και το Internationales Festival auf Gut Immling,σε ορατόρια, παραγωγές όπερας και σύγχρονης μουσικής.

Είναι επίσης υπεύθυνη καθηγήτρια Μονωδίας του αθηναϊκού τμήματος του διεθνούς Στούντιο Όπερας OperaLab,που εδρεύει στο Αμβούργο www.operalab.org